lauantai 21. syyskuuta 2019

Kuluneen viikon kuulumisia

Kaksi vilkasta eläintapahtumaa parina peräkkäisenä viikonloppuna veti akut aika tyhjiin, ja alkuviikko menikin vähän koomassa. Se ei ole silti estänyt virittelemästä vähän uusia tuulia: tämän viikon aikana solmittiin paitsi kauan haaveiltu siivoussopimus, kävin yhdessä infotilaisuudessa liittyen hakemaani koulupaikkaan. En voi kieltää, ettenkö tällähetkellä odottaisi kuin kuuta nousevaa, että saan ensikuun alussa siivousalan ammattilaiset siivoamaan tämän asunnon lattiasta kattoon - ja mikä parasta, sopimus on jatkuva ja käsittää perusteellisen siivouksen joka kuukausi. Monieläintaloudessa se ei toki tarkoita sitä, että olisin vastaisuudessa vapautettu kokonaan siivoamisesta, mutta se vapauttaa minut keskittymään rauhassa päivittäisiin sotkuihin, kun voin luottaa siihen, että joku muu tulee ja hoitaa ne kaappienovet, listat ja kahvat, mihin aika ja oma jaksaminen ei aina tahdo riittää. Tähän asti on koitettu tsempata siivouksessa yhdessä Jussin kanssa, mutta etenkin viime viikkoina vahvasti ristiin menneet työvuorot ja Jussin päivystykset ovat tehneet sen että kotia on hoidettu enemmän vuoroissa kuin yhdessä.

Kissojen ruokintapaikka siirrettiin keittiön tasolle, jotta fretit eivät pääse pöllimään kissojen ruokia edes kissojen ollessa kupilla (etenkään sitten, kun Mauno opppii hyppimään tasolle ilman apuja)
Koulupaikkajuttu jännittää vielä enemmän. Kesäinen hakuni klinikkaeläinhoitajaopintoihin ei tuottanut tulosta, joten laskin rimaa pykälän verran, ja nyt minulla on haku päällä Maatalousalan perustutkintoon, eläintenhoidon osaamisalaan. Eli kouluun jossa pääsisi vahvistamaan vielä niitä perusteita, ennenkuin päättää hakisiko uudestaan kilinikkapuolelle, vai alkavatko muut eläinhommat vetää enemmän puoleensa. Haastattelu jonka pohjalta hakijat valitaan on itselläni ensikuun alussa, ja siihen asti on sitten aikaa hioa itseään haastattelukuntoon. Hakua ajatellen itselläni on pari vahvaa miinusta: korkeakoulututkinto ja vakituinen työpaikka. En siis tule saamaan lisäpisteitä sen perusteella, että minun katsottaisiin olevan vakavasti uudelleen koulutuksen tarpeessa. Omat mahdollisuuteni ovat siis kiinni siitä, kuinka selväksi onnistun tekemään motivaationi siirtyä eläinalalle, ja kuinka vahvan kuvan onnistun antamaan soveltuvuudestani eläinalan töihin. Tokihan sitä on tullut harrasteltua eläinjuttuja koko ikä, mutta koska hakijoita on moninkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden, se ei automaattisesti takaa vielä yhtään mitään. Tämän eteen on kuitenkin jo tehty kunnolla töitä, ja hankittu muunmuassa se ajokortti sitäkin silmällä pitäen, että pääsisin paremmin kulkemaan kouluun, joten jotain kautta aion kyllä saada homman toimimaan. Toivon kyllä todella, että se väylä olisi tämä, ja pääsisin vuodenvaihteen jälkeen uppoutumaan entistä enemmän takaisin opiskelujuttuihin.

Aino vahtii kuivattuja käpäliä, joista yllättävän moni on jo hävinnyt jäljettömiin
Vaikka näiden osalta katse onkin jo vahvasti ensikuun alussa, syyskuukaan ei ole vielä ohi. Tänään meille on tulossa vaihteeksi kotiin ihmisiä tutustumaan fretteihin, ja siinä ohella vähän muuhunkin eläintarhaan, ja huomenna haetaan kotiin Mauno. Mauno rokotettiin ja kastroitiin toissapäivänä, ja nyt odotettu pikkumies on vihdoin valmis muuttamaan tänne. Saa nähdä miten Aino reagoi saadessaan omanlajistaan juttuseuraa.  

Ei ole väliä kuinka myöhään yöllä Jussi töistä kotiutuu, vastaanottokomitea on silti valmiina.

10 kommenttia:

 1. Siinä on sinulle täydellisesti sopiva ala! Toivottavasti tie opintoihin aukeaa!

  Jos ei, pystyisitkö löytämään oppisopimuspaikan klinikkaeläinhoitajaksi? Töistähän voit joka tapauksessa ottaa opintovapaata, ja taidat olla jo oikeutettu aikuiskoulutusrahaankin. Oppisopimuksella pääset kouluun, vaikka sinulla korkeakoulutus jo onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli kouluun haku ei tuota tulosta, pitää alkaa seuraavaksi perehtymään noihin muihin vaihtoehtoihin. Nyt kun on ollut yli 6,5 vuotta samoissa hommissa töissä, hakuhomma on nyt käynnistynyt vähän hitaasti, kun se on ollut niin helppoa kun töitä ei ole tarvinnut stressata ja palkka on tullut säännöllisesti. Mutta nyt on alkanut tulla se piste vastaan, että muutoksenhalu alkaa mennä helppouden ja ennustettavuuden edelle, etenkin kun Jussikin on nyt valmistunut, niin taloudellinen puoli on turvatumpi, vaikka itsellä ei olisi hetkeen normaaleja tuloja.

   Poista
  2. Katsoin jo uteliaisuudesta itse. :) Oppisopimustahan on vaikea saada, kun siitä täytyy maksaa palkkaa. Ja työ täytyy etsiä itse, koulu ei sitä tee. Siksi se on usein vähän hankala vaihtoehto.

   Mutta näytti olevan uusi palkattoman työn muoto, koulutussopimus. Siihen saa aikuiskoulutusrahaa, eli täysin vastikkeettomasti ei tarvitse työskennellä - eikä kenenkään kuuluisi joutuakaan. Tuolla tavalla varmasti pääsisit Tesyyn tai vastaavaan järjestöön töihin ja sillä sopimuksella kouluun suoraan klinikkapuolelle.

   Aikuiskoulutustuki on suunnilleen ansiosidonnaisen verran. Sitä saadakseen täytyy olla 8 vuoden työhistoria, eli jos sinulla on kesätöitä tehtynä, pääset noille rahoille.

   Toivottavasti kouluhaussa painaa edes vähän se, että et ole koulutustasi vastaavassa työssä.

   Poista
  3. Paimion Liviasta löytyy juu Eläintenhoidon ammattitutkinto Eläinhoitolan osaamisalalla jatkuvana hakuna niin, että ensin pitää olla itselle hankittuna oppisopimus- tai koulutussopimuspaikka. Samaten maatila- ja klinikkapuolella oli mielestäni mahdollisuus oppisopimukseen, jos onnistuu löytämään itselleen oppisopimuspaikan.

   Tuo kahdeksan vuoden työhistoria voi tehdä vähän tiukkaa. Siihenkään en ole kyllä vielä kauheasti perehtynyt, mitkä kaikki siihen voi sisällyttää työkokemukseksi. Se onni kun itsellä nyt on, että Jussi on luvannut, että talouspuoleen tämä ei ainakaan kaadu. Niin tukien tarkemman selvittelyn on uskaltanut jättää siihen, kun tietää miten pääsee opiskelemaan.

   Poista
  4. Voit laskea työhistorian itse! Se ei perustu absoluuttisiin päivämääriin vaan ansaittuun palkkaan. Ansaitsemasi palkat näet työeläkeotteelta, johon on laskurissa linkki.

   https://www.tyollisyysrahasto.fi/laskurit/aikuiskoulutustuen-tyohistorialaskuri/

   Työllisyysrahasto laskee myös huomioitavan työajan ennakkohakemuksena. Ei maksa sinulle mitään eikä sido mihinkään.

   Ymmärrän tilanteesi oikein hyvin, olin itse vähän samanlaisessa. Työ ei tyydyttänyt yhtään ja oli selvä suunnitelma mitä tehdä sen sijasta. Puolisoni tienaa hieman keskimääräistä paremmin, ei mitään huippupalkkoja silti, ja hänkin lupasi tukea minua taloudellisesti, sen verran paha tilanne töissä oli. Työhistoria oli onneksi pari kuukautta yli 8 vuotta. Opiskelin ja lomailin ja toivuin niin, että pystyin hakemaan uuden työpaikan.

   Poista
 2. Siivoussopimus on varmasti erinomaisen hyödyllinen. Meilläkin kävi joku vuosi sitten kerran kuukaudessa siivooja ja se antoi todellakin niin hyvän fiiliksen kun aikaa jäi muuhun, että olen jatkossakin valmis siitä maksamaan ja ostamaan siivousta kun siltä vähänkin tuntuu :) Ps. Kotitalousvähennys kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotitalousvähennykseen on juu tutustuttukin jo :) Meilläkin alkaa olla tässä jo neliöitä niin monta, ettei kämppää enää vain äkkiä siivoa työpäivän jälkeen, ja tee sitten loppuiltaa jotain muuta. Niin etenkin sitten jos on monena viikonloppuna menoja, kämppä alkaa hyvin äkkiä kaaostumaan. Toivottavasti tämän myötä vältettäisiin sitten ne pahimmat aallonpohjat asunnon siisteydessä.

   Poista
 3. Kotisiivooja olisi varmasti jotain, mihin minäkin panostaisin heti, jos "ylimääräistä" rahaa olisi kuljeksimassa. :D Kyllä se vain niin paljon helpottaisi ja mukavoittaisi elämää ja vähentäisi arjen stressiä. Hieno homma siis. :) Tsemppiä myös kouluunhakuun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tästä on puhuttu jo reilu pari vuotta, mutta vasta nyt kun Jussi valmistui ja on ehtinyt työskennellä jonkin aikaa täyspäiväisenä alkoi tuntua siltä, että pystyy nyt satsaamaan tähänkin.

   Ja kiitos! Tässä on onneksi vielä vähän aikaa miettiä, miten vakuuttaa valitsijat siitä, että kyseessä ei olisi vain välivuoden tapainen syrjähyppy, vaan toiveissa on oikeasti pysyvämpikin muutos omaan työelämään.

   Poista
 4. Oi!! Siivooja varmasti helpottaa paljon sitä arjen pyörittämistä, mahtava juttu :) ! Ja kuten joku muukin totesi, tämä olisi niitä "luksus"juttuja joihin itsekin heti käyttäsiin rahaaa, jos sitä sen verran ylimääräisenä olisi :D

  Täällä pidetään peukkuja, että koulujutut ratkeaisivat hyvään suuntaan, tuo ensimmäisen kommentoijan mainitsema koulutussopimus kuulostaa myös aika hyvältä, jos vain se paikka löytyisi?

  VastaaPoista