keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Eksolainsäädäntö elää eripuolilla maailmaa

Facebookissa tulee seurattua myös useampaa ulkomaalaista haisunäätäryhmää. Etenkin viimeisen vuoden aikana on ollut ikävä huomata, kuinka uhattuna eksoharrastus monessa maassa on. Kuitenkaan kaikki uutiset eivät onneksi ole negatiivisia: jenkkiryhmäänkin oli linkitetty uutinen, jossa kerrotaan, kuinka Nashvillessä äänestettiin haisunäätäasiassa ja äänin 7-1, lemmikkihaisunäädät ovat sielä jatkossa sallittuja. Valitettavasti kuitenkin jenkkimallin mukaan kesyn määritelmään kuuluu tässäkin kohtaa, että eläin on paitsi kasvatettu lemmikiksi, siltä on poistettu hajurauhaset. Positiivisena kuitenkin uutinen kertoo, että hajurauhasasiasta oli keskusteltu ja osa oli todennut poisto-operaation kyseenalaiseksi, koska se tekee esimerkiksi lemmikkikarkurista puolustuskyvyttömän. Josko sitä vielä jonain päivänä saataisiin jenkkeihinkin kielto poistaa hajurauhaset muista kuin eläimen terveyteen liittyvistä syistä.

Toisessa osavaltiossa Oregonissa taas umpeutui pari päivää sitten kuuntelu lakialoitteessa, joka koskee lemmikkihaisunäätien kieltämistä. Tästä on ollut keskustelua sekä Pet Skunks U.S.A että Pet Skunks UK ryhmissä. Oregonissa viranomaiset tuntuvat olevan kovin huolissaan haisunäädän aiheuttamasta tautiriskistä ihmisille ja muille lemmikkieläimille, sillä luonnonvarainen haisunäätä on merkittävä rabiestartuntojen lähde. Sielä haisunäätäharrastajat ovat syystä huolissaan, sillä mikäli laki menee läpi, se ei vain kiellä haisunäätien myyntiä, lisäännyttämistä ja tuontia, kuten Suomessa, vaan vaikuttaa osaltaan myös olemassa oleviin lemmikeihin. Jokaisen haisunäädänomistajan pitäisi lain tullessa maksaa ensin 150$ hintainen viranomaistarkistus eläintilojensa tarkistamisesta ja sen jälkeen 25$ vuotuinen lupamaksu. Kumpikaan näistä olisi tuskin muuten ylivoimainen, mutta tarkistuksen läpäiseminen edellyttää että haisunäädät ovat viranomaismääräykset täyttävässä ulkotarhassa ja että samalla omistajalla ei ole yli kahta haisunäätää. Niimpä niillä omistajilla, joilla haisunäätä elää sisälemmikkinä ilman omaa pihaa tai joilla on enemmän kuin kaksi haisunäätää, ei ole mahdollisuuksia läpäistä. Tuntemistani suomalaisista harrastajista kukaan ei läpäisisi. Miikkiskin kun nukkuu sängyssä ja ulkoilu hoidetaan valjaissa.  

Haisunäätäryhmiin tulee välillä myös vetoomuksia muiden lajien, kuten pesukarhujen puolesta. Monella omistajalla on kova huoli lemmikkinsä puolesta. Pahinta on kuitenkin lukea välillä muiden eläinharrastajien kommentteja, niiden joilla on vain koira tai kissa, ja joista olisi hyväkin, jos lajivaihtoehdot saataisiin rajattua niihin. Monelle kun tuntuu olevan jo ajatuksena outo, että haisunäätäkin voi olla ihan koiran ja kissan veroinen lemmikki, ei nurkissa lymyilevä villieläin. Ja että niiden kieltäminen kirpaisee kyseisten lajien harrastajia ihan yhtä pahasti, mitä koirien ja kissojen kieltäminen koskisi niitä omistavia. Kaikilla kun ovat olleet omat syynsä päätyä eksoottisiin eläimiin. Monella se on se, ettei voi tai halua syystä tai toisesta pitää koiraa tai kissaa. Monella taas kiinnostus eläimiä kohtaan kattaa koirien ja kissojen lisäksi ison joukon muitakin otuksia, ja kotoa löytyy melkoinen lajikirjo myös rakkaina perheenjäseninä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti