maanantai 13. huhtikuuta 2015

Väliaikaisratkaisuja ja vähän pysyvämpiäkin

Messuilta kotiin palattua ensimmäinen missio oli saada uusille asukeille väliaikaisasumukset kuntoon. Kumpikaan kun ei ollut suunnitellut mitään tältä reissulta hankkivansa, ei kotona myöskään ollut odottamassa valmiita asumuksia joihin otukset majoittaa. Toki jo messuilla oli tullut mietittyä, mihin otukset saisi kotona siksi aikaa että terrat ovat kunnossa ja millaisella aikataululla pysyvämpiä kämppiä on mahdollista saada pystyyn.

Ensin oli vuorossa pistäytyminen Jussin luo ja sammakkoterran pystyynlaitto. Jussilla oli sammakoille muuten hyvin välineistöä valmiina, mutta kaikki vapaana olevat terraariot ovat liian pieniä. Niinpä 30 senttinen Exoterraario saa toimittaa väliaikaisasumuksen virkaa sen aikaa että Jussi ehtii hankkia isomman. Terraarion pohjalle löytyi valmiiksi kookosturvetta ja piiloiksi kultaköynnöstä, kookoksenkuorta ja kaarnaa. Pikkuboksin vesiastiaksi tuli ruukunaluslautanen ja terraarion seinään lämpö- ja kosteusmittarit. Terraarion katosta osa muovitettiin umpeen jotta kosteus pysyy terraariossa paremmin ja valaisimeksi viritettiin lediputki. Pikkuboksia kuntoon laittaessa alkoi tietenkin myös ison terraarion visioiminen, kun Jussi alkoi miettiä millaisen vesialtaan ja taustan sinne haluaa ja millaista kasvillisuutta. Tästä kun tulee hänen ensimmäinen sademetsäprojekti. Itsekin odottaa tulevaa asumusta mielenkiinnolla, sillä kasviterraariot ovat lähtökohtaisesti paljon enemmän makuuni mitä kuivemmat ja karummat mallit. Kasvit vain tuovat terraarioon sitä jotain, minkä huomaa hyvin jo siitä, että joku ehti tuota nopeasti pystyyn laitettua väliaikaisboksiakin jo kommentoida kysymällä, että mikä otus noin hienossa asuu (ja Jussi kun pelkäsi tulevansa lynkätyksi, kun uskaltui esittelemään facebookryhmissä heräteostoksiaan ;)).

Naaras kylpemässä

Ukko ja Akka

Yleiskuva väliaikaisterrasta ja Ukko kiipeämässä

 Jussin kämpiltä lähdettiin tänne ja napattiin mukaan majoitustarpeistoa Savulle. Savu sai väliaikaisterraariokseen Maxi-kokoisen faunaboksin ja sinne pohjalle Jussilta löytynyttä leppäkuiviketta. Täältä löytyi sitten erilaisia jyviä ja pilttipurkki vesikipoksi. Itselläni ollut hiiritauko on tehnyt kuitenkin sen, että Savu tuntuu joltain uskomattoman pieneltä ja hauraalta. Niinpä väsyneet aivoni saivat iltayöllä kehitettyä paniikin siitä, että poika hukkuu vesikuppiinsa, koska pilttipurkki on niin iso ja poika niin pieni. Siinä eivät yhtään auttaneet aivojen vakuuttelut hiirten ketteryydestä, vaan lopulta Jussi poikkesi hakemaan asunnoltaan vielä koristekiviä jotta minä saisin nukutuksi. Kivet sitten ladottiin pilttipurkkiin niin, ettei sinne ollut pienen pienen hiirenkään edes mahdollista enää tippua. Niinpä boksi sisustettiin wc-paperirullilla, kananmunakennolla ja paperisuikaleilla ja poika nostettiin koppaansa.

Savun väliaikaiskoti

 Eilen alkoi matovaarion muuttaminen hiiriterraarioksi.Tapsan luota haettiin Savulle vesipullo ja käytiin vilkaisemassa sinne jostain aiemmasta projektista jäänyttä verkon palaa. Se osoittautui kuitenkin liian pieneksi Savulle tulevaan terraarioon, joten suuntasimme kohti rautakauppaa (ja sovimme, että olen Tapsalle velkaa sekä ruuan että jälkkärin, kun ostin ensin hiiren ja sitten vielä verkkoa). Verkon haku ei kuitenkaan käynyt ihan niin sutjakkaasti kuin olin toivonut, kun kaikki verkot tuntuivat olevan taas joko liian isolla silmäkoolla tai punottuja niin että ne olisi hankala saada pysymään muodossaan terrarion päällä. Lopulta löysimme toisesta liikkeestä sopivan palan eräänlaista reikäpeltiä, josta syntyi sopiva kansi kun sen yhdisti silikonilla muovilistaan. Jussin askarrellessa kantta minä aloitin terraarion tyhjentämisen. Oli kyllä aika jännä huomata, kuinka sinne oli sen keittiönurkassa seisoessa alkanut muodostua omanlaisensa eliöstö; tunkiolierojen ohella sieltä löytyi hyppyhäntiäisiä, pieniä lentoötököitä ja joitain hieman sokeritoukan näköisiä otuksia. Tässäkohtaa hyppyhäntiäisten invaasio osoittautui kuitenkin hyväksi asiaksi, sillä juuri niitä Jussi oli ollut ostamassa tulevaan isoon sammakkoterraan talkkareiksi. Niinpä pakkasin niitä nyt purkillisen hänen mukaansa. Sammakkoterraariossa hyppyhäntiäisten rooli kun on yhdessä siirojen kanssa auttaa hajottamaan terraarioon muodostuvaa eloperäistä jätettä, kuten ulosteita, kasveille paremmin hyödynnettävään muotoon. Tätä pidemmälle emme kuitenkaan terraariota eilen saaneet, kun teipeillä tuettu kansi piti jättää yöksi kuivumaan.

Tänään oli vuorossa kannen testaaminen ja kun se onneksi istui terraan suorilta, terraarion sisustaminen. Eiliseltä kauppareissulta oli tarttunut mukaan kuivikkeita ja heinää, ja niiden lisäksi terraarioon päätyi taas kananmunakennoja ja wc-paperirullia (ja joku ehkä aavistuksen ikävöi kaikki niitä hiirikoon keraamisia omppupesiä, tikkaita yms. mitä olen joskus omistanut laatikkokaupalla). Onneksi sisustusta saa kuitenkin ostamatta muunmuassa ulkoa, ja nytkin ystävän kanssa pikkulenkillä käydessä mukaan tarttui yksi sopivanoloinen kiipeilyoksa. Saatuani ne sommiteltua terraarioon oli Savun ja pojan pesäpaperien vuoro muuttaa. Poika alkoikin heti tutkia uutta terraariotaan, joka tulee olemaan pojan asunto ainakin toistaiseksi. Terraariolle valittu paikka kun voi kyllä tulevaisuudessakin hieman rajoittaa päivitysintoani, ellei terraario nyt ala jossain vaiheessa tuntua auttamattoman pieneltä. Ensisijaisesti olisi kuitenkin tarkoitus olla hankkimatta Savulle hehtaariterraa, mutta sen sijaan pitää sitä enempi touhuissa mukana keittiössä touhuillessa ja juoksuttaa terraarion ulkopuolella sopivan rajatuilla alueilla (...mihin voidaan lukea muunmuassa ne keittiön tasot).

Savu <3

Savu uusi koti

Yleiskuva uudesta hiiriterraariosta

1 kommentti: