sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Näätätalouden siivosarsenaalia

En ole ikinä ollut innokas siivoaja, mutta siitä huolimatta olen huomannut innostuvani nykyään aiempaa herkemmin erilaisista siivoustuotteista. Kai käynnissä on jatkuva etsintä sen suhteen, että miten väistämättä syntyvät sotkut olisi helpointa kesyttää. Nyt kun testissä on taas kaksi uutta siivoustuotetta (aiemmassa postauksessa mainittu Over Zoon Urine Free Cat sekä Foreverin Aloe MPD -yleispuhdistusaine), sain ajatuksen kirjoittaa hieman laajemminkin, mitä tuotteita meillä normaalisti käytetään.

Hajunpoistospray, kaksi siivouspraytä ja kakkalasta
Vessapaikkoja meillä on asunnossa kahdenlaisia. Frettien vessapaikoissa meillä on kissanhiekkalaatikot, joissa on käytössä Cat's Best Ökö Plus -paakkuntuva kissanhiekka. Miikkiksen vessapaikassa meillä on käytössä pesukoneen vuotosuoja, jonka päällä on sanomalehti. Näistä itse koen frettien laatikot miellyttävämmiksi siivota, sillä niistä voi vain useimmiten noukkia kakat ja pissapaakut pois kissanhiekkalapiota avuksi käyttäen. Välillä laatikot tyhjennetään toki myös kokonaan, jolloin ne samalla pestään huolella siivoussprayn kanssa. Tätä en tosin tee kaikille laatikoille edes joka kuukausi, sillä laatikoita on yhteensä viisi, eivätkä kaikki ole yhtä aktiivisella käytöllä. Mikään frettien laatikoihin liittyvä ei vaadi edes huonekalujen siirtelyä, toisin kuin Miikkiksen vessapaikan siivous, joka on nykyään sängyn alla. Miikkiksen vessapaikan siivouksen suhteen tilanne on muutenkin vaihtelevampi. Jos sanomalehti on pysynyt paikallaan, paikka putsaantuu nopeasti: silloin riittää että nappaa pois likaantuneen lehden ja pyyhkäiseen alustan siivoussprayllä ja laittaa uuden lehden. Siivouspraynä meillä on ollut vuosia käytössä Savic Refresh'R Cleaning Spray, joka on nyt saanut haastajakseen tuon Over Zoon Urine Free Catin. Jonkin aikaa koitin myös pelkkää etikkaa, mutta se otti paitsi haisunäädälle liikaa nenään, ei riittänyt tuomaan Jussille tunnetta siitä, että pohja olisi putsattu kyllin tehokkaasti.

Pahimmassa tapauksessa Miikkiksen vessapaikkaa siivotessa sanomalehti on lähtenyt liikkeelle joko Miikkiksen tai tyttöjen touhutessa, jolloin osa ulosteista on junttautunut alustaan tai levittäytynyt vessapaikan ympärystään. Silloin koko pohja pitää yleensä kiikuttaa kylpyhuoneeseen pesuun ja sen ympärystä puhdistaa huolella siivousprayllä ja talouspaperilla. Lattiaan liimautuneet kakat irtoavat pinnoista helpoiten tähän käyttöön hankitulla remonttilastalla.

Etikka, MPD-tiiviste ja käyttövalmis MPD-laimennos
Vessapaikkojen ohella sotkeutuvat välillä myös niiden ympärystät, samoin kuin ruokinta-alueet ja tyttöjen ruokajemmat. Pahimmat tahrat (pissaiset/kakkaiset tassunjäljet, kupista heitetty mädäntynyt liha, oksennustahrat yms.) putsataan yleensä ensin talouspaperin ja siivousprayn kanssa. Nämä sotkut kun ovat yleensä melko paikallisia (eivätkä mätää lihaa lukuunottamatta edes joka viikkoisia). Laajempialaisten pikkusotkujen (mm. jugurttiset/kananmunaiset tassunjäljet keittiössä) siivoukseen meillä on käytössä nykyään Viledan 1 - 2 Spray -hetivalmis moppi, jonka säiliö on täyttetty laimennetulla Foreverin MPD-yleispuhdistusaineella, jota meillä käytetään myös näätäpyykkiin. Mopin siivousainesäiliö tekee sen, että minun ei tarvitse alkaa erikseen sekoittelemaan pesuainevettä ja kastemaan moppiosaa, mikäli haluan vain pikaisesti luututa jotain, minkä olen todennut todella käteväksi. Senkuin suihkutan pesuaineen suoraan mopista. Aiemmin meillä oli tässäkin kokeilussa etikka (ja pyykissä pesupähkinät + etikka), mutta jotenkin Jussilla tuli etikkakiintiö täyteen ;) Etenkin Jussi on siis ollut tyytyväinen tähän uuteen kokeiluun, johon lähdin siskoni ryhdyttyä Forverin jälleenmyyjäksi. Omasta mielestänikin Aloe MPD-on vaikuttanut varsin pätevältä tuotteelta tähän kättöön, mutta näin lyhyen (viikon) käytön jälkeen minulla ei ole siitä vielä vahvaa mielipidettä.

Spesiaalimpia tahroja (ripuli, haisunäädän erite yms.) meillä hävitetään samoilla aineilla. Aiemmin meillä oli Miikkiksen suihkautuksen varalta myös jenkeistä tilattua hajunpoistospraytä, mutta totesin etikan ja tiskiaineen ajavan melko saman asian. Ne tilanteet kun ovat muutenkin niin harvinaisia ja haju silloin jo valmiiksi järkyttävä, että edes Jussia ei siinä tilanteessa vaivaa etikka yhtään.

Imuroinnin suhteen olen myös melko laiska ja imuri on aktiivikäytössä vain karvanlähtöaikaan. Silloin imurointitiheys voikin hetkellisesti nousta hiljaisimpien aikojen parista kerrasta kuukaudessa pariin kertaan päivässä, riippuen siitä moniko vaihtaa karvaa yhtäaikaa ja kuinka pahasti. Liialliset irtokarvat kun tekevät moppaamisestakin ikävää. Pyykinpesukone pyörii sen sijaan näätäpyykkiä yleensä vähintään kerran viikkoon, jotta nääppien viltit pysyisivät suhteellisen raikkaina. Joissakin siisteinä pidettävissä petipaikoissa vaihtoväli voi olla pidempikin, siinä missä vessapaikkaan tai tiettyihin ruokajemmoihin eksyneet viltit pääsevät suorinta tietä koneeseen.

Näillä konsteilla kämppä pysyy yleensä suhteellisen hajuttomana. Pahimmilla hellekeleillä tosin tuntuu, ettei oikein mikään auta, vaan että helteessä muhineet kakat ja lihat haisevat, vaikka koittaisi mitä. Silloin voi onneksi avata ikkunan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti