tiistai 17. heinäkuuta 2018

Testissä Tehotuote

TammerFerret frettinäyttelystä minulle lähti testiin kolme Tehotuotteen tuotetta: Rasvanpoisto Citrus, Polyclean desifioiva pesuneste sekä Pikapuhdistaja. Emeliinan kerrottua käyttävänsä tuotteita omassa frettilässään, kiinnostuin itsekin kokeilemaan ja tilasin näyttelytarjouksessa olleen setin. Tehtyäni tilauksen minulle tarjottiin mahdollisuutta saada setti ilmaiseksi, jos kirjoittaisin niistä blogissani. Tartuin tarjoukseen, mutta jotta voisin oikeasti kirjoittaa tuotteista jotain, postaus piti jättää odottamaan että olen ehtinyt vähän siivoilemaan.

Testattavat tuotteet
Tähän mennessä oma suosikkini kolmikosta on ollut Rasvanpoisto Citrus. Se joutui myös ehkä kaikkein kovimpaan testiin. Tuotteen mainitaan olevan tehokas rasvaisen ja öljyisen lian poistoon, ja alkuun vitsailinkin että tuotteelle olisi varmasti enemmän käyttöä kiimaisten frettiurosten kuin lantitettujen naaraiden kanssa. Tosiasia kuitenkin on, että frettien ruuista monet sisältävät paljon rasvaa, eivätkä fretit ole aina maailman siisteimpiä ruokailijoita. Niinpä meilläkään frettien jemmat samoin kuin niiden kupin ympäristö harvemmin hohtavat puhtauttaan. Ylläpitosiivouksessa kohdat tulee monesti pyyhkäistyä miedommalla pesuaineella, mutta nyt kun ruokintapaikka oli taas päässyt astetta pahempaan kuntoon, päätin katsoa kuinka tehokas rasvanpoisto todella olisi. Hetken mietin, uskallanko käyttää ainetta puupinalle, koska sen käyttöohjeessa mainittiin että puhdistettua pintaa ei saa päästää kuivumaan, ja että se on huuhdeltava huolella. Arvioin kuitenkin että ainetta ei ehdi imeytyä imeytyä puuhun merkittävissä määrin, kun sen huuhtelee kunnolla heti aineen käytön jälkeen.

Eli eikun aine sankoon ohjeen mukaisella laimennuksella ja sitten hinkkaamaan mökin kattoa ja seinää pehmeällä sienellä. Tässä kohtaa minua alkoi harmittaa, että en tajunnut ottaa seinän roiskeista kunnon lähikuvaa ennen rasvapoistokäsittelyä, sillä seinässä ero näkyi vieläkin selvemmin kuin kuluneessa mökin pinnassa. Mutta positiiviseksi yllätykseksi niin mökin katto kuin seinäkin puhdistuivat aineella täysin vain kevyellä hankauksella, eli paljon helpommin kuin muilla käyttämilläni aineilla. Miinuspuolena toki tuli se, että aine vaatii huuhtelun, ja niinpä pesun jälkeen pinnat puhdistettiin vielä pyyhkimällä ne useaan otteeseen runsaalla vedellä. Kokonaistyöajassa ei siis voitettu, eikä tuotetta voi tämän myötä suositella päivittäiseen käyttöön. Mutta satunnaisempaan suursiivoukseen ja pahempiin sotkuihin tämä vaikuttaa varsin pätevältä tuotteelta.

Tyttöjen ruokailupaikka ottaa joskus osumaa hyvin monista eloperäisistä aineista

Siinä missä rasvanpoisto on päässyt vasta yhteen isompaan testiin, Polyclean desifioiva pesuneste on ollut käytössä jo useammassa kohteessa. Alkuun mietin, mahtaisiko meillä olla käyttöä desifioivalle pesunesteelle, sillä pyrin välttämään liian vahvoja pesuaineita päivittäisessä käytössä. Tiedän että en ole siivoajana kuitenkaan sieltä maailman tarkimmasta päästä, jolloin liiallinen desifioivien aineiden käyttö voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kuitenkin satunnaisesti myös vahvemmille pesuaineille löytyy paikkansa. Polyclean desifioivan pesunesteen sanotaan sopivan kohteisiin joissa vaaditaan erittäin korkeaa puhdistustasoa, kuten keittiöihin. Meillä testikohteiksi ovat kuitenkin päässeet enisimmäisiksi kylpyhuoneen ammeen alus sekä frettien huone. Näädät kun touhuilevat välillä myös ammeen alla, mutta koska etupaneeli ei ole maailman nopein irroittaa, sen alta tulee siivottua selvästi muuta asuntoa harvemmin. Näätähuone taas on tullut putsattua nyt tavallista perusteellisemmin muutamaan otteeseen, sillä hoidokkien myötä eläinmäärä ja vaihtuvuus laumassa on ollut isompi.

Ammeen alusen puhdistukseen desifioivasta pesunesteestä tuli tehtyä ohjeenmukainen vahvempi liuos jota suositellaan desifiointiin. Saatuani ensin poistettua alustasta muutamat jemmatut lelut, ruokapalat ja hutikakat, jynssäsin alustan läpi pesunesteellä ja jätin aineen vaikuttamaan vartiksi. Pullon kyljessä olleessa käyttöohjeessa ei erikseen mainittu huuhtelusta, mutta koska aineelle oli merkitty tietty vaikutusaika, ja netistä valmistajan sivuilta löytynyt käyttöturvallisuustiedote kehoitti huuhteluun runsaalla vedellä, huuhtelin tämänkin alueen puhdistuksen jälkeen. Puhdistuksen jälkeen ammeen alusesta hävisi lähes täysin aiempi tunkkainen haju. Haju kuitenkin palasi jossain määrin jonkin aikaa puhdistuksen jälkeen. Tähänkin voi kuitenkin varmasti vaikuttaa se, että kohde on puhdistusmielessä hyvin hankala, sillä kylpyammeen alunen on jätetty kokonaan betonille, mitä ei voi pitää kovin ideaalina ratkaisuna näinkin kosteassa tilassa. Asuntoon on kuitenkin tulossa putkiremontti lähivuosina, miksi kylpyhuoneremonttiin ei ole järkevää lähteä ennen sitä. Niinpä siihen asti koitetaan pärjätä satunnaisilla tehopuhdistuksilla.

Ammeen alunen on yksi tämän asunnon hankalimmin siivottavia soppeja, ja siksi se tulee tehtyä harvoin mutta tehokkaasti.

Näätähuoneen puhdistuksessa olen käyttänyt Polyclean desifioivasta pesunesteestä laimeampaa liuosta, jota suositellaan desifioivaan yleispuhdistukseen. Olen ensin mopannut huoneen sillä läpi, ja jättänyt aineen vaikuttamaan sen jälkeen vartiksi. Sen jälkeen olen pyyhkinut lattian pariin otteeseen kostealla pyyhkeellä ennen näätien päästämistä huoneeseen. Pesun jälkeen huone tuntui raikkaalta. Desioivaa vaikutusta on hankalampi arvioida aistinvaraisesti. Kuitenkin olen kokenut, että hoitoeläinten tilan perusteellisemmasta puhdistuksesta hoidokkien välillä ei varmasti voi olla haittaakaan, vaikka en ole lähtenyt siihen, että olisin puhdistanut yhteisen jaloittelueen desifioivalla pesunesteellä aina laumojen välissä. Huoneessa eläimet viettävät kuitenkin enemmän aikaa pienemmällä alueella kuin jaloitellessaan.

Pikapuhdistajaa testasin ensin Thanoksen uuden poikasterraarion laseihin. Terraariossa oli aiemmin ollut runsaasti kasveja, ja ne ja niiden sumuttaminen oli jättänyt laseihin paljon jälkiä, joista kaikki eivät olleet lähteneet peruspesussa pois. Pikapuhdistajan sanotaan olevan monikäyttöinen koville pinnoille, kuten tiskipöydille, pesualtaille, hanoille, kylmälaitteille sekä keittiöntasoille. Sen mainitaan lisäksi sopivan hyvin lemmikkitarvikkeiden desifioivaan puhdistukseen. Koska osa mainituista käyttökohteista on helposti kalkkeutuvia, elättelin pieniä toiveita, siitä että voisin suihkeella saada terraarion ovien kalkkitahrat nopeasti pois. Valitettavasti kuitenkaan tämäkään tuote ei tee ihmeitä, ja vaikka lasit tulivat vähän paremmiksi, vaatisivat ne edelleen kunnon liuottamisen jos ne haluaisi saada täysin kirkkaiksi. Seuraavaksi kokeilin tuotetta häkin tasojen kakka- ja pissatahroihin, mutta vaikka tuote kuivuessaan haihtuu kokonaan, koin sen turhan voimakastuoksuiseksi käyttää suoraan eläinten tiloissa, etenkin kun aineen mainitaan ärsyttävän silmiä ja voivan aiheuttaa uneliaisuutta ja huimausta.  

Vaikka terraariolasien puhdistukseen Pikapuhdistajasta ei ollut apua, muutamassa muussa kohteessa se on osoittanut varsin käyttökelpoiseksi tuotteeksi. Esimerkiksi silloin, kun Lysti meni juoksemaan maalisoikon yli ja jätti keltaiset taasunjäljet taittopöydälle. Ne lähtivät Pikapuhdistajan kanssa yhdellä pyyhkäisyllä. Samaten tuotteen perinteisemmissä käyttökohteissa, kuten peilien, lavuaarien ja työtasojen puhdistuksessa se on osoittautunut varsin tehokkaaksi. Niinpä tuote tulee varmasti käytettyä, vaikka se ei ehkä tulekaan olemaan meillä käytössä eläinten sotkujen siivouksessa. Ellei eläinten sotkuihin laske herppihuoneen pöytää, joka on tällä helppo pyyhkiä huoltotoimenpiteiden välillä.

Joskus siivoustuotteiden testitilanteet ilmestyvät yllättäen.
Koska testatut tuotteet Pikapuhdistajaa lukuunottamatta vaativat käyttöliuoksen sekoittamisen ennen käyttöä, ja aineen huuhtelun pois pinnoilta käytön jälkeen, ei niistä ole päivittäiskäytössä haastamaan meillä eniten käytettyjä siivoussuihkeita, jotka toimivat loistavasti eläintilojen pikaputsaukseen. Kuitenkin päivittäisestä pistesiivouksesta huolimatta eläintilat vaativat välillä myös perusteellisempaa puhdistusta, ja siinä kohdin meillä on ollut siivousarsenaalissa aukko, jota nämä tuotteet tuntuvat paikkaavan varsin hyvin. Rasvanpoisto Citrus ja Polyclean desifioiva pestuneste tulevat siis jäämään siivouskaappiin odottelemaan seuraavia näätähuoneen tehoputsauksia. Pikapuhdistaja taas ei vakuuttanut minua näätien sotkujen siivouksessa, vaan niissä pikaputsauksessa meillä tullaan jatkossakin käyttämään Luonnollisen Kamun ja Simple Solutionin siivoussuihkeita. Pikapuhdistaja siirtyykin meillä kodin yleisputsaukseen, mutta voi olla, että voimakkaan hajun takia se ei jää vakikalustoon tämän pullollisen jälkeen. Vaikka on todettava, että aineen voimakas haju tulee mitä ilmeisemmin alkoholeihin kuuluvasta isopropanolista, jota on myös ilmeisesti kiittäminen siitä, että aine haihtuu nopeasti esimerkiksi peilipintoja puhdistettaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti