lauantai 7. heinäkuuta 2018

Turun joukkorokotus

Jokin aika sitten Sarianna ja Kasperi laittoivat minulle suunnilleen samanaikaisesti viestiä, että sopisiko meillä järjestää tänä vuonna Turun frettien joukkorokotus. Eläinlääkäri Marjo Rikkilä, joka on jo monena vuonna hoitanut rokottamisen, kun oli luvannut voivansa rokottaa, mutta hänellä ei ole tällä hetkellä omaa klinikkaa. Joukkikselle siis tarvittiin paikka, ja meillä olisi porukasta eniten neliöitä. Asiaa sen enempi miettimättä lupasin, että hoituuhan se. Asiaa hetken pyöritettyäni kun näin miten makkari muuntuu toimenpidehuoneeksi olkkarin voidessa toimia vastaanottotilana.

Vastaanottotila alkaa muotoutua.

Aikataulu veti vähän tiukille, kun Marjo oli ehdottanut ajankohdaksi jotain viikonloppua, ja niitä ei ollut itsellä heinäkuussa montaakaan vapaana. Sen takia tapahtumasta infoaminenkin jäi vähän viimetippaan, mutta paikalle saatiin siitä huolimatta kolmekymmentä näätää. Olin tästä positiivisesti yllättynyt, sillä heinäkuu ei varmasti ole monella aikataulujen puolesta se helpoin, kun viikonloput tahtovat täyttyä kesätapahtumista. Freteillä käytettävistä penikkatautirokotteista Distemink on selvästi edullisempi kuin Febivac Dist., mutta Disteminkiä myydään vain pulloissa, joista riittää ainetta yli sadalle näädälle. Sen takia freteillä suositaankin usein joukkorokotuksia, sillä pullo säilyy avaamisen jälkeen vain pari tuntia. Joukkorokotuksissa yhdestä pullosta saadaan hyödynnettyä mahdollisimman monta annosta, mikä laskee rokotuksien hintaa. Tälläkertaa päästiinkin sitten niinkin edulliseen diiliin kuin 20 euroa per näätä. Huiskulla vahvistettiin samalla rabiesrokote, jos innostumme talvella poikkeamaan Viroon näyttelyyn, niin sen kohdalla siitä tuli kuusi euroa ekstraa.

Lohitahna-anestesia käytössä.
Etukäteisvalmisteluja tuli tehtyä eilen pienen siivoilun, makkarinjärjestelyn ja raparperipiirakan verran, ja tänään homma pyörähti kunnolla käyntiin vähän ennen kahtatoista. Sitä ennen Tiiu oli kyllä käynyt jo tuomassa Islan ja Ruusan meille ennenkuin siirtyi yövuorosta nukkumaan, ja Irene tuonut poikansa meille hoitoon jo edellisenä päivänä. Niinpä osa rokotettavista oli jo etukäteen paikalla, ja minulla kunnon nippu rokotuskortteja. Muut alkoivat saapua varttia vaille kahdentoista maissa. Marjon kanssa oli ollut puhetta että hän tulisi tänne vähän ennen tasaa, mutta hänen unohdettua läppärinsä kotiin homma päästiin aloittamaan muutamaa minuttia kahdentoista jälkeen. Hänen levitettyä laukkunsa auki väliaikaisen klinikan tasolle ja sekoitettua rokotteen, homma lähti etenemään kuin joukkiksessa normaalistikin. Tälläkertaa Kasperi tosin toimi kirjurina ja täytti rokotuskortteja sillä välin kuin Marjo pisti. Hetkeksi täyttynyt tupa lähtikin sitten tyhjenemään nopeasti kun porukka poistui sitä tahtia kun olivat saaneet näädilleen rokotteet - tai ainakin osa. Jussin iloksi mukaan tulijoihin kun oli sattunut yksi käärmeharrastajakin, joka saikin sitten samalla astetta perusteellisemman matelijahuone-esittelyn. Herppihuone kun oli koko rokotustapahtuman kanssa auki vierailijoille. Siinä hän saattoi sitten vahingossa löytää myös mahdollisen tulevan sulhaskandidaatin pytonprojektiinsa.

Justiinakin rokotettiin nyt uudelleen niin saatiin se samaan rokotustahtiin muiden kanssa.
Alle kahdessa tunnissa tulikin sitten viimeisten eli oman lauman vuoro. Ne käytiin hakemassa yksitellen näätähuoneesta, jossa ne olivat saaneet odotella omaa vuoroaan. Sen jälkeen homma olikin rokotteiden (ja yhden Sariannan näädän lantin) osalta paketissa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Marjo oli tullut meille kotiin, niin näytimme sitten hänellekin vielä niin näätien tilat kuin matelijoidenkin huoneen. Eli kai nuo tilat ovat nyt sitten jossain määrin eläinlääkärin tarkistamat, vaikka Marjo heti totesikin, että on ihan tyytyväinen kun ei tee valvontaeläinlääkärin hommia. Että ei tarvitse viran puolesta enää käydä katselemassa missä tiloissa ja oloissa kukakin eläimiään pitää. Vaikka sen verran positiivista kommenttia kyllä saimme eläinten tiloista, että eiköhän virallisestakin tarkastuksessa olisi selvitty ihan puhtain paperein. Muutamat liian ahtaakseni käyneet terraariotkin kun ovat vaihtumassa isompiin heti kun viljisten uudet vaneriterraariot tulevat.

Tiiun mummut saivat vierailunsa ajaksi loungekseen näyttelyhäkin.
Ihan kommelluksitta rokotusmaratonista ei kuitenkaan selvitty, sillä kortinlukija teki tepposet ja kieltäytyi päästämästä maksuja läpi. Niinpä sen sijaan muutamille lähti rokotuksista mukaan lasku. Itseen tämä ei tällä kertaa osunut, kun olin todennut itseni kannalta selkeimmäksi varata tasarahan käteisellä. Toivottavasti kaikille jäi tästä huolimatta positiiviset fiilikset tapahtumasta. Puolivakavissaan kun jo vitsailtiin, että ensivuonna Marjo ja Jussi voisivat jo hoitaa joukkiksen yhdessä niin että Marjo rokottaa ja lantittaa näädät ja Jussi omistajat.

Kaikkien ihmisten lähdettyä asuntoon laskeutui hetkeksi aika kuolemanhiljaisuus. Kaikki omat ja hoitonäädät kun makasivat koivet kohti kattoa kuka missäkin. Jopa Miikkis esitteli mahakuvioitaan korissa näätähuoneessa. Mahtoi olla tyypeilläkin aika rankkaa.

Rokotusten jälkeen oltiin näin poikki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti