lauantai 24. syyskuuta 2016

Helpompia siivousrutiineja etsimässä

Niin paljon kuin näädistäni pidänkin, yhtä asiaa ei käy kieltäminen: viisi näätää sotkee. Etenkin nyt kun meille on parin kuukauden sisään tullut kaksi uutta asukkia (Itsy on meillä siis edelleen <3), kämppä kaaostuu nopeasti. Ruuan kulutus on yli kolminkertaistunut, ja lauma ei toimi vielä ihan täysin yhteen, mikä varmasti osaltaan lisää merkkailuja ja hutipissoja. Eikä asiaa auta todennäköisesti sekään, että tällä hetkellä kaksi tyypeistä on implantoimattomia, eikä Mitella jaksa juuri peppuaan nostaa asioilla tehdessään ja vetelee sitten kunnon vanat vessalaatikon ympärille. Mutta koska näädät eivät ole lähdössä, on apuja etsittävä muualta.

teräväkuivain
Meidän siivousrutiineista tuli kirjoitettua viimeksi kesällä (jutun löydät täältä), ja sen jälkeen niitä on taas muutamassa kohdin hieman viilattu. Isoimpina muutoksina muutama hiekkalaatikoista on vaihtunut koiranpentujen pissa-alustoihin ja imuri teräväkuivaimeen. Pissa-alustat tulivat kokeiluun siinä kohtaa, kun kyllästyin siihen, että kylppärin ja vaatehuoneen edustat olivat aina täynnä laatikoista kulkeutunutta puumurua, joka levisi niistä kohdin kaikkialle. Teräväkuivain idea taas muistui mieleeni Minimalismin ilo -blogista, ja päädyin ottamaan sen kokeiluun koitettuani kaksi vuotta löytää imurille tuloksetta paikkaa, jossa se olisi paitsi helposti käyttöönotettavissa, mutta jossa se ei olisi jatkuvasti tiellä. 


Näistä kahdesta pissa-alustat ovat ehtineet olla nyt käytössä jo useamman viikon, ja tänään viimeksi ajattelin vaihtaa taas yhden laatikoista alustaan. Näiden kanssa siivoaminen kun on ekstrapaljon nopeampaa: sen lisäksi ettei näistä kulkeudu hiekkaa, minun ei tarvitse hakea kissanhiekkalapiota tai mitään mistään, vaan vain taittelen alustan sotkuineen roskiin ja nappaan roskiksilta uuden alustan nurkkaan. Alustan pohja on muovia, minkä takia se ei laminaatille laitettunakaan tarvitse alleen mitään, vaikka zooplussan malleihin saisi kyllä halutessaan tilattua myös niihin mitoitetun muovialusen ollakseen täysin täysin varma. Ainoa mikä näissä häiritsee puupohjaiseen hiekkaan nähden on epäekologisuus: etenkin kun olen koittanut kaikkialta muualta asunnosta vähentää muoveja ja etenkin kertakäyttöisiä sellaisia. Tällä hetkellä, tässä tilanteessa helppokäyttöisyys ajaa kuitenkin ohi, koska tällähetkellä kaikki mikä helpottaa siivoamista on oikein tervetullut piristys arkeen.

matosta pyyhittyjä karvoja
Viime postauksessani mainitsemani Viledan spray -moppi on meillä käytössä edelleen (nykyään täytettynä etikalla - vaikka Jussi ei fanita sitä vieläkään, itse ei pystynyt olemaan palaamatta omaan luottotuotteeseen tässä), ja se on loistava moppauksen nopeuttaja. Siinä on kuitenkin yksi mutta: vaikka moppi olisi aina valmis, meidän lattiat eivät ole aina suoraan moppausvalmiit, eikä ikävä kyllä aina edes heti imurin mentävät. Niinpä aiemmin ennen moppauksen aloittamista meillä siivottiin sitä ennen keittiö (keittiö on meillä se tila, missä mopataan eniten) ensin kaikista märistä tahroista ja kappaleista jotka voisivat tukkia imurin (kurkun kappaleet, pienet luut, kaadetusta orkideasta tippuneet hakkeet...), sitten se imuroitiin, ja vasta sen jälkeen päästiin moppaamaan. Nyt teräväkuivaimen myötä ensimmäinen vaihe voidaan skipata lähes täysin, kun teräväkuivaimella voi vetää kaiken kasaan ja siirtää siitä harjan ja sihvelin avulla roskikseen, jonka jälkeen lattia onkin jo mopattavissa. Itseni kannalta teräväkuivaimessa on myös yksi todella iso etu imuriin nähden: se on hiljainen. Niinpä siivouksen voi hoitaa mihin aikaan vain, ja voin siivotessa kuunnella rauhassa musiikkia tai broadcasteja, mikä nostaa siivousmukavuutta äärettömän paljon. Mattojen kanssa teräväkuivain ei ole toki täysin imurin veroinen, mutta kyllä sekin onnistuu irroittamaan siitä isoimmasta ihan kiitettävät määrät karvaa - ja pienemmät on helppo pudistella aina siivottaessa ja heittää tarvittaessa koneeseen. 

Pissialusta
 Vaikka siivous on näiden myötä taas nopeutunut ja helpottunut, sitä etsii edelleen tapoja, miten saisi tehtyä sen nopeammin, helpommin ja miellyttävämmin. Yhtenä isompana muutoksena asiaan liittyen haaveilen sohvan vaihtamisesta sitten kun löydän kierrätyskeskuksilta tai netistä sopivan käytetyn. Sänkymylläyksen jälkeen Miikkis palautti vessapaikkansa sängyn alta sohvan alle, mitä muutoksella haettiinkin, mutta haluaisin silti pakottaa Miikkiksen valitsemaan vessapaikan, joka ei edellyttäisi minulta isojen huonekalujen siirtelyä. Niinpä haussa on sohva, jonka alle Miikkis ei pääsisi, ja sen vaihtoehdoksi tarjottaisiin sitten suojaisaa katettua vessalaatikkoa.

2 kommenttia:

  1. Voihan nuo kakka-aluset korvata pestävillä - mikäli olet valmis käyttämään sellaisia. Kestovaippanettikaupoista löytyy PUL-kankaisia sängynsuojia, niissä on imukerros välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu, että pissa-alustojen peseminen koneessa voisi olla vielä Jussille liikaa. Hän kun totuttelee yhä siihen, että hänen vaatteitaan pyörii välillä samassa koneessa perusnäätäpyykin kanssa. Niitäkään hän kun ei ole vielä omaan koneeseensa halunnut, vaan toistaiseksi kaikki näätäpyykki pyöritetään minun asunnollani.

      Poista