maanantai 3. helmikuuta 2020

Terveystarkistuksia

Perjantaina otettiin taas suunta kohti Rauliota kolmen vanhimman ja yhden nuorimman karvakaverin kanssa. Tälläkertaa mentiin aika hammaspainotteisesti, ja sekä Mihaililta, Itsyltä että Justiinalta poistettiin hammaskiveä. Justiinalta poistettiin lisäksi varpaasta yksi patti ja otettiin verensokeri. Vappu sai samalla reissulla ensimmäisen hormoni-implantinsa. Miikkiksen verikokeet päätettiin jättää seuraavaan kertaan.

Justiina on tällähetkellä todella kivassa talvimassassa ja -turkissa
Miikkiksen, Itsyn ja Vapun osalta reissu sujui ilman isompia ylläreitä. Miikkiksellä hammaskiveä oli vähänlaisesti, eikä se ollut ehtinyt aiheuttaa vielä mitään ientulehduksia tai muitakaan ongelmia suussa. Itsynkin kanssa selvittiin pelkällä hammaskiven poistolla, eikä siltä ole enää parilla viime kerralla tarvinnut poistaa yhtään hampaita, mikä on ollut Itsyn kohdalla erittäin huojentavaa, se kun jostain syystä menetti jo hyvin nuorena monia hampaistaan. Vappukin oli mitä reippain neiti, ja sille laitettiin nyt se sama isompi 9,4mg:n hormoni-implantti, joka on meillä nyt kokeeksi kaikilla muilla neideillä kuin Justiinalla, Nutellalla ja Mallulla. Justiinalta ja Nutellalta löytyvät ne pienemmät 4,7mg lantit, koska Justiinan kohdalla se oli se, mitä silloin sattui olemaan varastossa, niin se saatiin yhdistettyä toiseen eläinlääkärireissuun. Nutskun kohdalla taas Sarianna miettii sille mahdollisesti toista pentuetta, jolloin olisi ihan toivottavaa, että ensimmäinen lantti lakkaisi toimimasta neidin ollessa 3-4 -vuotias. Mallun kohdalla taas kiiman alku on hyvin toivottu ja odotettu asia.

Taas muutaman boksin kanssa liikenteessä
Justiinan kanssa reissu ei mennyt ihan odotetusti. Jos joku ehti säikähtää mainintaa varpaassa olleesta patista, se ei ollut se ikävin paljastus. Varpaan patti on mitä todennäköisimmin hyvälaatuinen papillooma, jolloin se saattaa kyllä uusia, mutta ei ole vaaraksi. Patti lähetettiin kuitenkin vielä varuiksi patologille analysoitavaksi. Tuloksien pitäisi tulla joko tämän viikon lopulla tai ensiviikon alussa. Verensokeritkin olivat selvästi paremmat kuin viimeksi, eli tälläkertaa voi jo ainakin hetkeksi huokaista helpotuksesta insulinooman suhteen, sillä mikään ei viittaa sen suuntaan. Viimeksihän verensokerit olivat olleet normaalin alarajalla, mutta eivät niin alhaalla, että olisi ollut välittömästi syytä epäillä insulinoomaa. Sen takia verensokerit tarkistettiin nyt uudelleen. Mutta se mitä neidin rauhoittamisen jälkeen paljastui liittyy yläkulmureihin. Justiinaltahan ne molemmat hävisivät suusta omia aikojaan jättäen vain kuopat jäljelle. Tai siltä se silloin hyvin vahvasti näytti, mutta nyt rauhoituksessa näkyi selvästi, että niihin kuoppiin on jäänyt myös juurta, eli pois tippumisen sijaan kulmurit ovat mitä todennäköisimmin katkenneet. Justiinan kohdalla en kyllä keksi, missä tilanteessa se on voinut käydä, sillä Justiina ei juurikaan kiipeile tai paini kavereiden kanssa. Mutta yhtäkaikki kuopassa olevat juuret ovat jättäneet suuhun kaksi aika avointa infektioporttia, ja Raulio suositti juurien poistoa. Tällä samalla kertaa sitä ei ehditty tehdä, joten Justiinalle varataan uutta aikaa sitten kun patologin tulokset tulevat, ja tiedetään tarvitseeko Justiinalta hammasjuurien lisäksi poistaa varvas.

Justiinan kanssa isoimmat haasteet liittyvät tällähetkellä hampaiden ja suun kuntoon
Tokihan tämä hiukan hirvittää, sillä tähän reissuun paloi kaikkineen lähes 800€, ja hammasjuurien poisto tulee varmasti olemaan useamman satasen keikka. Mutta jos viime postauksessa puhuttiin pentuihin liittyvistä haasteista, tämä on ehkä vastaavasti yksi vanhenevien eläinten kanssa elämiseen liittyvistä haasteista: vanhoilla ja vanhenevilla eläimillä on yleensä enemmän terveyshaasteita kuin nuorilla eläimillä. Toki meillä on myös valittu tutkia aika pienellä kynnyksellä ja käydä välillä kontrollikäynneillä, koska haluan uskoa että mitä aiemmin mahdollinen hoito saadaan aloitettua, sen parempi ennuste on. Tällähetkellä meillä kaikki ovat kuitenkin sen verran hyvässä kunnossa, että koen esimerkiksi rauhoituksen suun hoitamista varten huomattavasti pienemmäksi riskiksi eläimen hyvinvointia ajatellen kuin suun hoidattamatta jättämisen. Etenkin kun tälläkin kertaa tuli taas todettua, että suun todellista tilaa on todella hankalaa nähdä tarkasti muuten kuin eläimen ollessa rauhoitettuna.

Tässä näkyy aika hyvin se varpaasta poistettu patti

2 kommenttia:

  1. Ja Justiinan ilme on mainio (ehkä tahaton): "Yrk, en tarvi mitään hammaslääkäreitä. Ite poistin ne kulmurit. Oon ite melkein hammaslääkäri."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neiti oli kuvaa ottaessa jo vähän lääkepöhnässä. Ei kerrota Justiinalle, että sellainenkin kuva on päätynyt someen!

      Poista