torstai 21. syyskuuta 2017

Esterin kuulumisia

Siitä lähtien kun Snurre alkoi oireilla viime joulukuussa, olen osittain huomaamattani alkanut pitää sitä meidän vanhimpana näätänä. Ja unohtanut siinä sivussa jossain määrin sen, että Esteri on samanikäinen. Sen muisti taas ikävällä tavalla reilu kuukausi sitten, kun Esteri laihtui äkisti. Kuukaudessa painoa lähti yli 100 grammaa, ja toukokuun lopun painosta on tultu alas yli 200 grammaa. Siinä missä Esteri painoi vielä alkukesästä 670 grammaa, nyt vaaka näyttää enää 450 grammaa. Tietenkin siinä alkoi käydä päässään läpi kaikkia mahdollisia syitä, mitkä voisivat olla noin dramaattisen painonpudotuksen taustalla. Ja kysellä kaikilta fretti-ihmisiltä joita näki, että mitä he pitäisivät mahdollisina ja todennäköisinä syinä.

Eläinlääkärireissu otti vähän Esterin voimille. Huisku pitää seuraa.
Ulkoisesti Esterissä ei näkynyt muita muutoksia kuin dramaattinen laihtuminen ja hammaskiveä, joten ensin hoidettiin hampaat kuntoon. Esterillä on ollut ongelmia hammaskiven kanssa siitä asti, kun yksi sen kulmureista jouduttiin reilu vuosi sitten poistamaan. Esterin paino ei kuitenkaan lähtenyt nousuun hammashuollonkaan jälkeen, joten syytä alkoi miettiä taas muualta. Tupareissa parikin ihmistä sai Esterin tunnusteltavakseen siltä varalta että siltä löytyisi kasvaimia tai laajentumia, joita en vain itse olisi huomannut. Tunnustelemalla käytiin läpi niin perna kuin imusolmukkeet, mutta niissä ei tuntunut mitään selviä muutoksia. Myöskään mitään kasvaimia ei tuntunut.

Esteri joutui viettämään päivän häkissä erossa ruokajemmoista, että saatiin mitattua myös paastoverensokeri.
Niinpä kun saatiin taas yhteys Marjoon, varattiin mummuskalle aika verikokeisiin. Verikokeissa kun oletettavasti näkyisi, mikäli jokin elimistä olisi pettämässä, tai jokin syöpä valtaamassa alaa elimistössä. Aika verikokeille saatiin eiliseksi, ja kaikki arvot yhtä lukuunottamatta menivät normaalien rajoissa. Ainoa pieni poikkeama oli lievä anemia. Lisämunuaisongelmien varalta tyttöä ei saatu testattua, sillä niiden testaamista varten näyte pitäisi lähettää Yhdysvaltoihin. Lisämunuaisongelmat eivät tunnu kuitenkaan todennäköiseltä vaihtoehdolta, sillä nykyään niiden oireiden hoidossa käytetään Superior-implanttia, joka mummuskalta jo löytyy.

Painon laskusta huolimatta eläinlääkärissä ei tutkittaessa paljastunut mitään vakavampia muutoksia.
Niinpä alkaa näyttää siltä, että ainakaan toistaiseksi laihtumiselle ei ole muuta selitystä, kuin että Esteri on vanhuuttaan mummoutumassa, ja sen myötä se menettää niin massaa kuin lihaksia. Muutos on vain ollut paljon nopeampi, mihin olen ollut varautunut, ja paljon dramaattisempi. Esteri kun on ollut aina se meidän talouden rautarouva. Vanhuus ei kuitenkaan ole itsessään sairaus, eikä siten hoidettavissa. Sitä pitää vain keskittyä huolehtimaan, että mummuska saa riittävästi sille sopivaa ravintoa, ja että sen elämänlaatu pysyy hyvänä iän tuomista vastuksista huolimatta. Niin kauan kuin mummuska on ikäisekseen virkeä ja jaksaa touhuta, kaikki on hyvin. Nyt vain toivotaan, että vaikka muutos alkoi näin dramaattisesti, kehitys jatkuisi vähemmän radikaalina ja saadaan pitää mummuska vielä täällä.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti