Frettien käsittelytreenejä

tiistai 2. heinäkuuta 2024

Työpaikan uudelle puolelle tuli uusi labralaite perusverenkuvan ajamiseen, jonka myötä henkilökunta sai parin päivän ajan ajaa omien lemmikkiensä verinäytteet sillä ilmaiseksi. Kaikista meidän kissoista Ainoa lukuunottamatta on otettu huomattavasti tuota laajemmat verikokeet alle vuoden sisällä, joten päätin heti, että niitä en asialla stressaisi. Mutta koska nykyisistä freteistä meillä ei olla ajettu mitään verinäytteitä, ja ne ovat huomattavasti tottuneempia reissaajia ja boksissa nukkujia, päätin kysyä työkavereilta, kiinnostaisiko ketään treenata verinäytteen ottamista freteistä. Siinä tulisi sitten työkavereille eksotreeniä ja omille freteille treeniä erilaisista käsittelytilanteista. 

Useampikin työkaveri oli kiinnostunut, joten neidit lähtivät eilen mukaan. Odotetusti verinäytteen ottaminen fretistä osoittautui haastavammaksi kuin koirasta tai kissasta, sillä frettien nahka on sitkeämpi ja suonet pienemmät. Useammastakin neidistä näytteenotto kuitenkin onnistui. Hattaran kohdalla tein kuitenkin sen linjauksen, että siltä en nyt antanut ajaa karvaa verinäytetreenin takia, sillä Hattara on enemmän Jussin tyttö, ja Jussia aina harmittaa, jos karvoihin on kajottu. Muiden kohdalla oma ajatus on, että mitä enemmän ympärilläni ja alalla on ihmisiä, joilla on kokemusta verinäytteen ottamisesta myös eksoilta, sitä turvallisempaa se on omillekin tyypeille, jos tulee se tilanne, että näyte on oikeasti pakko saada.  

Junnujen reissutukikohta

Verinäytteiden oton jälkeen kävi kuitenkin valitettavasti ilmi, että vaikka meidän vanhan puolen laitteet näyttävät sekä Catalystin että Procyten ajattaessa frettien verinäytteitä, uuden puolen Procyte, jolla perusverenkuva ajetaan ei anna arvoja freteille. Päätin sitten jättää näytteet tälläkertaa ajamatta, sillä ilmaistarjous koski vain uuden puolen laitetta. Meidän labravastaava lupasi kuitenkin selvittää, miksi uuden puolen laitteessa on tällainen rajaus ja onko se mahdollista saada pois. Eli sikälikin on hyvä, että tämä tuli ilmi nyt, kun asialla ei ole diagnostista merkitystä, eikä sellaisessa tilanteessa, jossa niitä näytevastauksia todella tarvittaisiin. Olkootkin, että jos kyseessä olisi ollut jokin muu tilanne, näyte oltaisiin toki vain menty ajamaan vanhalle puolelle. Eilinen menikin sitten puhtaasti treenin piikkiin sekä työkavereiden että frettien osalta.  

Vaikka meilläkin tätä eksojengiä olisi kotona huomattavankin laaja skaala, ulospäin siitä näkyvät eniten fretit. Koska frettien kanssa on pennusta asti treenattu  erilaisia tilanteita, ne ovat lähtökohtaisesti uteliaita kaiken uuden suhteen, eivätkä ne ole vaihtolämpöisiä tai herkkiä vedolle, mukaanottaminen erilaisiin juttuihin ei ole niille niin iso stressi tai terveysriski. Aremmista lajeista ja tyypeistä meiltä löytyy sitten paljon sellaisiakin, joita ei käsitellä edes kotona muuten kuin pakon edessä, jolloin niitä ei luonnollisesti näe kodin ulkopuolella tai edes meillä vieraillessa samalla tavalla, ja niiden kohdalla mietitään hyvin paljon tarkempaan, onko jonkin tekeminen välttämätöntä. Sen takia esimerkiksi meidän kanit eivät käy ikinä töissä, ellei kyse ole niille itselleen tärkeistä toimenpiteistä, kuten vaikka rokotukset, eikä niitä tulisi ikinä otettua sinne vain kuviin tai treenikavereiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI