Nutellan ja Hattaran sydänultrat

torstai 22. helmikuuta 2024

Olen miettinyt Mallun alustavasta avaustuloksesta asti, että Nutellankin sydän voisi olla hyvä tarkistaa. Nutella on kuitenkin Mallun emo, eikä vian mahdollista perinnöllisyyttä pystytty sulkemaan pois. Kuitenkin kahdella Mallun pojistakin on ollut sydänongelmia, ja sydänlääkitys jatkuvassa käytössä. Vaikkakin Mallun pojilla oli epäilty, että niiden sydänogelmat voisivat olla seurausta niillä olleista pahoista suolitotulehduksista, joihin sydänlihas olisi sitten reagoinut. Lopullinen päätös siitä, että Nutellan sydänultraus voisi olla hyvä tehdä, ja ehkä nopeallakin aikataululla, tuli sunnuntaina, kun Mallun veli kuoli äkillisesti.   

Nutsku ultrattiin ensin

Sovittiin sitten eilen töissä Mimma Aromaan kanssa, että vien Nutellan sydänultraan tänään. Mimma tekee sydänultria lähes päivittäin, mutta koska fretti on hänelle lajina vieraampi, hän kehotti ottamaan Nutellan lisäksi mukaan toisenkin fretin vähän verrokiksi. Valitsin kontrollinäädäksi Hattaran, koska tällä hetkellä Hattara ja Nutella ovat meidän ainoat ei-junnuosastoon kuuluvat fretit. Naureskeltiin siinä sitten, että kannattaakin valita verrokki huolella, ettei sit vaan käy se klassinen, että sitten siltä terveeltä kontrollieläimeltä löytyykin vahingossa jotain.

Ja niinhän siinä sitten kävi. Nutellan sydämestä ei löytynyt tutkimuksessa mitään poikkeavaa: se näyttää ja kuulostaa juuri siltä milä pitääkin. Sen sijaan Hattaralta paljastui toisen asteen av blokki rytmihäiriö sydämestä. Koska Hattaraa ei ole tutkittu sydämen osalta aiemmin, eikä se ole missään vaiheessa oireillut sydäntään millään tavalla, ei voida tietää kauanko muutos on sillä ollut, ja onko siinä tapahtunut muutoksia. Niinpä tässä kohtaa Hattaran kohdalla edetään tarkkailulinjalla, ja sydän kontrolloidaan seuraavan kerran kuukauden päästä. Mikäli rytmihäiriö säilyy ennallaan, tullaan vaivaa kontrolloimaan jatkossa harvemmin. Mikäli rytmihäiriö pahenee, aloitetaan lääkitys. Mutta yhtäkaikki, sydämen kontrollitutkimukset tulevat kuulumaan jatkossa osana Hattaran elämää.

Hattaralta otettiin sydänultran lisäksi sydänfilmi EKG-piuhoilla Mimman bongattua rytmihäiriön

Sydänkäyrät koneella

Laitoin tutkimustuloksesta luonnollisesti heti tiedon paitsi Jussille, myös sekä Hattaran että Mallun kasvattajille. Siinä kohtaa Mallun kasvattaja huomasi sen, mitä en itse ollut tajunnut: Hattara ja Mallu ovat itseasiassa sukua toisilleen: serkukset. Mallun isän emo on Hattaran emon emo. Eli vaikka Nutsku sai puhtaat paperit, alkaa tosiaan näyttää siltä, että Mallun suvussa voi olla perinnöllistä sydänvikaa, tosin isän puolelta. 

Vaikka tämä oli pienoinen shokki, niin koitan ajatella että tämä on kuitenkin pientä verrattuna siihen shokkiin, minkä Mallun äkillinen romahdus jouluaattona aiheutti. Nyt me kuitenkin tiedämme, että Hattaralla on sydämessään muutoksia. Ja koska homma on tiedossa, sydämen tilaa voidaan tarkkailla, ja siihen päästään aloittamaan tarvittaessa lääkitys. Rytmihäiriö kuului Mimman mukaan selvästi myös stetoskoopeilla kuunneltaessa, eli seuraavaksi pääsemme Jussin kanssa opettelemaan kotona miltä Hattaran sydän kuulostaa verrattuna muihin fretteihin. Niin sitä voi sitten seurailla kuuntelemalla kotona sydänultrien välissä. Meillä kun on jo valmiiksi kotona kahdet stetoskoopitkin. 

Hattara ultrattavana

Mallulla ja Hauerilla sydän ei oireillut mitenkään ennen kuolemaa, ja Hattarankin kohdalla tämä oli satunnaislöytö. Eli selvästi freteilläkin voisi olla tarvetta rutiininomaisiin sydänultriin samoin kuin esimerkiksi sfinkseillä, että ongelman laajuutta saataisiin selvitettyä. Ainakin sydämet kannattaa tutkia aika pienellä kynnyksellä, jos suvussa on sydänogelmia tai fretillä havaitaan mitään oireita, jotka voisivat olla sydänperäisiä (kuten voimakasta väsymystä, jatkuvaa yskää).

Nutskun sydän kuunneltavana

Tämän postauksen kuvat ovat työkaverini Johannan ottamia, kun itselläni oli kädet kiinni freteissä.

6 kommenttia:

  1. Miulla kans stetoskooppi joilla frettien pumppuja ja keuhkoja kuuntelen. Mitä Nukalle tapahtu, opetti miut kerrasta aika skarpiks näitte kans..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden kanssa saa kyllä välillä olla skarppina, etenkin kun eläinlääkäriin pääsykään ei ole aina ihan yhtä simppeliä kuin yleisempien lemmikkien kohdalla.

      Poista
  2. Aikamoinen yllätys se. Yritä siinä nyt sitten olla liikaa huolestumatta vahinkolöydöstä, kun mitään ei ole havaittavissa päällisin puolin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koitetaan joo ajatella tämä positiivisen kautta, eli että ongelma olisi sielä, vaikka emme tietäisi siitä. Mutta nyt kun tiedämme, pystymme toivottavasti tarvittaessa tukemaan sydäntä ennenkuin ollaan siinä pisteessä, että se vain joku päivä antaa periksi.

      Poista
  3. Kiitokseni uraauurtavasta ja toivottavasti silmiä avaavasta frettiesi sydämen terveyden tutkimuksesta! Piilevät sairaudet ja niiden periytyvyys eläinten sukulinjoissa ovat jo valitettavan tuttua asiaa..
    Terkkuja muuten kokeneemmille stetarin käyttäjille; tarkemmat pieneläinten stetoskoopit ovat investointi. ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä menee kyllä iso kiitos työkaverilleni Mimmalle, joka otti neidit vastaan ylimääräisinä ja veloituksetta, että pääsi treenaamaan frettien sydänultrausta <3 Nutella oltaisiin varmasti ultrattu joka tapauksessa Mallun kuoleman takia. Mutta Hattaraa en olisi tämän hetkisessä taloustilanteessa tutkinut muuten ainakaan tässä kohtaa, ja juuri se että Hattarakin oli mukana, auttoi vahvistamaan yhteisiä sukulaisia sydänhaasteiden taustalla.

      Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI