maanantai 15. lokakuuta 2018

Kiimaa pukkaa

Yleensä fretit aloittavat kiimansa kevätalvella, kun valon määrä lähtee lisääntymään. Lemmikkifreteillä käytetään hormoni-implantteja, joiden tehtävänä on pitää kiimat poissa ilman että eläimen hormonitoiminta katkeaa yhtä totaalisesti kuin jos eläin kastroitaisiin/steriloitaisiin. Naarailla kiiman katkaisu/ehkäisy on erityisen tärkeää, sillä katkaisematon kiima voi johtaa anemiaan ja siten eläimen menehtymiseen. Implantteja on saatavilla kahta vahvuutta, joista pienempi 4,7mg:n lantti vaikuttaa yleensä 1-3 vuotta, ja isompi 9,4mg lantti voi kestää jopa viisi vuotta tai yli (lanttien kesto vaihtelee kuitenkin hyvin voimakkaasti eri yksilöiden välillä, ja esimerkiksi tuon pienemmän osalta olen kuullut niin tapauksista joissa lantin vaikutus on kestänyt alle puoli vuotta, kuin sellaisista, joilla se on toiminut yli neljä vuotta).

Nuoriso päikkäreillä
Näin siis yleensä. Se on tullut kuitenkin havaittua jo aiemmin, että isossa sisällä elävässä laumassa kaikki eivät aina tunnu toimivan ihan sen mukaan mikä luonnollinen tahti olisi. Eipä sillä, etteikö luontokin tuntuisi olevan välillä sekaisin siinä, missä vuodenajassa mennään. Olin kuitenkin odottanut, että meillä saattaisi olla ensikeväänä edessä ehkä muutaman lantin uusinta, sillä Mitellan ja Itsyn lantituksista on nyt aikaa reilu kaksi vuotta. Samaten Justiinan ja Esterin lantituksista on kulunut jo tovi. Se pääsi kuitenkin yllättämään, että Justiina päätti aloittaa kiimansa nyt, kun moni lantitonkin pallimaakari on vetäytynyt talvimoodiin. Mutta kun hormonit lähtevät hyrräämään, niin se on menoa sitten. Justiinan vulva on lähtenyt turpoamaan, ja se on alkanut valuttaa kirkasta nestettä. Eli ei muuta kuin viestiä Rauliolle, että ei hänellä olisi sattumalta lantteja varastossa, josko sen saisi hoidettua samalla kuin hammaslääkärijutut huomenna.

Terraarioprojektin myötä kämppä täyttyi tänään oksilla

Onneksi Raulio kuittasi, että lantituksen pitäisi hoitua samalla. Niinpä sitä mielessään lisäsi taas uuden satasen laskun loppusummaan, mutta ei tätä silti voi pitää täysin yllättävänä menona. Kyllähän sitä tietää, että hormoni-implantin uusinta tulee kaikkien kanssa jossain välissä eteen. Olkootkin että lokakuun puoliväli ei ehkä ole se tyypillisin ajankohta. Kuitenkin jo heti seuraava ajatus oli, että josko kiiman katkaisu taas vähän rauhoittaisi neitiä. Että jos sen olisi helpompi sulattaa Nutellakin, sitten kun hormonimyrsky on taas hallinnassa. Toivossa on ainakin hyvä elää.

Ensikeväänä voi sitten olla edessä isompi tottumisen paikka. Nyt kun pelkän lemmikkilauman kanssa elellessä on ollut aina helppo varata lantitusaikaa siinä kohtaa, kun kiiman merkit alkavat näkyä, ja hoitaa homma pois päiväjärjestyksessä ennenkuin kiima saavuttaa huippunsa. Ensikeväänä ollaan sitten ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa lantilla katkaisun sijaan kiiman annetaan Nutskulla mennä huippuunsa, ja informoidaan Sariannaa sen etenemisestä niin että hän tietää sopia pikkuneidille treffejä sitten kun aika on otollinen. Josko se kiima katkeaisi sitten sillä luonnollisimmalla tavalla pentujen myötä. Sitten onkin uudet asiat jännättävänä, nyt kun lantituksista on alkanut tulla jo aika rutiinia.

2 kommenttia:

  1. Meillä Iinu aloitti uuden kiiman melkein heti kotiin palattuaan, kun pennut oli luovutusiässä :o Kasvattaja sanoi, että se on aika normaalia ja voi rauhassa odotella hetken, josko se menis itsestään ohi. Onneksi menikin aika pian, niin ei tarvinnut vielä hankkia uutta lanttia. Odotellaan siis ensi kevääseen lantin laittoa, ellei nyt jotain ihmeitä tapahdu, mutta enää ei pitäisi kiimoja tulla. Olihan tuo viimeisin jo peräti neljäs vai viides tänä vuonna... Ensin kun lantti poistettiin, ja sitten piti kiimoja siirrellä kun ei ollut varmuutta pentukuvioista. Aika yksilöllisiä juttuja tuntuu nää olevan, kun Iinukin aloitti elämänsä ensimmäisen kiiman jo vähän reilu 4 kuukauden ikäsenä :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin nyt vähän toivotaan, että selvittäisiin ainakin sinne kevääseen ennen seuraavia kiimoja. Etenkään Nutellan kun ei tarvitsisi aloittaa ihan heti, sillä se on vielä niin pentu itsekin, että tarvitsee kyllä useamman kuukauden vielä omaan kasvuun ennen vauvajuttuja. Mutta saahan niitä kiimoja onneksi tosiaan siirrettyä, jos se nyt päättäisi vetää kunnon teinitalvikiimat :D Justiinalle laitettiin tänään lantti, niin sen kohdalla kiimajutut lähtevät nyt toivottavasti menemään ohi.

      Poista