keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Missä frettimäärän tuplaantuminen näkyy
Laumaeläinten kanssa on helppo ajatella, että kolme menee siinä missä kaksikin ja neljäs siinä missä kolmaskin. Nyt kun lauma on kolmessa kuukaudessa tuplaantunut, on tullut havaittua ainakin pari kohtaa, joissa tämä ei päde.

Sisäsiisteys
Kun meillä oli vielä vain Snurre ja Esteri, olivat ne lähes täysin sisäsiistejä. Mitellan tultua asunto alkoi täyttyä pissavanoista ja Itsyn tultua hutipissat räjähtivät käsiin. Eikä kyse ollut siitä, että vain junnut olisivat sotkeneet: näätien selvitellessä välejään sisäsiisteys unohtui vanhemmiltakin, ja johti muun muassa siihen, että parit kakat löytyivät sängystäkin. Useampi viikko menikin täyden kakka- ja pissa mayhemin keskellä.

Nyt kun Itsykin on ollut kohta kuukauden, tilanne on onneksi jo vähän rauhoittunut, ja useimmat pissat ja kakat löytyvät sieltä mistä pitääkin. Nyt vielä toivotaan, että junnujen implantointi rauhoittaisi tilannetta entisestään.

Ajankäyttö
Kahden mummunäädän rauhallisuuden tajuaa todenteolla vasta kun niitä vertaa äärettömän energiseen pentuun ja leikkisään junioriin. Vaikka näädät leikkivät toki myös keskenään, kaksi viimeisintä tulokasta valvovat hyvin paljon enemmän mitä mummuskat ja vaativat hyvin paljon enemmän leikitystä ja lenkitystä. Mitellalla on myös edelleen taipumusta nappailla hampailla nilkkoihin, jos sillä on iltaisin liikaa virtaa - ja tämä voi käydä useamman kilometrin juoksulenkin jälkeenkin.

Pelkästään Mitellan lenkitykseen uppoaa useimpina iltoina tunti.

Ruokinta
Tuplamäärä näätiä syö enemmän. Kaksi hyvin syövää junnua syö huomattavasti enemmän mitä mummuskat.

Eläinlääkärikulut
Vaikka kaikki menisi hyvin, jokainen näädistä tarvitsee ainakin rokotukset ja implantin, joihin uppoaa useampia kymppejä vuodessa jokaista näätää kohden. Jokainen näädistä voi kuitenkin myös sairastua tai teloa itsensä. Itsykin on ehtinyt olla meillä vasta alle kuukauden, ja nyt ollaan jo menossa hammaslääkärille.

Parisuhdekeskustelut
Kun pentu ottaa kumppanin ykköskohteekseen ja pikkupuremien määrät mitataan kymmenissä, se herättää keskustelua. Etenkin kun samaan syssyyn pentu merkkailee pissavanoilla kännykät ja käsikonsolit. Silloin pentu ei aina vältä vertailua ennen sitä olleisiin rauhallisiin aikuisiin näätiin.

Näistä on onneksi pääsääntöisesti selvitty frettiportilla, tiheämmällä siivousvälillä ja tavaroiden säilytyspaikkoja muuttamalla. Pentu ei silti ole vielä Jussin lempparinäätien top kolmosessa, vaikka Itsy ja Snurre jakavat ykkössijan.

Luonne-erot
Fretit ovat hyvin vahvasti omia persooniaan. Etenkin pentujen kohdalla on hankala täysin arvioida, millainen tyyppi siitä on tulossa. Niinpä tulokas voi poiketa täysin aiemmista joko hyvässä tai pahassa, ja sen kanssa voi kestää aikaa löytää yhteinen sävel. Meillä Mitellan ulkoiluaddiktio tuli aika puuntakaa, ja välillä tuntuu, että se on joissain asioissa lähempänä koiraa mitä talouden muita frettejä. Voin rehellisesti myöntää, että ottaessani kolmannen fretin, minulle ei tullut edes mieleen, että se voisi vaatia päivittäistä lenkitystä, kun mummuskatkaan eivät tunnu sitä kaipaavan. Ei ennenkuin se aloitti joka iltaisen pomppisen oven takana.


Toki lauman tuplaantuminen on tuonut mukanaan myös paljon hyviä asioita, ja kumpikin talouden junioreista on jo varastanut paikkansa sydämessäni. Mutta jokainen pentukuumeeseen sairastunut tai ihanaan kodinvaihtajaan törmännyt osaa varmasti listata ihan itse ne syyt, miksi lauman kasvu alkaa äkisti houkuttaa :D

Mutta koska mukaviakin asioita on mukava listata, mainittakoon vielä, että lauman tuplaantumisen myötä:

<3 näätiä näkee enemmän, kun aika usein joku neljästä on kuitenkin hereillä tai innostettavissa leikkimään

<3 Näätien keskinäisiä touhuja on entistä mukavampi seurata, ja ne muodostavat maailman valloittavimpia kasoja.

<3 Kun junnuilla on myös ikäistään seuraa, ne eivät häiritse niin paljon Miikkistä ja mummuja, kun ne haluavat levätä.

<3 Jokainen tyypeistä on omanlaisensa, ja on ihana käyttää aikaa niihin tutustumiseen. Jokaisen kanssa voi myös tehdä omia juttuja, kuten Mitellan kanssa tehtävät juoksulenkit ja Itsyn kanssa nukuttavat päikkärit.

2 kommenttia:

 1. Jostain syystä lemmikkipalstoilla ollut ketju katosi bittiavaruuteen, mutta mies sanoi että olisit kysellyt josko joku tietää minne Rosa lähti. Ulkomaillehan se... Mäkin aluksi harkitsin että olisin vähän pidemmänkin matkan voinu mennä perässä mut lentokoneessa menee jo raja. :) Tulee kuulema EHKÄ takaisin vuoden kuluttua mut vaikutti olevan aika iso ehkä.
  T: Jepsukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikäviä nuo ketjujen katoamiset, mutta kiva kun miehesi oli ehtinyt viestini huomata :-)

   Meilläkään muutama tunti matkoissa ei olisi vielä ollut ongelma, mutta ulkomaille lähtö eläinlääkäriasioissa ei olisi ehkä enää järkevää. Etenkään kun kukaan ei oikein ota kantaa, voiko nykyisten lemmikkihaisunäätien kanssa matkustaa edes EU-alueen sisällä, vai kiellettäisiinkö sen maahantulo reissun jälkeen suomalaisesta sirusta ja rokotekorteista huolimatta.

   Eli se on löydettävä sitten uusi lääkäri ainakin vuodeksi, ja varauduttava siihen, että Rosa ei välttämättä palaa :-(

   Perusrokotuksissa on nyt jo käyty muualla, mutta pienillä maalaisklikoilla ei ole välineitä ihan kaikkiin operaatioihin.

   Poista