Hoitokissojen neljäs päivä

keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Hoitokissat ovat olleet meillä nyt neljä päivää. Sinä aikana kissojen käytös on muuttunut koko ajan rennommaksi ja etäisyydet pienentyneet. Siinä missä vielä eilen hoitokissat hengasivat lähinnä alakerrassa ja omat ylhäällä, tänään koko viisikko on ollut pitkälti siinä kerroksessa jossa ihmisetkin ovat kulloinkin olleet. Eilen päästiin jo siihen, että kissat saattoivat leikkiä omissa porukoissaan omissa kerroksissaan, ja tänään on alettu peseytyä ja nukkua rennommissa asennoissa parhaimmillaan jopa vain metrin päässä vieraista. Kaikki on mennyt siis huomattavasti paremmin kuin olimme uskaltaneet edes toivoa. Toki pieniä sähinöitäkin on ollut, mutta tilanteet ovat menneet nopeasti ohi, eivätkä ne ole edenneet äänenkäyttöä ja pientä jahtaamista pidemmälle. Silloinkin jahdattu osapuoli on yleensä vain vaihtanut hetkeksi kerrosta, ja tullut kohta katsomaan, vieläkö toinen jaksaa. Siinä kohtaa toinen osapuoli on yleensä ehtinyt vaihtaa jo muihin touhuihin ja tilanne on ollut ohi.

Hyvä ruoka, parempi mieli
 

Tästä rohkaistuneena ajattelin että tänään tai huomenna uskaltaisi kokeilla jo sitä, että kissat olisivat samoissa tiloissa myös öisin, eli käytännössä aina kun olemme kotona. Sitä kun taatusti kyllä heräisi, jos tulisi jotain isompaa riitaa. Tähän mennessä fretit on kuitenkin juoksutettu aamuin illoin ennen hoidokkien vapauttamista kylppäristä ja sen jälkeen kun ne on suljettu sinne yöpuulle, eli kokoaikainen vapaanapito toisi muuttujiksi myös fretit. Niinpä päädyimme kissojen omistajan kanssa siihen, että otetaan tänään ensimmäinen kontakti vapaana olevien frettien kanssa, ja kokeillaan koko yötä vapaana vasta huomenna, että ei tule sitten liikaa muuttujia kerralla. Tänään aloitettiin vielä niistä helpommista freteistä, eli mummuista, koska mummut eivät ole koskaan koittaneet kiusata meillä kissoja pelkästä provosoinnin ilosta. Pakko sanoa, että sekin meni taas ihan yllättävän hyvin. Mummuista vain Justiina jaksoi lähteä liikenteeseen, ja se vain vilkaisi kissoja ohimennen, että ai lisää näitä tämmöisiä, ja jatkoi sitten omiin touhuisinsa. Hoidokit ihmettelivät ja haistelivat Justiinaa hetken, ja totesivat sitten että auenneeseen aitaukseen oli jäänyt tähteeksi ankansiipiä. Nyt Justiina häärää takkahuoneessa, Minttu syö tyytyväisenä ankansiipeä ja Ruttu ja Löllö nukkuvat samassa kerroksessa. Junnujen kohtaaminen jää huomiselle, ja tapahtuu todennäköisesti porrastaen.

Aino ja Löllö

Tänään hoidokit pääsivät kontaktiin myös Mihailin kanssa, joka pyysi päästä tarkistuskierrokselle yläkertaan. Miikkis on aina lähinnä ignoorannut kissojen olemassaolon, ja se jatkoi samaa linjaa hoidokkien kanssakin. Hoidokit puolestaan kävivät haistelemassa Mihailin tarkkaan, jonka jälkeen antoivat sen jatkaa rauhassa kierrostaan. Kai se on jossain määrin huomattavissa, että kaikki tyypeistä niin omat kuin hoidokit ovat asuneet monilemmikkitaluksissa, ja nähneet elämänsä aikana monenlaista otusta. Tai ainakin minun on vaikea kuvitella, että jokin ihan random aikuinen kissa ottaisi yhtä rennosti vastaan niin uuden paikan, uudet ihmiset, toiset kissat kuin random otuksetkin.    

Mintusta talja takkatulen edessä toimii loistavasti

Löllö ottaa rennosti lattialla

Ruttu on Maunon veroinen peluri

Kaikki viisi samassa kuvassa

2 kommenttia:

  1. Jaahas, sinne on perustettu kissahotelli! On kyllä ihanaa, että teillä on tilaa ja (omituisiakin) otuksia vieraille ihmeteltäväksi. Oiskohan siellä päin oikeesti tarvetta kissahotellille ..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin yksi tuttu on jo aiemmin kysynyt kodinomaista kissahotellia, mutta koska tämä ei ole ollut omille kissoille ihan läpihuutojuttu, vaikka nyt kyseessä on toisiin kissoihin tottuneet, kissasosiaaliset ja hyvin kissaa puhuvat vieraat, niin mikäli tätä tekisi säännöllisemmin, hoidokeille pitäisi ehdottomasti olla omat tilat, ettei omia joutuisi stressaamaan liian usein muuttuvilla kokoonpanoilla.

      Tästä syystä esimerkiksi hoitofretit, joita meillä on joinain kesinä ollut enemmänkin, majoitetaan aina lähtökohtaisesti eri tiloihin omien kanssa. Toki silloin kun tyypit vaihtuvat tiheämmin, kyse on myös suojautumisesta eläintaudeilta, etenkin silloin jos kyseessä on eläimet joilla ei ole mitään aiempaa kosketusta omaan porukkaan. Kissojen ja frettien kanssa ajantasalla olevat rokotukset kun suojaavat tietysti joiltain mahdollisesti tappavilta taudeilta, mutta niiden lisäksi on paljon muita terveysongelmia, joita vastaan ei ole rokotuksia, ja jotka voivat olla pitkään oireettomia, mutta tulla oireileviksi stressin myötä, tai jos toisella osapuolella ei ole entuudestaan vastustuskykyä kyseistä ongelmaa vastaan. Sen takia se että toinen on rokotettu ja oireeton ei sekään aina takaa, etteikö ongelmia voisi tulla.

      Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI