Frettien ruokaviikko 2

keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Viime marraskuussa tulin kuvanneeksi viikon verran näätien ruokia (kyseinen postaus löytyy täältä). Mainitsin jo silloin, että meillä näätien ruokavalio elää aina vähän sen mukaan, mitä milloinkin pakastimeen on löydetty, joten ajattelin, että postaus kestää varmasti uusinnan tai parikin.

Tämänkertaiset ruokakuvaukset toteutettiin viime viikolla maantaista sunnuntaihin.

Maanantai

 Aamu: lihaisia kanin luita (meaty rabbit bones)

 Ilta: kaksi kokonaista viiriäistä. Nämä ovat etenkin Nutellan lemppareita, ja näiden jäljiltä näätähuone ja puoli kämppää näyttää siltä kuin tyynysota olisi lähtenyt lapasesta. Mutta ainakin näädillä on ruuan ohella myös virikettä (whole quails)


Tiistai

Aamu: luuton kalkkunan jauheliha, jossa lisänä Felini Renal -lisäravinnevalmistetta, lohiöljyä ja merilevää (minced boneless turkey with Felini Renal, salmon oil and seaweed)

 Ilta: yksi pilkottu lampaansydän. Tämä oli nyt toinen kerta, kun laumalla oli tarjolla lampaansydäntä, eivätkä neidit vieläkään ihan täysin lämmenneet tälle (lamb heart)


Keskiviikko

Aamu: luuton kanan koipireisiliha. Meillä tämä on lauman ehdottomia lemppareita, ja reisiliha on sydänten ohella hyvä tauriinin lähde (boneless chicken tighs)

Ilta: broilerin kauloja. Meillä nämä pienet broilerinkaulat ovat selvästi tykätympiä kuin isot kanankaulat (chicken negs)


Torstai

Aamu: yksi kalkkunankaula. Yleensä nämä pilkotaan meillä oksasaksilla pienemmiksi, mutta joskus nämä tulee tarjottua myös kokonaisina. Silloin hävikkiä tulee enemmän, mutta tytöillä on enemmän askarreltavaa aterian parissa (turkey neg)

Ilta: kanin sisäelimiä. Seoksessa on mukana sydämiä, munuaisia, maksoja, henkitovia ja keuhkoja (rabbit organs: hearts, kidneys, livers, throats and lungs)


Perjantai

Aamu: luullinen broilerin jauheliha, jossa lisänä Felini Renal -lisäravinnevalmistetta, lohiöljyä ja merilevää (miced chicken with bone with Felini Renal, salmon oil and seaweed).

Ilta: kokonaisia kanamunia valkoiset ja keltuaiset sekoitettuna (chicken eggs)


Lauantai

Aamu: luuton kalkkunan jauheliha, johon lisätty Felini Renal -lisäravinnevalmistettu, lohiöljyä ja merilevää (boneless minced turkey with Felini Renal, salmon oil and seaweed)

 Ilta: kokonaisia hiiriä. Nämä ovat yksi meidän lauman kestosuosikkeja (mice)


Sunnuntai

Aamu: luuton kanan koipireisiliha (boneless chicken tighs)

Ilta: luineen pilkottua kania ilman sisäelimiä (bone-in rabbit)


Osa ruuista oli siis samoja tuttuja kuin edellisellä kuvatulla viikolla, osa uusia. Uusista kani on meillä nykyään säännöllisemmin kierrossa, lampaansydämet ovat uusi kokeilu. Kalkkunan kauloja tuli hankittua reilu 7.5-kilon erä jokin aika sitten, ja niitä tullaan varmasti hankkimaan myös jatkossa välillä.

Tänään tuli bongattua REKO -lähiruokaringistä myös kokonaan uusia ruokia kokeiluun, ja nyt pakastimessa on normilihojen lisäksi vähän vuohenjauhelihaa, kalkkunan sydämiä, kalkkunan siivenkärkiä, karitsan liha-rasvarouhetta sekä jauhettua karitsan sisäelinsekoitusta vaihtelua tuomaan. Näistä etenkin sydänten ja siivenkärkien kohdalla elättelen toiveita, että ne saattavat olla hitti, mikä ei tietysti olisi sikäli niin ihme, sillä kalkkuna on näistä tytöille tutuin, vaikka olen löytänyt sitä toistaiseksi lähinnä jauhettuna ja kauloina. Näissä kilohinnat olivat 4-8 euron välillä, eli jonkin verran enemmän mitä niissä lihoissa, mitä tulee hankittua laatikoittain, mutta ei niin paljoa, etteikö niitä voisi välillä syöttää.

(new arrivals: minced goat, turkey hearts, turkey wing tops, meaty lamb fat and minced lamb organs)

8 kommenttia:

  1. Nämä ruokakuvapostaukset on kyllä itselleni yksiä suosikkeja, kun vielä sitä omaa näätä odotellaan meille. Nämä postaukset antavat realistisen kuvan siitä, mitä ja miten paljon fretit syövät ja sen lisäksi ideoita omiin tuleviin ruokiin ja ruokatilauksiin.
    Vaikka meillä tuskin ihan näin monipuoliseen ruokavalioon päästään kun yhden fretin kanssa ei kannata pakastinta täyttää sillä, että koko ajan olisi 20:tä vaihtoehtoa saatavilla :D. Mutta otetaan pienempiä määriä ja vaihdetaan tuotteita eri juttuihin sitten seuraavaan tilaukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla Turun REKOssa oli ainakin hyvin saatavilla myös lemmikeille sopivia juttuja 0,5-1 kilon pakkauksissa, joten jos teidän lähiREKOn valikoima on yhtään samaa luokkaa, sieltä voi ainakin löytyä kätevästi vaihtelua yhdenkin näädän talouteen. Tähänkin jakoon olisi ollut saatavilla näiden nyt ostettujen lisäksi mm. viiriäisen munia, jauhettua haukea, jauhettua järvikalaa, jauhettua lampaanlihaa yms. En voi väittää, ettenkö olisi nyt aika innoissani tästä REKO jutusta löydettyäni sen uudelleen pitkän tauon jälkeen :D

      Ainakin täällä eläinkaupoissa valikoima kun tahtoo olla vähän suppea, jos haluaa pitää naudan ja possun syöttämisen aika minimissä. Ei sillä, etteikö kana ja kalkkuna olisi hyvä pohja ruokavaliolle, mutta pelkistä kanan eri osista ei vielä kovin monipuolista ruokavaliota rakenna. Eipä sillä etteikö tytöt tykkäisi välillä enemmän siitä, että kuppiin tulisi pelkkää tuttua ja turvallista kaikenmaailman kokeilujen sijaan.

      Poista
  2. Miten näädät syö tuon yhden kokonaisen kaulan? Syökö ne vieretysten vai raahaako yksi sen jemmaan ja syökö ne eri aikoina sitä? Vahtiiko näädät kätköjään? Tappeleeko ne ruuasta? Mulla on vaan koiria :D

    VastaaPoista
  3. Susanna, Mä meinasin kysyä samaa kuin Veera tuossa edellä, ette miten tuo yksi kalkkunan kaula teillä jakautuu :D ?
    Juu, eläinkauppojen valikoima on aika huono, meillä oli tarkoituksena että jos mahdollista, eläinkaupat jää varmaan ruokajutuissa melkein käyttmättä. Niiden hinnat on kalliit, ja hiiret yms. on aina ulkomaisia, itse haluan jos mahdollista tilata ja ostaa hiiret, marsut yms. suomalaisilta kasvattajilta. Tilaukset menee meillä varmaan lempimuonan kautta ja murren murkinan pakastealtaiden kautta, siellä kohtuullinen valikoima ja omassa tuttavapiirissä on yksi hasmteri/hiirikasvattaja, jolta saa poikasia ja aikuisia. Ja tosiaan se kanila josta säkin tilasit meni heti harkintaa jos sinne myöhemmin vaikka syksyllä saisi kimppatilauksen

    VastaaPoista
  4. Veera & valkyria: Tämä riippuu paljolti siitä, kuka/ketkä kupilla ovat ensin :D Huisku, Itsy ja Justiina alkavat todennäköisemmin syödä ruokaa kupilla yhdessä vierekkäin, oli kyseessä sitten kalkkunankaula, kasa hiiriä tai kupillinen jauhelihaa. Nutella, Lysti ja Mitella pyrkivät jemmaamaan kaikki hyvät ruuat (kaulat, hiiret, sydämet yms.) mahdollisimman nopeasti omiin jemmoihinsa, ja lopettavat jemmaamisen yleensä vasta kupin tyhjettyä. Kupin tyhjettyä aletaan sitten tyhjentää jemmoja, joko omia tai kavereiden, jos kaverit ovat jo ehtineet ratsata omat jemmat. Etenkin parhaita ruokia pöllitään ja jemmataan erittäin ahkerasti neidiltä toiselle, koittaen vuoroon etsiä entistä parempaa jemmaa, tai jotain kivaa koloa, mihin vetäytyä syömään. Tätä harrastetaan paljon silloinkin, vaikka ruokia olisi enemmän kuin yksi kappale, koska aivan varmasti kaverin hiiri on parempi kuin hiiri mitä kukaan ei sillähetkellä syö. Kätköjä ei yleensä vahdita milläänlailla, sillä tyypeillä on liian kiire koittaa etsiä kavereiden jemmat.

    Ainoa joka meillä välillä ruoka-agreilee on on Nutella, joka koittaa joskus komentaa etenkin Justiinaa pois kupilta, jos se koittaa tulla yhtä aikaa syömään. Tällöin Nutella tulee yleensä nostettua siksi aikaa pois kupilta, että Justiina ehtii valita mieleisensä palan, ja voi lähteä jemmamaan sitä. Välissä Nutella oli kyllä jo ehtinyt rauhoittua tämän käytöksen suhteen, mutta nyt mahdollisen tiineyden myötä neiti on alkanut taas päsmäröimään kupilla. Joten katsoo miten tilanne sitten taas kesän jälkeen etenee.

    Kesäisin näätien jemmoja tarkkaillaan ja tyhjennetään vähän ahkerammin kärpästen takia, mutta talvisin jemmat saavat monesti olla siihen asti, että tulevat syödyiksi. Kuuden fretin ja haisunäädän kanssa harva ruoka kun pysyy jemmassa loputtomiin. Aika usein niitä jemmalihoja alkaakin löytyä siinä kohtaa, kun kuppiin laitetaan jauhelihaa eli mössöä, joka ei ole meillä etenkään nuorison suosiossa. Sitten käydään äkkiä tarkistamassa, vieläkö jossain oli jotain muuta.

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä postauksesta! Itse olen siirtymässä frettien raakaruokintaan, enkä ole ihan selvillä mitä kaikkia lisäravinteita freteille siis pitäisi syöttää ja kuinka usein. Ja mistä lihaisia luita saisi, olen koittanut tarjota omille näädille kanan kauloja ja siipiä huonolla menestyksellä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa fretti ei tarvitse juuri mitään lisäravinteita, mikäli sen ruokavalio on riittävän monipuolinen. Oikeastaan lähinnä jodi on sellainen, jota on hankala saada riittävästi ruuasta, jos sitä ei lisää. Jodia fretti saa esimerkiksi merilevästä. Käytännössä lisien tarve riippuukin pitkälti siitä, mitä fretti suostuu syömään ja mitä ei, etenkin siinä vaiheessa kun se vasta opettelee raakaruokaan. Esimerkiksi luullinen liha on tärkeä kalsiumin lähde, ja mikäli fretti ei suostu syömään luita, tarvitsee sen saada kalsium jossain muussa muodossa. Sama pätee muihin ravinteisiin: maksa on tärkeä a-vitamiinin saannin kannalta, sydämet/reisiliha/muu tumma lihasliha tauriinin kannalta, aivot/rasvainen kala omegojen jne. Eli riittävän monipuolisuuden takaamiseksi fretin olisi hyvä syödä monipuolisesti eri ruhonosia mukaanlukien eri sisäelimet (maksan lisäksi fretin olisi hyvä saada viikottain vähintään yhtä muuta sisäelintä, sydän lasketaan lihaseksi, eli se ei ole laskettavissa sisäelimiin).

      Helppo ja useille freteille maistuva "täysravinto" ovat kokonaiset ruokaeläimet, kuten hiiret, hamsterit, gerbiilit yms. Ne ovat usein helpoin tapa saada täysi kattaus sellaisiakin sisäelimiä, joita harvemmin myydään irtona edes lemmikeille. Ne ovat aikuisina eläiminä myös broileria parempi kalsiumin lähde. Mutta koska pelkillä kokonaisilla ruokaeläimillä ruokkiminen tulisi useimmiten liian kalliiksi, muilla aterioilla on sitten pyrittävä monipuolisuuteen muuten. Toki jonkin verran voi myös varmistella lisillä, ja meilläkin jauhelihapäivinä tytöt saavat välillä Felini Renalia, jossa on monipuolisesti erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Etenkin nyt kun Nutella on toivottavasti tiine se on ollut tavallista säännöllisemmin käytössä.

      Siirtymävaiheessa fretit voivat olla välillä hyvinkin nirsoja ja kiletäytyä tarjotuista uusista ruuista. Silloin niitä kannattaa vain tarjota sinnikkäästi, ja odottaa että nälkä tekee jossain vaiheessa tehtävänsä. Fretit kun voivat olla välillä kovia tinkaamaan, ja jos ne huomaavat, että nälkälakolla saa nopeasti jotain parempaa, ne kyllä hyödyntävät tilaisuuden oitis. Meilläkin inhokkiruuat säilyvät kupissa kummasti jopa vuorokauden pidempään kuin hyvät, kun tylsiä ruokia käydään lähinnä närppimässä samalla kun tarkistetaan, eikö kupissa ole oikeasti vieläkään mitään muuta.

      Lihaisista luista helpoiten löytyy tosiaan siipiä ja kanankauloja, mutta niitä kannattaa kysellä lisäksi esimerkiksi kanitiloilta, ja kokonaiset ruokaeläimet voidaan tosiaan laskea myös tähän kategoriaan. Mikäli teillä maistuu hyvin jauhelihat, myös jauhelihoja saa niin, että niissä on luuta mukana. Ne auttavat täyttämään kalsiumin tarvetta, joskaan eivät tarjoa samalla tavalla työtä hampaille.

      Poista
    2. Nykyään löytyy myös ihan hyviä raakatäysravintoja, joihin on valmiiksi lisätty vitamiinit ja muut. Esimerkiksi Maukkaalta löytyy tällainen kanaversio: https://www.mustijamirri.fi/maukas-raaka-tr-kissa-kana-1kg?61647

      Sellaisenkin voi ihan hyvin ottaa pohjaksi, kun lähtee opettelemaan raakaruokintaa, ja lisätä sitten monipuolisuutta pikkuhiljaa. Ainakin jos on taipuvainen stressaamaan, mitä jos jotain jää sittenkin puuttumaan, tuon kanssa voi olla jo aika varma, että kaikkia tarvittavia ravintoaineita tulee ainakin jonkin verran.

      Pidemmän päälle en rakentaisi ruokintaa pelkästään noiden varaan, koska silloin eläin oppii helposti nirsoilemaan uusien ruokien suhteen, ja sitten omistaja on pulassa, jos kyseistä ruokaa ei saakaan. Ja monipuolinen raakaruokavalio tarjoaa myös loistavia mahdollisuuksia eläimen virikkeellistämiseen ja kunnolla työtä hampaille.

      Poista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI