keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Tee-se-itse -peti

Neula ja lanka eivät ole koskaan olleet omimpia elementtejäni. Se ei silti estä sitä, etteikö facebookin uutisvirrassa silmiin osuisi joskus eläinaiheisia tee-se-itse -videoita. Yleensä ne eivät vain aiheuta kohdallani sen enempää toimintaa. Mutta nyt kun töissä ilmoitustaululle tuli lappu, jossa kehoitettiin nappaamaan poistoon meneviä paitoja, mieleeni tuli väkisinkin video vanhasta paidasta tehdystä lemmikinpedistä. Kyseisellä videolla paita oli täytetty vanulla, mutta nyt kun edessäni oli muutama lavalaatikollinen t-paitoja, ajattelin että ne voisivat toimia täytteenä ihan yhtälailla. Päätin siis ylittää itseni, ja kerrankin ommella jotain itse näädille.


Tästä se lähtee, kaula-aukko ummessa ja rintaan ommelta.

Meillä petimateriaaliksi valikoitui siis XL-kokoinen pitkähihainen Big Brother -paita (Big Brother logo pohjan puolelle käännettynä...), täytteeksi kasa t-paitoja (ehkä noin 15kpl), ompeluun valkoista ompelulankaa ja koristeluun kangastussit. Aikaa kului pari unetonta yötä. Yksikin olisi ehkä riittänyt, ellen olisi ensin aliarvioinut kuinka monta t-paitaa XL-koon college vetää ja tarvinnut välissä töistä täydennystä.

Alaosa täytetty t-paidoilla ja sulkeminen käynnissä. Seuraavaksi täytettiin hihat.

Vaikka muistinkin tälläkertaa otattaa pari työvaihekuvaa, työvaiheista saa varmasti parhaimman kuvan YouTube-videolta. Se ei ole sama kuin ensiksi itseni näkemä, mutta yhtä selkeä. Mutta idea on siis varsin simppeli: ensin ommellaan umpeen kaula-aukko, ja sitten paita suljetaan rinnan kohdalta ompelemalla. Hihat + yläosa muodostavat petiä kiertävän kehän, ja alaosasta tulee pedin keskus. Sekä kehä että petiosa täytetään vanulla (tai niillä t-paidoilla tms.), jonka jälkeen helma suljetaan ompeleilla, ja hihansuut ommellaan yhteen. Sen jälkeen hihakaari yhdistetään keskiosaan ompelemalla.
Ja tällainen siitä tuli.
Omasta viritelmästä ei tullut ihan yhtä katseenkestävä kuin videon peti, mutta ensimmäiseksi tekeleeksi olen siihen semityytyväinen. Aika iso siitä kyllä tuli, mutta ainakin siihen mahtuu nyt Miikkiskin. Tästä innostuneena kävin nappaamassa työpaikan laarista vielä M-kokoisen vastaavan paidan ja lisää vaaleita t-paitoja, jos koittaisi tehdä vielä toisen tämäntyylisen. Ja vauhtiin päästyäni otin talteen myös muutamia pienempiä Iron Sky -t-paitoja, josko niistä koittaisi jalostaa näädille nukkupusseja, kunhan saan hankittua niihin sopivan väristä fleeceä vuoriksi.

Video-ohje:


7 kommenttia:

 1. Onpa näppärä peti! Täytyypä pistää korvan taa ja testata jossain vaiheessa itsekin tätä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tästä on ainakin tykätty jo puolivalmiista asti, ja välillä Itsy ja Esteri kiehnää tässä oikein kilpaa :-) Siihen asti pystyin toteamaan Jussille, että jos tästä ei tule mitään, eihän sitä tarvii käyttöön ottaa... Mutta nääpät äänesti miut kumoon, ja loputuloksesta tuli onneksi ihan ok kanssa.

   Poista
  2. Meillä tästä on ainakin tykätty jo puolivalmiista asti, ja välillä Itsy ja Esteri kiehnää tässä oikein kilpaa :-) Siihen asti pystyin toteamaan Jussille, että jos tästä ei tule mitään, eihän sitä tarvii käyttöön ottaa... Mutta nääpät äänesti miut kumoon, ja loputuloksesta tuli onneksi ihan ok kanssa.

   Poista
 2. Ihana toi teksti :) Pitää testiin laittaa kanssa sitten kun saa aikaseksi.. :) Onnistuukohan tuo jos ei oo aikoihin ommellu mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskaltaisin väittää että onnistuu, sillä itselläkin viimeisen viidentoista vuoden ompelut rajoittuvat muutamaan irronneeseen nappiin ja parin pienen reiän paikkaamiseen vaatteissa :-D

   Poista
 3. Mukavan näköinen peti. Hauska idea ja hyvin toteutettu!

  VastaaPoista
 4. Hei voi kun kiva! Nyt on mulla sitten taas takaraivossa itämässä uus peti idea! Tää on nimittäin pakko testata!

  VastaaPoista