lauantai 18. lokakuuta 2014

Valoa pimeyteen

Viime viikonlopun lepäily tuli tarpeeseen ja auttoi selviämään tämän viikon ylitöistä. Ne vetivät kyllä silti sen verran sipiksi, että eiliset pikaiset päiväunet töiden jälkeen venyivät kuusituntisiksi. Mutta mikäs siinä oli pojan kanssa nukkuessa, Mihail kun liittyi mielellään päiväunikaveriksi. Jotain sitä on silti jaksanut viikolla tehdä, kuten uusia akvaarion valon.

Jo allasta hankkiessa epäilin hieman loisteputkivalon riittävyyttä tuon mallisessa ja noinkin korkeassa altaassa. Loisteputki oli kuitenkin helpoin asettaa altaaseen ja maksoi vain reilun kymmenyksen himoitsemastani ledivalosta, joten päädyin silti siihen. Ledivalon mukana tuleva kiinnike kun olisi käynyt vain kokolasialtaaseen, eikä sitä olisi voinut virittää altaan kannen alle, jonka jostain syystä halusin käyttöön. Vaikka suurempi valoteho houkutti, päätös syntyi lopulta helppouden ja hinnan perusteella. Päätös, joka alkoi viikkojen kuluessa todella harmittaa.

Kuluneet viikot kun osoittivat että valoteho oli todella alakanttiin. Vaikka olin hankkinut altaaseen vain vähän valoa vaativia kasveja, niistäkin vain saniainen tuntui viihtyvän. Muut alkoivat levääntyä ja reikiytyä, ja allas muistuttaa enemmän olohuoneen kauhistusta kuin kaunistusta. Niinpä annoin itselleni luvan hankkia sen himoitsemani ledivalon, vaikka sen hinta sai kyllä liikkeessäkin vielä vähän pähkäilemään. Lopulta ratkaisin asian kysymällä kasveja kaupanpäälle. Myyjä poimikin sitten altaasta paljon valoa vaativan punaisen papukaijalehden, ja päätös oli sillä selvä. Rakastan leikkiä erivärisillä kasveilla, mutta hämärässä altaassa menestyvät vain tummanvihreät. Nyt uuden valon myötä voin hankkia mitä kasveja haluan - valoteholtaan tuo ledi kun vastaa 150W monimetallia (joskin onneksi paljon pienemmällä sähkönkulutuksella).

Jussi auttoi uuden valon torstaina paikoilleen, ja nyt en millään välttäisi odottaa palkkapäivään että saan vielä lisää kasveja tuonne. Kolmelle minulla kun olisi selvät paikat mielessä. Uusi valo kun toi taas uutta intoa touhuun, samoin kuin liikkeestä mukaan lähteneet kaksi nuolimonnia, jotka ovat putsanneet vesimiekkaa levästä saapumistaan lähtien. Uusi valo tekee altaassa myös paljon luonnollisemman näköisen paremmalla värientoistolla ja erilaisella valokeilalla joka tuo altaaseen valon ja varjon vaihteluita.

Onneksi ensivuoden ostolakon aikana on viimeistään aikaa saada säästötili takaisin tasapainoon. Akvaarion ja pyöräilyn aloituskustannukset kun ovat saaneet sen vähän raiteiltaan. Molemmat harrastukset kun ovat pitkällä tähtäimellä edullisia, mutta sopivien varusteiden hankinta vie moninkertaisesti verrattuna niiden ylläpitoon. Mutta aivan samoin kuin kasvamattomat kasvit akvaariossa, myös toimimattomat vaatteet pyöräilyssä muodostaisivat nopean motivaatioesteen. Niinpä omistan ensimmäistä kertaa vuosiin myös toppahousut ja villakerraston yhdessä lämpimän takin ja kypärän alle menevän pipon kanssa. Jos sitten ensivuonna keskittyisi nauttimaan näistä uusien aloitusten sijaan.

3 kommenttia:

 1. Mun akvaarioharrastuksesta on jo niin paljon aikaa, että tuommosista ledivaloista ole kuullukkaan akvaariokäytössä! :) Välillä tulee ihan kamala hinku pistää taas allas käyttöön, mutta onneksi se ei mahdu mihinkään.. on se kuitenkin 240L, joten tilaahan se vie ihan pirusti :D Mutta tuo on kyllä kivan näköinen allas ja tumma hiekka on tosi nätin näköistä!

  VastaaPoista
 2. Nuo ovat ilmeisesti tulleet markkinoille aika vasta, etenkin nuo makean veden altaille suunnatut kasvien kasvatukseen sopivat. Silloin kun itsellä oli edellinen allas reilu kolme vuotta sitten, monimetallit olivat niitä mitä moni käytti. Ihan kaikki ei onneksi sentään ole ehtinyt kolmessa vuodessa muuttua, vaikka jotain uutta markkinoille onkin tullut. Samat tutut lannoitteet ja suosikkilajit ovat yhä löydettävissä :) Itsekin on vuosien saatossa ollut pari kertaa kuivilla altaista, mutta kummasti näihin vesileikkeihin aina palaa.

  VastaaPoista
 3. Eihän (valkoisia) ledivaloja ylipäänsä ole ollut olemassa kuin vasta muutaman vuoden ja vasta nyt ihan viime aikoina laatu, valikoima ja hinta ovat muuttuneet inhimilliseksi, kuten kaikilla käyttötavaroilla tuppaa käymään. Siinä missä ensimmäiset litteät telkkarit olivat huonokuvaisia ja söivät kauheasti energiaa, on jo lähes kaikilla hyvä energiapihi litteä telkkari eikä kaupasta muunlaisia enää saa.

  Valkoinen valo koostuu kaikista väreistä (sininen, punainen, vihreä) ja tuo sinisen ledin keksiminen oli työn takana. Vihreä ja punainen on keksitty jo vuosikymmeniä sitten. Ilman sinisen keksimistä ei siis ollut mahdollista tehdä valkoista valoa. Samaan siniseen aallonpituuteen perustuu myös nimensä mukaisesti bluray-levyt.

  Tuo sinisen ledin keksiminen oli niin merkittävä asia, että tämän vuoden fysiikan Nobel myönnettiin sen keksineelle henkilölle.

  VastaaPoista