Toiveluukku 7

lauantai 16. joulukuuta 2023

Sillä siisti. Tai jos ihan rehellisiä ollaan, kahden töissäkäyvän ei-niin-siivousintoisen ihmisen ja yli satapäisen eläinlauman taloudessa meillä paikat harvemmin ihan hohtavat puhtauttaan. En sano, ettenkö voisi joskus syödä lattioilla, mutta en kyllä söisi meillä lattioilta. Mutta koska tiedostan asetelman, siivottavuutta on kyllä mietitty meillä monessa kohtaa, ja omia systeemeitä tuli myös hiottua etenkin eläintenhoitajan perustutkintoa tehdessä. Aina jos jossain työssäoppimispaikassa oli tehty siivousratkaisuja, jotka koin käteviksi omankin lauman kanssa, kopioin niitä kyllä ahkerasti käyttöön kotonakin. Ja kyllä meillä myös haisee. Ei niin että se ottaisi omaan nenään, mutta kyllä vieraammat ihmiset etenkin nuo talouden näätäeläimet huomaavat kyllä heti ovesta sisään astuessaan. Ja nyt kun lähestyvän kevään myötä kolmen nuorimman ominaishaju on lähtenyt jo voimistumaan, ei siihen auttaisi varmasti mikään määrä siivoamista ainakaan ennen kevättä, kun tyypeillä on hormoni-implantit ja kiimat niiden myötä laskeutuneet.

Nykyään hankittaessa kotiin oikeastaan mitä tahansa, yksi ensimmäisiä asioita mitä miettii on miten asia x on pestävissä, ja onko sille heti syytä hankkia myös pesuvara. Varta vasten meille hankitun sohvan päälliset ovat pestävissä pyykinpesukoneessa ja niitä on kahdet, että sohvan saa heti suojattua puhtailla kun edelliset menevät pesuun. Frettien pedit ovat nykyään pääosin konepestäviä tai muovisia, jotta ne saa pestyä kylppärissä. Kissojen kiipeilypuiden pedit ja riipparit irtoavat että ne saa pesukoneeseen. Omissa vaateissakaan ei ole juuri mitään, mikä ei kestäisi konepesua. Meillä ei ole kauheasti mattoja lattioilla. Etenkään nyt, kun ne kaksi isointa ei-konepestävää mattoa odottavat autotallissa, että ne saisi vietyä pesulaan. Pesuvaran tärkein funktio on nopeuttaa siivoamista ja laskea kynnystä sen aloittamiseen. Pesuvaran myötä sitä kun ei ole aina pakko laskea että ehtii samaan rupeamaan myös pestä ja kuivattaa tekstiilit, vaan voi vain vaihtaa likaiset puhtaisiin, ja pinota likaiset odottamaan vuoroaan kodinhoitohuoneeseen. 

Talouden eniten käytetyt kaksi siivousainetta

Vaikka kumpikaan meistä ei ole siivousintoilija, meidän siivousratkaisut ovat mallia suurperhe. Pyykinpesukone ja kuivausrumpu vetävät molemmat 8kg pyykkiä, ja kumpikin pyörii yleensä 1-3 kertaa päivässä. Pyykinpesuaine tilataan kotiin 8kg ämpärissä, vaikkakin olen miettinyt tilaavani ensikerralla suosiolla 20kg:n tonkan. Meillä eniten käytetty yleispuhdistusaine Euca tilataan aina 4 litran kanistereissa, vaikka kyseessä on tiiviste. Eucaan on päädytty meillä monien kokeilujen myötä toimivana kompromissina, sillä sen tuoksu ei aiheuta minulla migreeniä tai hengenahdistusta, mutta on samalla Jussin makuun tarpeeksi puhdas ja raikas. Minun migreenitaipumus ja lemmikkien ihmistä herkemmät aistit kun tekevät sen, että hajuja vastaan ei voida käydä yrittäen peittää niitä hajusteilla, vaan esimerkiksi pyykinpesussa meillä on aina käytössä allergikoille- ja astmaatikoillekin sopivat hajustamattomat tuotteet. Lattioiden pesuun meiltä löytyy höyrypesuri, joka on kyllä käytössä ihan liian harvoin. Lattiat tulee otettua imuria useammin teräväkuivaimella, jotta imuri ei pöllyttäisi pölyjä ympäriinsä, plus koska meillä itseni lisäksi pari kissoista ei tykkää yhtään imurin äänestä. Tähän käyttöön tuli tilattua Viledan professional-sarjan 50cm leveä malli, joilloin aiempi kapeampi teräväkuivain siirtyi kylppäriin. Siivouskaapista löytyy kyllä myös yleensä aina vähintään yksi tujumpi entsymaattinen puhdistussuihke mikä on tarkoitettu nimenomaan kissanpissalle. 

Pyykkikoneen tapaan tiskikone pyörii yleensä vähintään kerran päivässä, ja sielä pyörivät myös eläinten kupit. Niinpä niin kissojen märkäruokalautaset, kääpiörottien tuoreruokakupit, sokrujen mössökupit kuin frettienkin ruokakupit ovat konepestäviä, ja niiden määrä on mitoitettu niin, että niitä ei joudu tiskaamaan välissä käsin, vaikka tiskikoneen ehtisi laittaa pyörimään vasta yötä vasten. Kuppeja on myös pyritty yhtenäistämään niin, että ne istuisivat tiskikoneeseen mahdollisimman hyvin. 

Lattioiden kanssa eniten käytössä ovat nämä kaksi: teräväkuivain ja höyrypesuri

Minusta on myös tullut siivousjuttujen suhteen hamsteri. Kaikki hankitaan reilun kokoisissa erissä, ja niiden kohdalla pyritään siihen, etteivät varastot pääsisi ikinä täysin loppuun, oli kyse sitten siivousaineista, talouspaperista, roskapusseista, frettien pissa-alustoista, puhtaista kuivikkeista tai mistä tahansa, ettei siivousta pitäisi ikinä aloittaa käymällä kaupassa. Kynnys siivouksen aloittamiseen pyritään siis pitämään mahdollisimman pienenä, jotta siihen on helppo tarttua heti kun siihen löytyy aikaa, jaksamista tai akuuttia tarvetta. Samasta syystä sitä on pyrkinyt miettimään myös tiettyjen siivousjuttujen sijoittelua asunnossa niin, ettei siivoamista pitäisi myöskään ikinä aloittaa sillä, että joutuu käyttämään aikaa siivostarpeiden etsimiseen. Tämän takia esimerkiksi jokaisella kissanvessalla on oma kissanhiekkalapio, joka sijaitsee kyseisen astian vieressä. Näin ei tarvitse ikinä koittaa muistella, missä huoneessa tai kerroksessa sitä lapiota tulikaan käytettyä viimeksi. Samaten esimerkiksi roskapusseja säilytetään kaikissa niissä huoneissa, missä niitä useimmiten tarvitaan. Toki yksittäisenä asiana esimerkiksi kissanhiekkalapion hakeminen alakerrasta olisi pieni vaiva, mutta kun tämän kokoisen lauman kanssa siivottavaa on jatkuvasti ja paljon, jokainen pienikin sitä helpottava asia laskee kynnystä. 

Jonkin verran siivoustarvepäätöksiä tehdään toki myös ennakoivasti. Yksi syy pitkään rottailutaukooni oli nimenomaan se, että rottahäkki alkaa haista nopeasti, ja iso ja täynnä virikkeitä oleva rottahäkki on melko hidas siivottava. Sen takia en pitkään aikaan nähnyt realistisena ottaa rottia yhtä aikaa frettien kanssa, sillä myös fretit sotkevat paljon, ja niiden tilat alkavat herkästi haista ilman jatkuvaa siivoamista. Tosiasia kun on, että yksi mikä tekee nisäkäslemmikeistä hyvin paljon työläämpiä kuin matelijoista/sammakkoeläimistä/kaloista/hämähäkkieläimistä on, että koska nisäkkäät syövät päivittäin, ne myös ulostavat päivittäin. Monilla terraariolemmikeillä taas ulostemäärät ovat niin pieniä, että terraarioiden puhtaanapidon pystyy hoitamaan pitkälti biopohjilla, jossa erilaiset hyönteiset, kasvit ja eliöt vastaavat ulosteiden hajottamisessa asumuksissa. Pienten nisäkkäidenkin kohdalla biopohjat ovat alkaneet yleistyä maailmalla, mutta jotta jo esimerkiksi hiiren kokoisen eläimen päivittäiset ulosteet saataisiin häviämään terraariossa erilaisten hajottajien ja kasvien avulla, vaatii se huomattavan suuria pinta-aloja eläimen kokoon nähden, sekä hyvin paljon säätämistä sen suhteen, että biopohja pyörii kyllin tehokkaana, vaikka osa talkkareista päätyy myös osaksi asukkaan ruokavaliota. Meidän pikkusiilitanrekki Simon kohdalla olen välillä miettinyt biopohjaan siirtymistä, ja afrikkalainen kääpiösiili Sonic elää osan vuodesta biopohjalla, mutta en usko, että pääsemme siihen kauhean äkkiä esimerkiksi rottien kanssa. Sen takia päädyinkin tauon jälkeen ottamaan tavallisten kesyrottien sijaan kääpiökesyrottia, joka on pienempi mutaatio kesyrotasta. Huomattavasti stanttuja pienempinä ne kun myös sotkevat selvästi vähemmän, jolloin häkin siivousvälikin on selvästi pidempi. Silloin kun lauma oli nykyistä pienempi, selvisimme helposti jopa kuukauden siivousvälillä. Nyt vähintään riippareita joutuu vaihtamaan useammin. 

Pahimpiin tahroihin

Ja vaikka olemme erittäin monessa asiassa hyvin kaukana minimalismista, kodin tavarat on myös karsittu moneen otteeseen, ja olen pyrkinyt hankkiutumaan eroon etenkin kaikesta sekalaisesta sälästä, jollle on hankala löytää paikkaa, ja pitämään koriste-esineiden määrän hyvin maltillisena. Aika monelle tavararyhmälle on myös määritetty paikka johon sen on mahduttava, ja jos raja tulee vastaan, uusia ei joko hankita, tai uusia hankittaessa jotain vanhaa lähtee. Tämä helpottaa siivottaessa tavaroiden paikalleen palauttamista paljon. Esimerkiksi kaikki vaatteeni mahtuvat kahteen lipastonlaatikkoon, jotta kaikki vaatteet pysyisivät säännöllisesti kierrossa, mutta vaatepyykkiä ei ole pakko pestä yli yhtä koneellista viikossa. Silti esimerkiksi keittiössä meillä on astioita ja ruokailuvälineitä niin, että ne eivät lopu kesken, vaikka meillä olisi syömässä sisarukset perheineen, ja joskus joulun aikaan pöytää onkin katettu lähemmäs parillekymmenelle hengelle, vaikka vietämmekin arkea hyvin pitkälti kahdestaan Jussin kanssa, jos eläimiä ei oteta lukuun. Samaten esimerkiksi pyyhkeitä löytyy aina sen verran reilusti, että niistä riittää vierasvaraa etenkin kesäisin, kun uima-allas on käytössä ja saunakin lämpeää useammin. Silti kaikkien tavararyhmien tarpeellista määrää arvioidaan säännöllisesti, ja kaikki talon kaapit tulee käytyä läpi yleensä vähintään kerran vuodessa. 

Toki kyse on myös osittain siitä, että oma rima laskee. Koska sitä ei jaksa heilua koko ajan mopin tai rätin kanssa, sitä oppii katsomaan joitain asioita läpi sormien. Jokaista frettien hutikakkaa ei välttämättä siivota heti kun ne huomataan, vaan ne tulee usein otettua kaikki kerralla esimerkiksi illalla siinä kohtaa, kun fretit on nostettu yöksi aitaukseensa. Joskus jokin hutikakka jää kokonaan huomaamattakin, niin että se ehtii kuivahtaa, jolloin sen irtirapsuttaminen onnistuu kätevästi enää laastilastalla. Eli nykyään meiltä löytyy oma siivousvälinen myös kuivahtaneiden hutikakkojen siivoamiseen, emmekä ole todellakaan ainoa frettikoti. joka on kokenut sen erittäin käteväksi. Kun tapasimme Jussin kanssa 9,5-vuotta sitten, Jussilla oli lievä pakko-oireinen häiriö, joka näkyi muunmuassa siinä, että hän pesi käsiään jatkuvasti, ja koki pakottavaa tarvetta pestä koko asuntonsa aina kun oltiin edes poikettu sielä Mihail-haisunäädän tai frettien kanssa. Silloin mietittiin ehkä vähän kumpikin, voisiko meidän yhteiselämä ikinä toimia. Toki sitä joskus pelkää, voivatko ne omat standardit laskea liikaakin. Todella monet isot eläinsuojelurikostapaukset kun eivät ala tietämättömyydestä, vaan siitä, että monesti hyvin kokeneellakin kasvattajalla/ulkomuototuomarilla/eläintenpelastajalla tai muuten isoa laumaa pitävällä elämässä tapahtuu jokin muutos, eikä jaksaminen tai muut resurssit enää riitäkään lauman ylläpitoon ja homma lähtee luisumaan käsistä. Tämä onkin yksi syy sille, miksi otan meille mielellään välillä myös vierailijoita. Nytkin meillä on käynyt vuoden sisään niin monia eläinlääkäreitä, klinikkaeläinhoitajia, eläinalan opettajia ja -opiskelijoita, työterveyslääkäreitä ja psykologeja harrastuskavereiden lisäksi, että varmasti joku olisi älähtänyt, jos homma olisi lähtenyt ihan lapasesta. 

Kissanhiekoissa on nyt päädytty taas tähän siinä toivossa, että se kulkeutuisi vähemmän esimerkiksi sänkyyn

Jussi kyllä joskus haikailee sitä aikaa, kun asunto pysyi siistinä ilman että täytyi nähdä juurikaan vaivaa sen eteen. Jussi kun asui aikuiselämänsä ennen meidän tapaamistamme yksin ilman lemmikkejä. Vaikka kyllä hänelläkin oli ollut jo tavatessamme pitkään erilaisia eläinhaaveita, eikä hänkään haluaisi palata kokonaan eläimettömään elämään, vaikka se oli monessa suhteessa helpompaa. Itselläni taas on ollut lemmikkejä 4-vuotiaasta asti, enkä todellakaan pitänyt lapsena ja teininä siivoamisesta yhtään se enempää kuin nytkään, joten omasta mielenmaisemastani puuttuu kokonaan konkreettinen muisto siitä, millaista elämä tai koti voisi ilman lemmikkejä. Pikemminkin tilanne on se, että olin lapsena ja teininä vielä huomattavasti laiskempi siivoamaan, aihe ei kiinnostanut minua pätkääkään, eikä minulla ollut vielä kehittynyt siihen toimivia rutiineja. Niinpä asiasta tuli otettua ehkä useammankin kerran yhteen äitini kanssa, eikä äiti olisi varmasti ikinä uskonut, kuinka olen aikuisena useampaankin otteeseen päätynyt blokkaamaan siivousaiheista ja saan jopa jonkinlaista tyydytystä eri siivoustuotteiden testaamisesta, vaikka en vieläkään erityisemmin nauti siivoamisesta. Ja vaikka yhä yksi ensimmäisiä asioita mitä tekisin jos voittaisin lotossa olisi säännöllisen vikkosiivouksen tilaaminen jostain siivousfirmasta. Silti esimerkiksi Facebookissa ja instagramissa heti eläintilien jälkeen seuraan seuraavaksi eniten kodin järjestämis- ja siivousaiheisia ryhmiä ja tilejä hyvien vinkkien ja inspiraation toivossa.   

Freteillä käytetään tällähetkellä jaksamis- ja pyykkitilanteen mukaan joko näitä pestäviä pissa-alustoja tai kertakäyttöisiä, joita molempia löytyy kotoa. Nyt syksyllä on menty taas enemmän kertakäyttöisillä.

4 kommenttia:

  1. Kiitos informatiivisesta postauksessa eläinkodin arjen haasteista.
    Vastaava teräväkuivain löytyy täältäkin ja on mitä parhain väline niin kylppärin lattian suihkuveden kuivaukseen kuin muidenkin lattioiden siivoukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teräväkuivain kokoaa jopa yllättävänkin myös kaikenlaiset karvat ja muut, minkä huomaa välillä kun vetelee päällisin puolin melko puhtaankin oloisia lattioita ja katsoo kuivaimeen kertyvää karvamakkaraa. Nyt ollaan kuitenkin karvamäärän suhteen vielä kaukana siitä, mitä se tulee olemaan keväällä, kun fretit ja kissat aloittavat karvanvaihdon. Silloin karvoja ei voi olla huomaamatta, vaikka kulkisi silmät kiinni pimeässä kämpässä.

      Poista
  2. Juu ei kovia pintoja tarvitse imuroida, ne voi kuiviltaan vetää kuivaimella ja pyyhkiä kuivaimeen laitetulla rätillä. Mitään pehmeitä lankamattoja teillä ei varmaankaan ole.

    Sinin keittiösuihke on kova tahranpoistaja ainakin ruokatahroihin. Saa nykyään hajusteettomanakin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä toivekirjoituksesta, olipa mielenkiintoista luettavaa! Hyvä myös tietää, että kääpiörotat ovat ns. tavallisia kesyrotteja helppohoitoisempia siivouksen suhteen. Jospa joskus vielä rottia tulisi meillekin… : ) Oikein hyvää joulunaikaa teidän koko perheelle/laumalle!

    VastaaPoista

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI