Lisää koppihoitoa

tiistai 22. helmikuuta 2022

Huomasin eilen, että yksi nataleista oli saanut taas osumaa. Tällä kertaa tosin ihan eri mittakaavassa kuin viimeksi: Juhanilla oli ihan pienet punaiset jäljet hännässä ja kuonon päällä. Niinpä päätin siirtää koko lauman koppihoitoon isoon kantoboksiin, jotta tiiviimpi, tylsä, ei-kenenkään tila joko auttaisi poikia hitsautumaan tiiviimmin laumaksi, tai että vielä astetta kovemmassa tehovalvonnassa saisin jäljitettyä kuka laumaa terrorisoi.

Eilisilta meni kuitenkin boksissa kuin mitään ongelmia ei olisi ikinä ollutkaan: Juhani oli boksiin siirrettäessä vähän säpsympi kuin muut, mutta aika pian sekin rentoutui, ja alkoi muiden tapaan syödä, peseytyä ja nukkua pinossa. Nostin boksin bunkkerin keskeisimmälle paikalle, jotta näkisin sen koko ajan bunkkerissa touhutessa, mutta pojilla ei tuntunut olevan kerrassaan minkäänlaista kärhämää. 

Koppihoidossa. Juhani peseytyy kuvassa vasemmalla. Huomatkaa Eeron veskipuppiin tekemä vuonankaalikeitto.

Kuitenkin aamulla vuorostaan Aapolla ja Eerolla oli ihan nanopienet punaiset jäljet hännissä, ja onnistuin pari kertaa bongaamaan kuinka Juhani koitti pestä niitä turhan kovakouraisesti, jolloin ne vetäytyivät piipaten pois. Kuitenkaan millään näistä kerroista ei kummassakaan näkynyt mitään uusia jälkiä. Vaikka nuo pienet jäljet ovat oikeasti pientä, ei niitä pysty painamaan mitenkään villaisella Simeonin rökityksen jälkeen, koska on jo kerran nähnyt, kuinka pahaksi ja kuinka äkkiä tilanne voi tässä laumassa eskaloitua. 

Valitettavasti sen myötä kävimme natskujen kasvattajan kanssa eilen myös toista keskustelua. Eli jos kiusaajaa ei saada jäljitettyä laumasta, tai paljastuu että kiusaajia on useampia eikä tämä kokoonpano vain toimi, meillä saattaa mennä koko lauma vaihtoon. Se ei ole se vaihtoehto jonka mieluiten valitsisin, kun pojat ovat ehtineet tässä kuitenkin jo olla. Mutta ei noita toki voi jatkuvassa stressissäkään pitää, jos tilannetta ei saada rauhoittumaan. Enkä olisi myöskään kaikkein innostunein seuraamaan pahimmillaan viikkojen pudotuspeliä, jossa porukasta poistetaan vuoroon kiusattu tai kiusaajaksi epäilty, kunnes tilanne on ohi tai jäljellä ei ole enää ketään.

Mutta ainakin seuraavat päivät jatketaan tehotarkkailussa ja toivotaan, että saisimme jäljitettyä mikä laumassa rassaa tai estää sopua syntymästä. Mutta tämä on näitä laumaeläinten haasteita: laumaeläimen hyvinvoinnissa keskeisintä on lauma. Valitettavasti se kuitenkin edellyttää, että lauman pitää myös toimia. Toimimaton lauma aiheuttaa stressiä paitsi kiusaamisen kautta, myös siinä, että se ei pysty tarjoamaan sitä mitä lauman pitäisi tarjota, eli turvata yksilön selustaa niin, ettei sen tarvitse olla itse koko ajan ihan yhtä valppaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI