Luentoja, klinikkaa ja tentti

torstai 17. helmikuuta 2022

Eilinen oli pitkä päivä. Herätyskello soitti heti kuuden pintaan, ja viimeinen luento loppui vasta puoli seitsemän maissa illalla. Sen jälkeen vasta pääsi aloittamaan lauman hoitotoimet. Viimeinen luento oli vapaaehtoinen webinaari aiheesta kanien kastrointi ja sterilointi (Suomen lemmikkikanit ry:n järjestämänä ja puhujana pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jenni Ranki). Luentojen väliin mahtui kuitenkin onneksi myös puoli päivää käytäntöä koulun klinikalla, niin jaksoi paremmin keskittyä kaikkeen. Se kyllä myös osaltaan vaikutti siihen, miksi kello soitti tavallistakin aikaisemmin, sillä minulla oli eilen mukana myös Petteri ja Pampula hakemassa RHD-Myksomatoosi -rokotteensa ja Nutella ja Mitella hakemassa hormoni-implanttinsa. Eli koululle piti mennä sen verran aiemmin, että ehti viedä eläimet klinikalle ja varmistaa että niillä on vettä ja evästä ennen aamulennoille siirtymistä. 

Maailman reippain Mitella

Siinä kohtaa kun painoi tabletin webinaarin jälkeen kiinni, sitä oli kuitenkin suhteellisen helppo päättää, että tenttiin mennään tänään niillä tiedoilla mitä siihen mennessä oli ehtinyt omaksua, ja käytin illan teorian kertaamisen sijaan käytännön eläinten hoitoon ja Criminal Mindsiin. En jännittänyt tenttiä mitenkään mahdottomasti, sillä tiesin Jennan ja Tarun ottavan tentin vastaan, ja osaavani asiat kyllä - en ehkä jokaista yksityiskohtaa myöten tai haparoimatta pienessä tenttijännityksessä, mutta niin hyvin kuitenkin, ettei tentin läpimenoa tarvinnut jännittää. Etenkin kun kyseessä oli tosiaan vasta käytännön välitentti, eikä lopullinen näyttö. Tentissä meille annettiin kolme käytännön tehtävää, joista yksi liittyi välinehuoltoon, toinen leikkauspotilaan valmisteluun ja kolmas laboratiotutkimuksiin. Muutamissa teoriakysymyksissä jouduin hieman miettimään vastauksiani, ja parissa kohdassa homman olisi voinut hoitaa vielä hieman tehokkaammin (esimerkiksi pakata välineet klaavipussiin niin päin, että ne olisi pussin avaamisen yhteydessä helpompi ojentaa eläinlääkärille suoraan pussista kahva edellä), mutta kokonaisuutena tentti meni hyvin. Tosin niitä kahta asiaa, mitä eniten jännitän, ei tenttiin luonnollisesti voinut edes tulla, eli eläimen kanylointi tai hankala asiakaspuhelu. Sillä ihan jo eettisistä syistä mitään eläintä ei luonnollisesti aleta kanyloimaan useita kertoja ilman pätevää syytä ihan vain opetusmielessä, ja klinikan puhelinkin oli tentin ajan suljettuna, koska tentin idea oli toki olla kaikille sama. 

Webinaarissa käytiin läpi muunmuassa kanin anestesiaa

Sain pari päivää sitten luvan pölliä koulun akvaariosta yhden partamonnin itselleni niiden innostuttua lisääntymään, ja koska eilen oli jo valmiiksi aika härdellipäivä, ajattelin että tänään saan pakattua kalan kaikessa rauhassa tentin jälkeen. Ainoa vain, että en ollut tiennyt, että samaan aikaan myös perustutkinto-opiskelijoilla oli käynnissä käytännön tentit hoitolalla. Onneksi yksikään tehtävistä ei kuitenkaan liittynyt akvaarioon, niin sain kalan haltuunoton suoritettua. Sain lopulta hommaan myös apua omaa vuoroaan odottavilta opiskelijoilta, kun itselläni iski tilapäinen muistikatkos miettiessä, miten peruslappo käynnistettiin ilman letkusta imaisua tai letkun kytkemistä suoraan hanaan. Kumpikin menetelmistä kun toimii kyllä hyvin oman altaan kanssa, mutta etenkään korona-aikana koulun altaan kanssa letkun imaisu ei luonnollisesti tullut kyseeseen. Mutta siinä touhutessa ajatus katkesi sen verran, että paukautin sitten kalan pakkaamisen jälkeen suoraan keskelle yhden opiskelijan tenttiä, kun kipaisin äkkiä hakemaan paperia kahvihuoneesta että sain kuivattua altaan kannen ja lasit ja hävitettyä kalastukseni jäljet altaalta. Toivottavasti en onnistunut sillä katkaisemaan tenttiään suorittavan opiskelijan ajatuksia.

Nyt sitten onkin kotona, uusi Väinämöiseksi nimetty kala tutustumassa altaaseen ja tästä alkaa loma. Vähän haikeana bunkkerissa kalan kotiutumista hoitaessa tuli kuitenkin huomattua, että yksi meidän namunuolimyrkkysammakon nuijapäistä oli menehtynyt. Ehdin jo innostua, että saisimme kaikki niistä aikuisiksi asti, kun kaikki jatkoivat muuton jälkeen hyvin syömistä ja olivat jo tuplanneet kokonsa joulukuun alun jälkeen. Vaikka sitä kuinka tietää, että useimmilla lajeilla esiintyy poikaskuolleisuutta, sitä silti aina haluaisi kaikkien selviävän.

Justiinan kohdalla sitä ehkä eniten vain haluaisi kuulla, että joku johon luottaa sanoisi ääneen, ettei vanhuus ole sairaus, ja että kun toinen on virkeä, ei vielä ole tarvetta lopullisille päätöksille

Ihan koko lomaksi ei voi unohtaa kuitenkaan kaikkia eläinlääkärijuttuja, sillä päädyimme varaamaan Justiinalle ensiviikoksi mummotarkin Rauliolle. Justiinan tarkin kun halusin ehdottomasti tehtävän eksolääkärillä, joka on hoitanut mummoa myös aikaisemmin. Justiinan tilassa ei ole tapahtunut mitään isoja muutoksia mihinkään suuntaan, mutta ottaen huomioon sen kaikki krempat, minä vain haluan, että joku muukin tutkii sen välillä kunnolla läpi ja antaa arvionsa miten voisimme parhaalla mahdollisella tavalla edistää mummuskan hyvinvointia ottaen huomioon sen ikä ja kunto. Etenkin hammashoito kun nyt mietityttää, kun sitä ei toisaalta haluaisi jättää väliin vain siksi että se on vanha. Toisaalta taas Justiinalla alkaa olla niin monelaista kremppaa hampaiden lisäksi, että sitä pelkää koko ajan mitataanko sen jäljellä oleva elämä viikoissa vai kuukausissa, vaikka vauhtia mummuskalla kyllä yhä riittää melkein enemmän kuin muilla yhteensä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI