Toiveluukku 2

lauantai 4. tammikuuta 2025

Rotukissa vs. maatiainen

Tämä luukku on ollut minulla luonnoksissa kohta kuukauden, koska myönnän kokevani aiheen kohtalaisen vaikeaksi. Haluaisin vannoa rescuetaustaisten maatiaisten nimeen, sillä Suomessa on edelleen paha kissakriisi, ja kodittomia kissoja on paljon. Kuitenkin sitä näkee muunmuassa töissä ja somessa paljon niitä erilaisia sairauksia mitä etenkin populaatiokissoilla voi olla, ja mihin kaikkeen puutteellinen ravitsemus etenkin kasvuvaiheessa voi johtaa. Tämän takia olemme itse alkaneet kallistua sen puoleen, että seuraavat kissamme ovat todennäköisesti rotukissoja. Valitettavasti en kuitenkaan osaa markkinoida myöskään rotukissan ottamista oikotienä onneen, sillä monessa kissarodussa on alkanut esiintyä rotutyypillisiä sairauksia ihan samoin kuin eri koiraroduissa, ja tiedän myös useampia rotukissoja, jotka on jouduttu lopettamaan alle viisivuotiaina näiden eri roduissa esiintyvien ongelmien vuoksi. Tähän päälle tulevat sitten lisäksi nämä vanhoilla kissoilla hyvin yleiset vaivat, kuten nivelrikko ja hammassyöpymät, joita esiintyy sekä maatiaisilla että rotukissoilla.


Etenkin populaatiotaustaisten maatiaisten kohdalla moni tuntuu olevan eniten huolissaan siitä, kesyyntyykö kissa ja tuleeko siitä ikinä sosiaalista ihmistä kohtaan. Itselleni tämä taas on sellainen, mitä en ole ikinä osannut pelätä, sillä esyiltä löytyy yhtälailla niin rohkeita, kesyjä ja leikkisiä tapapauksia kuin arempia tyyppejä. Eli jos vaikka ensimmäistä kissaansa ottava ei koe uskaltavansa lähteä kesytysrumbaan, on ihan ok toivoa reippaampaa pentua tai kesympää aikuista kissaa. Kissojen kanssa työskentelevät henkilöt ja kotihoitajat pyrkivät yleensä ihan oikeasti löytäämään ne toimivimmat omistaja-kissa yhdistelmät, niin että loppuelämän kodista tulisi oikeasti se loppuelämän koti, eikä kissa päätyisi uudesaan heitteille. Toki niitä arempia kissoja kysellään vähemmän, miksi osa nimenomaan toivoo sellaista, että voi antaa mahdollisuuden sellaiselle kissalle, jolle niitä kotiehdokkaita ei ole jonoksi asti, kuten joillekin etenkin somessa paljon näkyneille pennuille voi olla. 

Mikä niiden populaatiokissojen terveydessä sitten mietityttää? Itselläni päällimmäisinä etenkin kalikin aiheuttamat hammasongelmat sekä erilaiset suolisto-ongelmat. Näiden lisäksi osissa populaatioissa esiintyy paljon myös kissaflunssaa, loisia ja silmätulehduksia, mutta nämä ovat sellaisia, jotka saadaan yleensä hoidettua pois ennen kissan luovutusta ja jotka eivät useimmiten jää varjostamaan kissan loppuelämää. Hammasjutut taas voivat vaatia kissan loppuelämän ajan kontrollointia 0,5-1 vuoden välein, ja suolisto-ongelmat voivat vaatia loppuelämän erikoisruokavalion, tai oireilla kissan loppuiän satunnaisesti esimerkiksi normaalia stressaavammissa tilanteissa. Kuitenkin vastuulliset eläinsuojelutoimijat eivät ikinä luovuta eteenpäin kissaa, jolla on tiedossa olevia terveysongelmia ennenkuin ne ovat hoitotasapainossa, ja tällöinkin uudelta kodilta varmistetaan että hän on tietoinen kissalla esiintyvistä ongelmista ja niiden vaatimasta hoidosta. Eli näiltä osin harvemmin tulee adoptoitua sikaa säkissä, vaan kissa on laajasti tutkittu ja sillä on hoitosuunnitelma olemassa. Eli uuden kodin ei tarvitse usein rämpiä itse sitä suota läpi. Eri sairauksen esiintyvyydessä on myös hyvin vahvoja populaatiokohtaisia eroja, eli osassa populaatioita lähes kaikki kissat voivat olla eri tavalla sairaita, osissa taas vain muutama yksittäinen kissa muiden ollessa kaikinpuolin terveitä ja hoidettavissa helposti luovutuskuntoon. Pahiten sisäsiittoisuudesta kärsivät kissat lopetetaan usein jo eläinsuojelullisista syistä, eikä niille ikinä edes lähdetä etsimään uutta kotia, kuten ei myöskään niille, joiden hoitoennuste on olematon.


Kasvattajalta taas saa hyvin sosiaalistetun eläinlääkärin tarkistaman terveen pennun, jolla on kaikki kunnossa maternaalisista vasta-aineista emon ja pentueen hyvään ravitsemukseen. Tämän lisäksi rotukissan sukupuu tunnetaan monen sukupolven päähän, mikä mahdollistaa harkitut jalostuspäätökset, joissa huomioidaan myös sukulaisten terveys ja elinikä. Pennut ovat kasvaneet sisällä kesyn emon kanssa, joten ne ovat saaneet jo emoltaan mallin siitä, että ihmiset ovat oikeasti aika kiva juttu. Tai näinhän se ideaalimaailmassa menisi kaikkien rotukissojen kanssa.

Rotukissapuolellakin ulkonäköjalostus on kuitenkin vallannut alaa ja moni kasvattaa kissoja ensisijaisesti ulkoiset tavoitteet edellä, kun haetaan entistä rotumääritelmän mukaisempaa ja näyttävämpää kissaa. Valitettavasti tämä on tuonut mukanaan monia ongelmia, sillä erityiset rotupiirteet aiheuttavat mutaatiot eivät ole aina kissan itsensä kannalta ongelmattomia. Kissoilla esiintyy koirien tapaan hyvin lyttykuonoisia braky-rotuja, joilla on kuonon lyhyyden takia erittäin ahtaat hengitystiet ja kyynelkanavat, mikä altistaa hengitys- ja silmäongelmille. Meillä on hyvin suuria rotuja, joiden lonkat eivät pysy kasvussa mukana. On rotuja, joissa sydänongelmia esiintyy normaalia enemmän. On rotuja, joiden rotutyypillinen ulkonäkö on itseasiassa sidekudossairaus, joka vaikuttaa korvien ohella myös jalkojen rustoihin. Ja on kasvattajia, jotka kasvattavat rotuaan hyvin ruusunpunaiset lasit silmillä, eikä oman rodun ongelmia välttämättä nähdä ollenkaan tai niitä vähätellään selvästi. Ja valitettavasti myös Suomessa on ollut ainakin yksi tapaus, jossa kasvattaja on tuomittu asiakirjaväärennöksestä, kun eläimien sukutauluista on vaihdettu eläinten nimiä, jolla on saatu peiteltyä esimerkiksi suvun huonoja terveystuloksia.


Sillekin on syynsä, miksi tähän asti tässä on käsitelty lähinnä rescue/populaatiotaustaisia maatiaisia ja rotukissoja ja unohdettu ne vastuullisesti pennutetut maatiaiskissat. Tässä kohtaa nimittäin myönnän olevani asenteellinen sinne eläinsuojelun suuntaan, ja en voi rehellisesti sanoa törmänneeni niin laajasti terveystutkittuihin ja suvultaan hyvin tunnettuihin maatiaiskissoihin, että niiden lisäännyttäminen olisi mielestäni perusteltua niin kauan, kun meillä on kaikki eläinsuojat kodittomia kissoja täynnä. Sillä toki kiva luonne on ihan äärimmäisen tärkeä juttu, mutta se ei yksinään riitä pennuttamisen syyksi. Kissa ei myöskään tarvitse niitä yksiä pentuja ennen sterilisaatiota tai "kokemusta äitiydestä". Eivätkä maatiaiskissat ole todellakakaan kuolemassa sukupuuttoon esyjen loukutusten myötä.

Mutta jos tästä pitäisi vetää jotain yhteenvetoa, toteaisin ehkä, että jos ei jaksa perehtyä kunnolla eri rotujen terveystilanteeseen ja kasvattajiin, kannattaa ottaa kissa eläinsuojeluyhdistykseltä. Satunnaisesti söpön ulkoasun perusteella otettu kissa voi olla ihan yhtä terve tai sairas riippumatta onko se populaatiosta vai kasvattajalta, mutta eläinsuojelun kautta otettaessa ei tue ainakaan epäeettistä kasvatusta ja antaa yhdistyksille resursseja auttaa lisää kissoja. Mikäli taas jaksaa perehtyä eri rotuihin, sukuihin ja kasvattajiin, rotukissoista on saatavilla paljon enemmän dataa, ja huolellisella perehtymisellä kasvattajalta voi olla paremmat mahdollisuudet saada terve kissa. Toki yksikään hyvä ja luotettava kasvattaja ei voi taata sinulle, etteikö pentu ikinä sairastuisi, ja vaikka kasvattajalla olisi kuinka hyvät tarkoitusperät ja ostaja hyvin perehtynyt, niin yksittäisen kissan kohdalla voi aina käydä se huono tuuri, ja kohdalle osua se sairas yksilö. 


Otti siis maatiaisen tai rotukissan, aina pitää varautua siihen, ettei elämästä ikinä tiedä. Useimmat täysin terveet pennut voivat elää vuosia perusterveinä. Osasta sairaita pentuja voi haastavan alun jälkeen kasvaa terveitä aikuisia. Osa terveistä pennuista sairastuu jo nuorina aikuisina perinnöllisiin tai muuten kroonistuviin sairauksiin. Mikä tahansa kissa voi keski-ikäisenä sairastua esimerkiksi hammassyöpymään (tätä tavataan noin joka kolmannella kissalla) tai nivelrikkoon (jota esiintyy 80% yli 10 vuotiaista kissoista). Mutta aina jos ostat kissan, pyri varmistumaan mahdollisimman tarkasti siitä, millaista toimintaa ostollasi tuet. Sen jälkeen keskity rakastamaan sitä kissaa, tuli eteen mitä tuli.

Treffikuvioita

torstai 2. tammikuuta 2025

Uudenvuoden aattona kävimme hakemassa meille neljä vierailevaa tähteä, kääpiörottapojat Marvelin, Milon, Hiron ja Lokin. Tällä kertaa pojat eivät kuitenkaan tulleet pelkästään hoitoon, vaan sekä Marvelille että Milolle on sovittuna treffit. Meidän kaksi nuorinta sijoitusnaarasta Tähti ja Naava ovat tulleet mammailuikään, joten nyt kovasti toivotaan, että saataisiin tänne tammikuun kunniaksi pieniä prinssi- ja prinsessanakkeja. Sulhojen kämppikset lähtivät kanssa mukaan, sillä treffi-iltojen välissä pojat saavat majailla omassa laumassaan. 

Kosijat ja kannustusjoukko <3

Ensimmäinen ilta annettiin poikien vain asettua taloksi ja totutella uuteen ympäristöön. Vaikka rotat eivät ole yleensä moksiskaan uuden vuoden raketeista, ajattelin että siinä tulisi kuitenkin vähän liikaa kaikkea yhdellä kertaa. Olkootkin että pojilla oli mukanaan tutun tuoksuinen riippari, ja kaikki neljä vaikuttivat heti oikein reippailta. Pojat majoittuivat meillä rottalaan, joka on yksi niistä huoneista, mikä on täysin suljettu kaikilta talouden petoeläimiltä. Kaikkia hajuja emme tosin luonnollisesti saa blokattua sieltäkään pois.

Eilen oli sitten ensimmäinen treffi-ilta. Saija oli valinnut Marvelin Tähden kumppaniksi ja Milon Naavan kumppaniksi. Marvel olisi ollut heti hyvin kiinnostunut Tähdestä, mutta Tähdellä ei ollut selvästi vielä kiima, sillä hän keskittyi työntämään Marvelia koko ajan takajalan mitan verran kauemmaksi. Milo taas ei selvästi ihan vielä tajunnut, mitä eroa on naaras- ja urosrotilla, vaan keskittyi peseytymään ja hengaamaan Naavan kanssa samassa riipparissa. Koska kumpikaan naaraista ei osoittanut mitään kiiman merkkejä, kaikki palasivat vielä yöksi omiin laumoihinsa, ja tänään illalla yritetään sitten uudelleen. Rotilla kiima tulee yleensä 4-5 päivän välein, joten yrittämistä jatketaan nyt päivittäin. 

Poikien vierasmaja

Mikäli kaikki menee hyvin, näihin poikueisiin toivottaisiin kovasti molempia sukupuolia ja myös kikkaraa rex-turkkia. Minä kun kovasti haluaisin näistä junnuja meidän laumaan, ja myös isien sijoituskodilla ja Saijalla on molemmilla toiveissa napero/naperoita omiin laumoihin. Tässä kun on vielä sellainen hauska, että Marvel on meidän Lupiinin poika ja Kanttarellin veli, joten jos Tähti saa poikasia, ne olisivat sukua kaikille meidän lauman rotille Naavaa lukuunottamatta. Aiempien meillä syntyneiden kääpiörottapoikueiden tapaan, jos (ja toivottavasti kun) poikasia nyt tulee, poikaset syntyvät Zaya's kasvattajanimen alle, ja Saija vastaa poikasten kotienetsinnästä, siinä missä minä keskityn poikasten sylittelyyn ja kuvaspämmiin omilla somekanavillani.  

Lauma tänään

keskiviikko 1. tammikuuta 2025

Vaikka viime vuosi otti koville, tällä kertaa hyvästejä tuli sanottua eniten herppiosaston puolella, siinä missä karvakavereiden kanssa on stressattu enemmän sairasteluja. Karvakavereiden osalta tämä listaus on Naavan saapumista ja sokerioravien lähtöä lukuunottamatta sama kuin heinäkuussa 2024, ja Mitellan ja Sonicin menetystä, sokerioravien lähtöä ja Naavan ja Tähden saapumista lukuunottamatta sama kuin tammikuussa 2024. Eli karvakavereiden suhteen laumassa on tapahtunut vuoden aikana kohtalaisen pieniä muutoksia, ja Sonicin kuolemaa lukuunottamatta kohtalaisen ennakoitavia sellaisia. Mitella oli kuitenkin hyvästien aikaan jo vanha ja hänellä oli sydänvika. Sokerioravien kohdalla taas päätös heidän paluusta kasvattajalleen tuli tehtyä omien stressitasojen takia, kun loppukesästä aivot olivat niin hälytystilassa, että pelkäsin heti pahinta, jos en nähnyt jotain eläintä, ja sokerioravien unirytmin takia välillä meni useita päiviä, että en nähnyt heitä muuten kuin kamerassa.  

Tänään pidettiin myös perinteisesti samalla neuvolapäivää ja punnittiin kaikki nisäkkäät. Lisäksi punnitsimme myös kilpikonnat, ja liskoista Mustin ja Lucin. Niiltä tyypeiltä, jotka ovat olleet punnituksessa mukana jo aiemmalla kerralla löytyy suluista heinäkuun 2024 paino, ja freteiltä sekä Simolta löytyy myös edellinen talvipaino tammikuulta 2024. Meillä on otettu nyt tavaksi punnita koko jengi kahdesti vuodessa, ja siinä välillä punnitaan sitten yksittäisiä tyyppejä tarpeen mukaan, kun seuraillaan esimerkiksi talvehtimispainoja, tiineyttä tai epäillään jonkun laihtuneen/lihoneen. Tänä vuonna emme ottaneet vielä ketään heräilemään, koska kiirehdin siinä viime vuonna Simon kanssa pojan painon tiputtua reilusti, mutta päädyin stressaamaan lopulta vain lisää, kun poika ei olisi ollut vielä valmis heräämään ja hänelle meni aika kauan, että ruoka alkoi maistua kunnolla. Tällöin paino tippui luonnollisesti vain lisää, etenkin kun kulutus kasvoi lämpimään siirron myötä. Se ei silti muuta sitä, että stressaan edelleen sitä, kuinka paljon Simon paino laskee talvella, etenkin kun tänä vuonna pudotus on vielä viime vuotta isompi. Kissoista kaikki taas ovat saaneet lisää painoa, ja etenkin Löllön kohdalla asiaan on tarpeen puuttua, sillä nivelrikon takia ylipaino on pojalle erityisen haitallista.

Päädyin tänä vuonna lisäämään tähän samaan myös matelijatyyppien iät sillä tarkkuudella kuin ne ovat tiedossa sen sijaan että ne olisivat omana erillisenä postauksenaan.

Mauno olisi halunnut omia taas koko vaa'an

Karvakaverit


Fretit

Nutella, 6v7kk21pv, 910g (870g, tammikuu 2024 1090g)

Hattara, 2v6kk19pv,  1210g (1025g, tammikuu 2024 1155g)

Notte 1v8kk22p, 1940g (1575g, tammikuu 2024 1725g)

Sera 1v8kk22pv, 1210g (1145g, tammikuu 2024 1210g)

Mymski 1v6kk27pv, 960g (775g, tammikuu 2024 950g)


Kissat

Mauno, 5v6kk17pv, 5,24kg (4,84kg)

Aino, 5v10kk15pv, 3,59kg (3,38kg)

Ruttu, 12v4kk28pv, 5,06kg (4,77kg)

Löllö, 13v7kk24pv, 4,66kg (4,25kg)


Kanit

Petteri 3v8kk20pv, 3,70kg (3,52kg)

Pampula 3v2kk17pv, 1,50kg (1,42kg)


Kääpiörotat

Opuntia, 2v3kk29pv, 186g (167g)

Kielo 2v2kk19pv, 188g (168g)

Pihlaja 1v9kk15pv, 156g (123g)

Torvis 1v6kk4pv, 140g (114g)

Kantarelli 1v5kk25pv, 170g (152g)

Suppis 1v2kk17pv, 165g (116g)

(Metsä)Tähti 6kk19pv, 124g (22g)

Naava 6kk7pv, 184g


Pikkusiilitanrekki

Simo 3v6kk17pv, 154g (214g, tammikuu 2024 186g)

 

Herppiosasto 

 

Matelijahuone tänään sellaisena kuin se on juuri nyt. Taas olisi tarvetta pienelle tavaroiden paikoilleen palauttelulle.

Käärmeet

0.2 Python regius kuningaspyton "Pamela" & "Selena" 2013? 12v

0.1 Boa constrictor kuningasboa "Alma" 2003 22v

1.0 Corallus hortulanus amazonin puuboa "Thanos" 2018 6v

1.0 Oreocryptophis porphyraceus coxi thaimaalainen bamburottakäärme "Enzo Ferrari" 2016 9v

1.0 Python bevittatus tiikeripyton "Luigi" 2017 8v

1.1 Pantherophis guttatus viljakäärme "Mini" & "Hani" 2014 11v

0.1 Gonyosoma boulengeri sarvirottakäärme "Sauron" 2014 11v

1.0 Thamnophis sirtalis sirtalis flame sukkanauhakäärme "Mata" 2021 4v

0.1 Bothriechis schlegelii ripsipalmukyy "Doritos" 2022 3v

1.0 Xenodon pulcher tricolor siankärsäkäärme "Pulsu-Petteri" 2022 3v

1.0 Atheris squamigera afrikkalainen pensaskyy "Speedy" 2022 3v

0.1 Lampropeltis californiae kalifornian kuningaskäärme "Pepi" ??


Liskot

0.1 Phelsuma madagascariensis madagaskarin päivägekko "Ötökkä" 2014 11v

0.X Lepidodactylus lugubris surugekko

0.1 Tarentola mauritanica muurigekko "Hupsis" ehkä 12+v

1.0 Lygodactylus williamsi williamsingekko "Wili" 2018 7v

0.1 Eublepharis macularius leopardigekko "Zola" 2014 11v

0.0.1 Lepidothyris fernandi tuliskinkki "Pyro" 2022 3v

1.0 Salvator merianae argentiinan mustavalkoinen tegu "Musti" 2022 3v 805g

1.0 Podacris sicula italian seinälisko "Hiisi" 2022 3v

1.0 Pocona vitticeps parta-agama "Lucifer" n. 7-8v 480g


Sammakkoeläimet

0.0.1 Pyxicephalus edulis afrikkalainen härkäsammakko "Hypno" 2017 8v

6.0 Bombina orientalis kiinankellosammakko 2022 3v

0.0.1 Ceratophrys cranwelli "Pikkelsi" 2023 2v

0.0.2 Dendrobates tinctorius azureus sininuolimyrkkysammakko "Blue" & "Beta" 2023 2v

0.0.6 Epipedobates anthonyi namunuolimyrkkysammakko 2024 1v

 

Hämähäkkieläimet

0.0.1 Brachypelma hamorii "Lotta-Päivi" 2013 12v

0.1 Brachypelma emilia "Emilia" 2010? 15v

0.1 Heterometrus laoticus vietnamilainen metsäskorpioni "Ripley" 7+v

0.1 Pterinochilus murinus "Mörrimöykky" 2022 3v

0.1 Psalmopoeus irminia Venezuelan suntiger "Tikru" 4/2022 3v

0.1 Lasiodora parahybana "Kolossi" 2018 7v

0.1 Brachypelma boehmei "Jalapeno" 4/2019 6v

0.0.1 Tliltocatl albopilosum 'Nigaragua' "BonusBonus" 2022 3v

 

Kalat

0.0.10 Puntius tetrazona tiikeribarbi

0.0.5 Crossocheilus oblongus leväbarbi

0.0.1 Megalechis thoracata haarniskamonni

0.0.2 Rasbora sp.

0.0.1 Platydoras costatus juovaokamonni "Ahti"

0.0.1 Zebrasoma flavescens keltavälskäri "Pasi"

0.0.1 Paracanthurus hepatus palettivälskäri "Dori"

0.0.1 Sphaeramia nematoptera pyjamakala "Bulldog"

0.0.1 Siganus vulpinus kettukala "Kettis"

0.0.1 Pseudochromis fridmani lilakeijuahven "Keijo"

0.0.3 Amphiprioninae ocellaris klovnikala "Nemot" & "Moby"

0.0.7 Chromis viridis viherneitokala

0.0.5 Chrysiptera springeri springerin neitokala

0.0.1 Hemitaurichthys polylepis pyramidiperhoskala "Ramses"

 

Selkärangattomat ei-hämähäkit

1.0 Archispirostreptus gigas "Shongo"

0.0.4 Adenobolus monilicornis kimalaistuhatjalkainen

Cubaris sp. "rubber ducky"

Porcellio hoffmannseggi

Porcellionides pruinosus "orange"

Armadillidium vulgare "magic potion"

Drosophila hydei

Tenebrio molitor jauhomato

Blaptica dubia argentiinantorakka

Blaberus craniifer pääkallotorakka 

0.0.2 erakkorapu 

0.0.5 Pseudoglomeris magnifica smaradgitorakka

Armadillidium maculatum

 

Kilpikonnat

0.2 Testudo horsfieldii nelivarvaskilpikonna "Donatella" (n. 1990 35v, 880g) & "Ronja" (1985 40v, 1035g)

 
BLOG TEMPLATE BY MAIJA SUNI