Sivut

perjantai 22. marraskuuta 2024

Hissuttelua

Tuntuu että tällä hetkellä häärää koko ajan jotain, mutta ei oikein saa silti mitään aikaiseksi. Kaikki jää jotenkin epämääräisesti kesken. Päivät loppuvat kesken ja viikot lentävät ohi huomaamatta. Kaikkialla lojuu keskeneräisiä projekteja. Silti ei osaa oikein keskittyä viemään niistä mitään loppuun. Tai edes siihen, että olisi tietoisesti tekemättä mitään niistä. 

"Saahan, saahan saahan?? Jooko jooko??"

Toissapäivänä maa sai kunnon lumipeitteen ja haluaisin antitalvi-ihmisenä vain vetäytyä talviunille ja palata asiaan huhtikuussa. Toissapäivänä onnistuin vielä pakenemaan muutosta, kun olin koko päivän sisällä. Puolet päivästä käytin terraarioissa, kun Pirilän kukkatalo myy taas kaikki huonekasvit puoleen hintaan joulukukkien tieltä. Puolet päivästä tein näyttösuunnitelmaa somekurssin näyttöä varten. Olin jo ajatellut lykätä näytön suorittamisen ensivuoteen, mutta töissä olisi joka tapauksessa tarve yhdelle somekampanjalle, joten sovimme että hyödynnän sen nyt samalla näyttööni. Ompahan sekin homma sitten paketissa, ja sen jälkeen voi sitten sammuttaa aivot loppuvuodeksi. 

Terraarioihin uutta elämää

Olo on muutenkin epämääräisen levoton. Inspiraatio iskee hetkittäin, ja olisin taas satalasissa aloittamassa milloin mitäkin eläinprojektia. Samaan aikaan ei jaksaisi mitään, mutta on liian levoton vain olemaan. Sitä on jo monta viikkoa halunnut kaivaa joulukoristeet esille, mutta sekin on jäänyt odottamaan sitä maagista hetkeä, että olisin saanut siivottua tämän kodin ensin. Täytynee ehkä luovuttaa viikonloppuna, ja antaa joulunajan tulla hämyisine valoineen. Etenkin kun se näyttösuunnitelmakin on jo sillä mallilla, että en joudu viimeistelemään sitä paniikissa viikonloppuna. Näyttö kun sovittiin tiistaina, ja kampanjan aikataulusta johtuen näyttösuunnitelman palautuksen deadline on heti maanantaina. 

Pepi (joka ei ole infotarrasta huolimatta parta-agama) sai saniaisen, pitsilehden ja köynnösparsan

Pitäisi ottaa enemmän mallia kissoista ja freteistä. Etenkin freteistä. Että nyt kun on talvi, heitetään vain kunnolla lämmintä päälle ja sitten voikin nukkua sinne kevääseen asti. Sunnuntaina lautapelailessakin koti tuntui harvinaisen hiljaiselta, sillä vaikka junnuaitaus oli koko pelien ajan auki, kaikki neljä eivät jaksaneet missään välissä lähteä yhtäaikaa hepuloimaan. 

Kissat eivät ymmärrä, mikä vain olemisessa on muka niin vaikeaa, että siihen on vaikea rauhoittua
 

Meillä osui myös arpaonni ja voitimme Zooplussan kalenterikisassa joulukalenterin kissoille. Se saapui aika monen namituubin saattelemana. Olin alkuun ajatellut ottavani tiukan linjan siinä, että namit ovat vain Löllölle, Ainolle, Rutulle ja freteille. Mutta Mauno oli niin onnessaan heti namituubit nähdessään, että enhän minä voinut. Mauno kun tuli heti innoissaan kehräten puskemaan tuubeja, ja häntä täristen piti nopeaa mi-mi-mi -ääntelyä, kun oli niin täpinöissään siitä, että namit eivät olekaan kadonneet maailmasta lopullisesti. Viimeiset puoli vuotta namipeleihin kun on tullut vain allergianappuloita. Joten mentiin sitten riskillä, ja korkattiin yksi täyslihanameista. Ainakaan vielä se ei kostautunut oksennusmayheminä.

lauantai 16. marraskuuta 2024

Meidän kissojen krooniset sairaudet

Viimeistään nyt Maunolla alkaneen lääkityksen myötä se on virallista, että meidän kissoista 3/4 on kroonisesti sairaita. Tai jos sen haluaa ilmaista vähän lievemmin, kolme tyypeistä eivät ole perusterveitä. Eläinlääkärikäynneistä on usein ollut omat postauksensa, mutta minkälaisten sairauksien kanssa meillä siis päivittäin elellään?


Löllö

Löllö on nykyisistä tyypeistä ollut pisimpään jatkuvalla lääkityksellä. Löllöllä aloitettiin kuukausittaiset Solensia-pistokset nivelrikkokipuun joulukuussa 2022. Löllön nivelrikko diagnosoitiin jo tammikuussa 2022, mutta silloin pojan munuaisarvot olivat vähän koholla, joten pojalle ei aloitettu suoraan mitään kipulääkitystä. Huhtikuussa 2022 munuaisarvojen todettiin korjaantuneen, joten eläinlääkäri määräsi Metacamia tarpeen mukaan. Tarvetta alkoi kuitenkin olla aika usein, ja koska pojalla oli aiemmin ollut pientä ongelmaa munuaisarvoissa, Metacamin jatkuva käyttö arvelutti. Sen takia päädyimme sitten loppuvuodesta testaamaan Solensiaa. Löllöllä olikin hyvä vaste Solensiaan, ja kivusta kielivät "mörköpäivät" jolloin Löllö vetäytyi saunan lautaiden alle poistuivat kokonaan. 

Solensia riitti ainoa lääkityksenä tämän vuoden alkuun, mutta alkuvuodesta Löllöllä alkoi olla ajoittaista kipuoireilua Solensiasta huolimatta etenkin aina lähestyttäessä seuraavaa pistosaikaa. Löllö alkoi olla silloin vetäytyvämpi, sen liikkuminen rappusissa muuttui kankeammaksi ja se leikki selvästi vähemmän Maunon kanssa. Niinpä aloimme keskustella lääkityksen lisäämisestä, ja Löllölle aloitettiin puolikas tabletti gabapentiiniä aamuin illoin. Solensia pidettiin käytössä gabapentiinin rinnalla, joten gabapentiinin annostus aloitettiin aika pienestä. Tämä yhdistelmä on toiminut nyt 9kk, ja toistaiseksi ei ole ollut tarvetta gabapentiiniannoksen nostoon.  

Nivelrikko on hyvin yleinen vaiva ikääntyvillä kissoilla, ja tutkimusten mukaan sitä esiintyy jopa 80 prosentilla yli 12-vuotiaista kissoista. Nivelrikko on etenevä sairaus, mutta sen etenemistahti on hyvin yksilöllinen. Löllöllä on valitettavasti syntymätöpönsä myötä myös muita muutoksia selkärangassa, mikä lisää alttiutta nivelrikkomuutoksille ja voi pahentaa oireita, koska synnynnäisten nikamamuutosten myötä Löllön selkä on takapäästä oletettavasti jo lähtökohtaisesti hieman kankeampi ja toinen takajalka altis puutumaan. 

Lääkityksen kanssa Löllö juoksee portaissa, hyppii porttien yli, leikkii muiden kissojen kanssa eikä ole vetäytyvä. Eli tällä hetkellä koemme, että Löllön elämänlaatu on hyvä perussairaudesta huolimatta. Löllön kipulääkityksessä on edelleen myös hyvin nostovaraa, jos/kun vaiva etenee.

Löllö saa puolikaan tablettinsa aamuin illoin oman "alkupalatarjottimen" muodossa, eli ennen ateriaa Löllö saa pienen nappulalautasen, jossa on nappuloiden lisäksi puolikas tabletti kuorrutettuna pienellä lohitahnanokareella. Tällätavalla tarjoiltuna Löllö syö lääkkeensä mielellään. Solensia pistetään nahan alle noin kerran kuukaudessa.


Ruttu

Ruttu käytettiin sydämen ultraäänitutkimuksessa ensimmäisen kerran 23.11.2023. Sydämessä havaittiin silloin lieviä muutoksia. Kyseisen käynnin jälkeen Rutulta mitattiin myös kotona verenpaineet, joiden todettiin olevan koholla. Sydämen rasituksen välttämiseksi Rutulle suositeltiin tutkimusten perusteella verenpainelääkityksen aloittamista. Amodip-verenpainelääkitys aloitettiin alkuun 0,5 tablettia kerran päivässä annostuksella, mikä koettiin tammikuun 2024 kontrollissa riittämättömäksi. Niinpä annostus tuplattiin niin, että Ruttu sai jatkossa puolikkaan tabletin aamuin illoin. 

Tällä viikolla kontrolloitiin tosiaan taas sekä sydän että verenpaine, ja todettiin että nykyisellä lääkityksellä verenpaine on hyvällä tasolla ja sydämen muutokset eivät ole edenneet.

Erilaiset sydänongelmat ovat valitettavan tyypillisiä sfinx-rotuisilla kissoilla. Tämän takia Rutunkin sydän tutkittiin, vaikka Ruttu on ollut oireeton. Pienistä muutoksista huolimatta Rutun kohdalla tilanne hyvä, etenkin ottaeen huomioon sen, että Ruttu on jo 12-vuotias. Rodulla esiintyvät vakavammat sydänsairaudet kun voivat johtaa pahimmassa tapauksessa eutanasiaan jo alle 7-vuotiaana. Nämä ovat tosin onneksi vähentyneet, sillä nykyään kaikki jalostukseen käytettävät sfinksit suositellaan tutkittavaksi sydämen osalta ennen jalostuskäyttöä. 

Ruttu ei oireillut mitenkään ennen lääkityksen aloittamista, joten lääkityksellä ei ole ollut samanlaisia silmin näkyviä hyötyjä kuin Löllöllä. Rutun kohdalla lääkityksellä pyritään kuitenkin ennenkaikkea ennaltaehkäisemään vakavampia terveysongelmia, ja siten toivottavasti lisäämään laadukkaita elinpäiviä.

Rutun lääke on makutabletti, jonka Ruttu saa ennen aamu- ja iltapalaa palkkiona, kun tekee tempun, eli koskettaa pyydettäessä Jussin sormen päätä tai kosketuskeppiä.   


Mauno

Maunolla alkoi keväällä esiintyä toistuvaa oksentelua, mikä ei vastoin yleistä käsitystä ole kissoille normaalia käytöstä. Yksittäisiä, satunnaisia oksennuksia voi toki joskus esiintyä esimerkiksi kissan syötyä ruohoa, mutta jatkuva, pahimmillaan useamman kerran viikossa tai jopa päivittäin tapahtuva oksentelu viittaa aina siihen, että jokin on pielessä. Niinpä vedin toukokuussa pään pois pensaasta ja vein Maunon vatsaontelon ultraäänitutkimukseen. Sielä Maunolla todettiin krooninen suolitulehdus eli IBD. Vaikka Maunon oireilu oli hyvin voimakasta, eläinlääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että Maunon kohdalla ei ollut tarvetta aloittaa heti lääkitystä, vaan voisimme kokeilla ensin pelkällä ruokavaliolla. Tämä ei ollutkaan täysin helppo rasti, sillä vaikka Mauno on onneksi melko kaikkiruokainen, Mauno oksensi myös osan hydrolisoiduista allergiaruuista. Eli sopivia ruokia jouduttiin hakemaan hetki. Lopulta tilanne rauhoittui yhdistelmällä Royal Canin Gastrointestinal Hydrolysed protein -nappula ja Brit Gastrointestinal with Lamb -märkäruoka. Muutaman rauhallisen kuukauden jälkeen oksentelua alkoi kuitenkin taas esiintyä enemmän, ja torstain kontrollissa havaittujen löydösten perusteella Maunolla aloitettiin ruokavalion rinnalla suolen liikkuvuutta lisäävä Resolor-lääkitys annostuksella 0,5 tablettia kerran päivässä.

Kissojen kroonisen suolistotulehduksen aiheuttajia ja altistavia tekijöitä ei vielä tarkkaan tunneta. Maunon kohdalla olemme epäilleet, että Maunolla sairauden syntyyn ovat voineet vaikuttaneet varhaispentuajan voimakkaat ripulit, jotka ovat voineet vaikuttaa suoliston kehitykseen negatiivisesti. Myöskään Maunon emon ravitsemuksesta tiineyden aikana ei ole tietoa, sillä Maunon emo saatiin suojaan vasta vähän ennen pentujen syntymää. 

Maunon kanssa hoitotasapainon hakeminen on edelleen käynnissä. Mikäli sopiva hoitotasapaino löytyy, IBD ei välttämättä vaikuta Maunon elinikäennusteeseen. Mikäli taas ei, jatkuva tulehdustila elimistössä altistaa esimerkiksi lymfooman kehittymiselle. Nyt kun tilanne ei ole tasapainossa, tilanne on toki stressaavampi ja oksentelujen myötä kuormittavampi kuin meidän kahden muun kroonikon kohdalla. Toki myös se surettaa, että Maunolta on jouduttu kieltämään monet hänen lempiruuista, eikä pojalle uskalleta tällä hetkellä tarjoilla muita nameja kuin hänen omia ruokanappuloita. Maunon kohdalla on mahdollista miettiä jossain vaiheessa eliminaatiodieettiä, jossa lähdettäisiin selvittäisiin, löytyisikö jokin proteiini jota Mauno sietäisi edes pienessä määrin namina. Mutta koska jo sopivien ruokien löytämiseen meni aikaa, eikä tilanne ole vieläkään täysin kontrollissa, ei se ole ajankohtaista ainakaan vielä. 

Mauno saa lääkkeensä samanlaisessa "alkupalatarjottimessa" kuin Löllö, ja tuo pieni lohitahnanokare (joka on aina ollut Maunon superherkku) on nyt ensimmäinen ja ainoa myönnytys "ei herkkuja Maunolle" -linjasta. Mauno näyttäisi kelpuuttavan lääkkeen tässä muodossa. Vielä ei toki pystytä sanomaan, tuleeko lääke toimimaan Maunolla ja jääkö se siten pysyvään käyttöön. 


Näiden päivittäin lääkäittävien lisäksi säännöllistä huomiota vaatii Löllön hammassyöpymä ja Maunon parodontiitti ja hammassyöpymät. Etenkin Maunon kohdalla meidän olisi siis syytä aktivoitua myös hampaidenn harjauksen suhteen. Tällä hetkellä Maunon suu onneksi vaikuttaa varsin rauhalliselta.

torstai 14. marraskuuta 2024

Maunon ja Rutun kontrollit

Mauno ja Ruttu olivat tosiaan kummatkin tänään minulla mukana töissä ultrattavina. Ruttu siksi, että edellisestä sydänultrasta on jo vuosi, joten reseptilääkkeiden jatkoa varten tilanne piti kontrolloida. Mauno siksi, että pidemmän rauhallisen jakson jälkeen Maunon oksentelu oli taas lisääntynyt. Voinee siis arvata, että Maunon ultra oli se josta olin enemmän huolissani. Rutulla kun ei ole missään vaiheessa ollut mitään oireilua, joka olisi viitannut tilanteen pahenemiseen. Rutun käyntiä olin valmistellut hieman etukäteen lainaamalla töistä verenpainemittarin, ja mittaamalla Rutun paineita kotona parina päivänä.

Ruttu ja Mauno saivat lainata päiväksi frettien näyttelyhäkkiä

Maunon osalta tuli hyviä ja huonoja uutisia. Hyvänä uutisena haiman alue oli rauhoittunut. Huonona taas että Maunon oksennustapa yhdistettynä suolessa olevaan ulostemassaan viittaa siihen, ettei Maunon paksusuoli vedä niin hyvin kuin pitäisi, mikä voi kanssa provosoida oksentelua. Maunon oksennukset kun ovat yleensä ns. syöksyoksennuksia, eli äkillisiä ja hyvin voimakkaita. Joten nyt sen lisäksi, että Mauno jatkaa erikoisruokavaliolla, otetaan käyttöön Resolor-lääke, jonka pitäisi lisätä suolen liikettä. Eli jatkossa meillä on sitten kolme lääkittävää kissaa kahden sijaan. Maunon kohdalla kun on hyvin oletettavaa, että pojan suolistovaivat ovat tulleet jäädäkseen, ja nyt koitetaan sitten etsiä sopivat lääkitykset ja rutiinit siihen, että tilanne pysyy kontrollissa.   

Ruuhkaa Maunon peräsuolessa

Rutun kohdalla taas tilanne on nyt vakaa. Sydämen tilanne ei ole muuttunut merkittävästi vuodessa, ja verenpaine pysyy nykyisellä lääkityksellä turvallisissa rajoissa (kunhan sitä ei mittaa aamupalan ollessa myöhässä). Senioriverikokeissa näkyi pieniä muutoksia viitearvoihin nähden, mutta ottaen huomioon Rutun yleisvoinnin ja päivään liittyneet stressitekijät, muutokset eivät ole niin isoja, että niistä olisi tarve huolestua. Eli Rutun kohdalla jatketaan nykyisellä lääkityksellä. Alkuun olin ajatellut, että olisimme lykänneet senioriverikokeiden ottamista seuraavan hammashoidon yhteyteen, koska Ruttu osaa olla aika äänekäs silloin kun häntä harmittaa. Mutta koska meillä on nyt töissä yksi klinikkaeläinhoitajaopiskelija, ajattelin että siinä tuli sitten kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun hän pääsi harjoittelemaan verinäytteen ottoa, ja tietää sitten ennen seuraavaa anestesiaa, ettei minkään pitäisi olla isommin vialla. 

Olo on tämän jälkeen aika neutraali. En voi sanoa että huojentunut, kun ottaa huomioon Maunon löydökset. Mutta toisaalta kyllä osasin jo Maunon oireiden perusteella olettaa, että pääsemme tuskin jatkamaan pelkällä ruokavaliolla, kun oireita tuli ruokavaliosta huolimatta.

tiistai 12. marraskuuta 2024

Ikeaa ja alakuloa

Sanotaan se heti kättelyssä. Muurigekkomme Olvi jouduttiin lopettamaan sunnuntaina voimakkaasti heikentyneen yleiskunnon takia. Tilanne ei sikäli tullut täysin puskista, sillä Olvi oli yksi meidän rescueliskoista, jolla syöminen oli ollut heikkoa jo jonkin aikaa ennen yleiskunnon voimakasta laskua. Olvilla oli myös jo tullessaan salamatkutusaikana tullut selkeä haava haava hännässä, joten se on voinut ottaa matkan varrella muutakin osumaa, mikä ei ole koitunut heti kohtaloksi, mutta on voinut heikentää pientä. Se ei silti muuta sitä, että oma pää ei vieläkään käsittele kuolemia kovin hyvin. Niinpä pari viime päivää olo on ollut aika alakuloinen ja vetämätön. Toki sitä myös suree, mutta ehkä vielä enemmän sitä kokee riittämättömyyttä, ja jossittelee liikaa, mitä olisi voinut tehdä enemmän ja mitä olisi ehkä pitänyt jättää tekemättä. 

Lepää rauhassa Olvi <3

Olvin terraario on myös yhä bunkkerissa odottamassa tyhjentämistä ja pesua, ja se tulee vastaan ensimmäisenä ovella, kun bunkkeriin menee. Niin sitä huomaa, ettei oikein edes haluaisi mennä koko tilaan. Sitä ei halua nähdä tyhjää terraariota, ja se saa myös pään laukalle sen suhteen, että pitäisi tarkistaa heti kaikki muutkin läpi, etteivät muutkin ole kuolemassa jossain. Välissä pään kanssa oli jo vähän helpompaa, mutta tämmöisenä hetkenä huomaa, ettei oman mielen resilienssi ole todellakaan vielä palautunut niin, että siitä olisi apua silloin, kun eläimet sairastuvat tai kuolevat. Mikä on toki vähän pepusta, sillä tämän kokoisen lauman kanssa ei yleensä saada ihan mahdottoman pitkiä aikoja ilman kuolemia. Sillä vaikka nytkään kellään ei ole mitään akuuttia, niin osalla porukasta alkaa olla ikää. Ja vaikka pää taas heittää, silti tällä viikolla pitäisi selvitä myös Rutun ja Maunon eläinlääkärikontrolleista. 

Rottalan uusi palapelipiste

Ennen Olvin kuolemaa sitä ehti viikonloppuna häärätä myös positiivisempien projektien parissa. Rottalan uudelleen sisustamista saatiin eteenpäin uuden sohvan ja palapelipöydän verran. Ensimmäisinä palapeleinä koottiin se uusi sohva ja palapelipöytä. Samalla reissuilla Ikeasta tarttui myös muutamia uusia elementtejä lauman valjastauluun. Valjastaulu kun laitettiin todella kivaksi jo helmikuussa, mutta sen jälkeen huomasin, että taulun pinnoite hylkii lähes kaikkia liimoja, jonka myötä lauman tarrakuvat eivät pysyneet siinä sitäkään vähää kuin aiemmat dymo-tarrat. Niinpä päädyin nyt vaihtamaan aiempien koukkujen tilalle klipsut, joissa kilpsuihin itsessään sai kirjoitettua tyyppien nimet. Josko teksti pysyisi sitten klipsussa kiinni. Samalla napattiin taulun alareunaan kori paracord-hihnoja varten, sillä koukussa riippuessaan ne tahtoivat aina valahtaa lattialle. 

Valjasnaulakon uusi asu

Tänään sitten taas arpoo, pakeneeko tänään vielä palapelien ääreen kivaksi laitettuun rottalaan. Vai pitäisikö koittaa siivota matelijabunkkeria sellaiseksi, että sinne olisi taas kivempi ja kevyempi mennä. Ensiviikolle tilattiin kokeeksi Ruokaboksi, että saa jotain vaihtelua arkiruokiin, ilman että tarvitsee käyttää päätänsä sen ideointiin, mitä se uusi olisi ja mitä aineksia se vaatii. Sitä kun on vedetty taas turhan paljon pakastepitsaa, kun ei ole jaksanut miettiä omaa ruokahuoltoa.  

lauantai 9. marraskuuta 2024

Joulusiivous aloitettu

Marraskuun alkaessa Loistava järjestys -facebookryhmässä starttasi jokavuotinen joulusiivoushaaste, jossa jaetaan marraskuun ajan päivittäin pieni siivoushaaste. Ideana on pilkkoa kodin läpikäyminen pieniin osiin, niin ettei joulukuun alkaessa tarvitsisi enää miettiä mitään isompia joulusiivouksia. Meidän laumakoolla koko kotia ei saa ikinä kerralla siistiksi, jakoi sen sitten pienempiin osiin tai koitti rykäistä kaiken kerralla. Loppuun ehtiessä joku olisi kuitenkin ehtinyt jo sotkea sen, mistä aloitettiin, kun lääniä ja eläjiä vain on niin monta. Mutta pidän kuitenkin haasteen ideasta. Siitä että kurkataan tietyt paikat läpi edes kerran vuodessa. Ja että se pieni palanen päivässä riittää. 

Meidän pennut vähän kakarampina <3
 

Näillä mekin nyt pikkuhiljaa virittelemme kotia jouluun. Ensin vähän siivoten ja raivaten, ja sitten jossain vaiheessa kuuta kaivaen joulukoristeet esille. Tässä vaiheessa vuotta varsinaiset joulusuunnitelmat ovat omalta osaltani vielä auki. Meillä on tällä hetkellä ollut perheessä muillakin sen verran haasteita jaksamisen kanssa ja muuttujia arjessa, että joulu tuntuu osin vielä kaukaiselta. Ainoa mikä on varmaa, on että ainakin osa lomasta käperrytään kotiin takkatulen, kirjojen, pelien ja oman lauman pariin.

Viime postauksessa mainittu lauman ruokavarastojen täydennys on ehkä osaltaan samaa joulupesän rakentamista kotiin ja mieleen. Sitä että turvataan tärkein ja täytetään talvivarastot, niin ettei olisi hätää, vaikka jäätäisiin lumen saartamina omaan kuplaan. Toki käytännössä arki töineen vetää myös pois kotoa, mutta mieli kokee silti tarvetta käpertyä. Joten käpertymiselle pyritään luomaan hyvät puitteet niihin hetkiin, kun se on mahdollista ja pyritään rauhoittelemaan uusia projekteja kehittelevää mielen puolikasta ottamaan vähän talvilepoa.

Mummuska junnuna <3

Kaappeja läpikäydessä osa kotitarpeista liikkuu myös kodin sisällä. Osa keittiönkaappien aarteista siirtyy rottalaan, jos onkin tullut hankittua jotain itselle liian eksoottista. Osa taas siivotaan hyödynnettäväksi torakoille ja jauhomadoille. Komposti saakin olla meillä usein aika hylättynä, vaikka lakiteknisistä syistä sellainenkin löytyy pihalta. Kaikki pyritään kuitenkin ensisijaisesti hyödyntämään lemmikeille, lähinnä poislukien jotkin niin prosessoidut ja epäterveelliset tuotteet, että niitä ei pitäisi syöttää edes ihmisille, ja joita ei todellakaan kehtaa syöttää ainakaan millekään muulle elolliselle. Vaikka kyllä sitä joskus miettii, että siinä voisi olla pieni ruokaremontin paikka, kun syö jotain, jota ei halua syöttää edes torakoille.  

Välillä leikin ajatuksella lauman joulukalenterista facebookiin ja instagramiin, toisina hetkinä se taas tuntuu liian työllistävältä. Katsoo loppukuuta kohden, kumpi puoli voittaa. Itselleni olen jo hankkinut tälle vuodelle palapelijoulukalenterin, jotta muistaisi joka päivä istua edes hetkeksi alas.

torstai 7. marraskuuta 2024

Talvivarastojen täydennystä

Tällä viikolla on tullut näpyteltyä useampia ruokatilauksia. Peten Koiratarvikkeella oli erittäin hyvä tarjous Bunny-sarjan ruuista, joten sieltä tilattiin talvimuonat kaneille ja rotille. Kennel-Rehulle lähti tilaus frettien raakaruuista, joille tosin otettiin toimitus vasta tammikuun puolelle, kun huomasimme sielä toimituspäivissä yhden lauantain. Eli sinne asti tyhjennellään sitten pakastimia vanhemmista ruuista. Zooplussalta tilattiin taas parin kuukauden märkäruuat Ainolle, Rutulle ja Löllölle, iso kasa lohitahnaa ja 48 kiloa kissanhiekkaa. Sitten kun tilaukset on kotiutettu, meillä alkaa kaapeissa kasassa loppuvuoden ruuat laumalle joitain hiiri ja hevi-täydennyksiä lukuunottamatta.

Mauno tuurasi minua hetken opintojen kanssa

Tänään tuli myös sovittua Rutun sydänkontrolliultra ja Maunon suolistokontrolliultra ensiviikolle. Olen nyt tarkoituksella vähän lykännyt kaikkia ei akuutteja terveystutkimuksia, mutta nyt tuli vastaan yksi niistä rajoista, ettei lykkääminen ole enää mahdollista. Rutun viime eläinlääkärikäynnistä kun alkaa olla kohta vuosi, joten jotta Rutun reseptilääkkeisiin ei tule katkosta, tarvitsee rouvan käydä lääkärillä näytillä. Rutun kohdalla en ole kontrollista kauhean huolissani, sillä Ruttu ei ole missään vaiheessa oireillut, joten en usko tilanteen olevan merkittävästi huonompi kuin vuosi sitten. Maunon kohdalla taas jännitän ultraa hieman enemmän, sillä poika on taas parin viime viikon aikana oksennellut enemmän erikoisruokavaliosta huolimatta, vaikka oksentelu oli välissä jo melko pitkään hyvin harvakseltaan tapahtuvaa. Eli Maunon suhteen voi olla, että joudumme miettimään kroonisen suolistotulehduksen hoitoon muutakin kuin ruokavaliota.  

Sunnuntaina pihaan tuli myös kolmen kuution verran koivuklapia, jotka sain maanantaina pinottua halkovajan suojiin. Maanantaina illasta saimme myös vietyä kauan lykätyn kaatiskuorman kaatopaikalle. Eli nyt aletaan pihan osalta olla pikkuhiljaa valmiina talven tuloon. Tiistaina ja keskiviikkona oli puolestaan someosaaja-opintojeni viimeiset opiskelupäivät, joten nyt opinnot ovat taas tältä erää näyttöä vaille pulkassa. Voi tosin olla, että näyttö tulee venytettyä ensivuoden puolelle.

maanantai 4. marraskuuta 2024

Hälytysjärjestelmä asennettu

Lemmikki Tampere -messuilta tilattu hälytysjärjestelmä käytiin asentamassa äsken. Tai ihan loppuun asti hommaa ei vielä saatu, kun älylukon asennus vaatikin eri asentajan, joten se liitetään järjestelmään jälkikäteen ensiviikolla. Itselläni on vähän ristiriitainen suhtautuminen hälytysjärjestelmiin, koska yksi rasittavimpia ääniä mitä tiedän on hälyttimien tulo- ja lähtöviivepiippaukset (ja se niiden aikaan saama niskassa naputtava tunne siitä, että jos kuitenkin mokaat koodin, niin kohta alkaa ulvoa ja pahasti). Tämä vaihe kuitenkin poistuu sitten älylukon myötä.

Löllö <3

Jussin ei ollut kuitenkaan vaikea ylipuhua minua hälytinjärjestelmään etenkään sen yhden kissanoksennuksen aiheuttaman oikosulun jälkeen. Sillä vaikka en ole ikinä ollut huolissani siitä, että joku murtautuisi meille, ajatus tulipalosta huolestuttaa selvästi enemmän. Lukuisten terraarioiden myötä meillä on kuitenkin kotona jatkuvasti päällä useita eri sähkölaitteita myös silloin kun emme ole kotona. Murtovarkaissa minua enemmän huolestuttaisi se, että muistaisivatko tyypit sulkea oven perässään kun poistuisivat pettyneenä tajuttuaan, että iso joukko sekalaisen taustan omaavia isolta osin paperittomia kodinvaihtajia ei muodosta rahallisesti arvokasta kokoelmaa, mutta vie kyllä eläinlääkäri-, ruokinta- ja sähkölaskun muodossa hyvin tehokkaasti ne varat, jotka olisi muuten saatettu sijoittaa vaikka arvokoruihin. Mutta tulipalon kohdalla se että hälytys menee tarvittaessa suoraan vartiointifirmalle ja sieltä palokunnalle voi parhaimmassa tapauksessa pelastaa ison osan meidän laumasta. Sillä tosiasia on, että mikäli palokunta pääsisi lähtemään liikkeelle vasta siinä kohtaa, kun liekit näkyisivät naapuriin asti, on hyvin epätodenköistä että palo saataisiin pysäytettyä sellaisessa vaiheessa että eläimet voisivat vielä olla pelastettavissa. Tunne vahvistui vielä tänään, kun hälytysjärjestelmää testattiin, ja näki kuinka äkkiä kissat hajaantuivat ja katosivat hälytyksen alkaessa. 

Alunperin olimme miettineet kosteushälyttimiä myös molemmille akvaarioille, mutta asennusmies totesi heti kättelyssä, että bunkkerin ilmankosteus on liian korkea kosteusantureita ajatellen. Että ne ovat niin herkkiä, että tuossa tilassa meillä olisi jatkuvasti hälyt päällä. Eli siitä ajatuksesta oli sitten luovuttava. 

Kissat ja Nutella hääräsivät kovasti mukana asennushommissa, ja etenkin Nutella kävi moneen otteeseen tutkimassa asentajan työkalukassin läpi. Olisi pitänyt napata kuva siitä, kun mummuska piehtaroi kassissa, mutta se jäi tällä kertaa ottamatta. Rutussa sen sijaan aiheutti pientä pahennusta, että asennus oli tilattu ennen hänen aamupalaansa, ja vei siten huomiota huomattavasti tärkeämmiltä asioilta. Mitä hyötyä kun mistään palohälytyksistä on, jos kissa ehtii nääntyä nälkään sitä ennen.    

sunnuntai 3. marraskuuta 2024

Talvi kävi varoittamassa

Pari päivää sitten useampikin lappia etelämpänä asuva kaveri alkoi postata kuvia lemmikkiensä lumileikeistä. Ajattelin että täällä Turussa siihen olisi kuitenkin vielä aikaa, kun lämpötilatkin ovat pysytelleet vielä pitkälti plussan puolella. Olin sekä oikeassa, että väärässä. Tulihan se ensilumi nimittäin jo tännekin. Eilen ensimmäistä kertaa ulos katsoesssa piha oli jo valkoisena. Sitten tulivat ne plussa-asteet, ja aamupäivän kuluessa lähes kaikki lumi oli jo sulanut ja pihalla taas täysi syksy. 

Nopeasti katoavaa ensilunta

Varoituslaukaus talveen aiheutti heti pientä pöhinää. Täällä ei nimittäin todellakaan olla vielä valmiita talven tuloon. Ainoat talvivalmistelut mitä täällä on tehty, on kanien ja kilpikonnien muutto autotalliin ja Simon siirtyminen kylmiöön talvilevolle. Muuten pihan osalta ollaan vielä jossain kesän ja syksyn rajamailla. Isoimpana haasteena pihassa ovat eri projektien jäljiltä jääneet kasat, jotka odottavat seuraavaa reissua kaatopaikalle. Uima-altaan pumpun vaihtokasa. Rottalan vaatehuoneen parketin purkukasa. Kylmiön sisustan purkukasa. Pihalle unohtuneiden auringossa hapertuneiden muovijuttujen poistokasa. Kaikkien näiden deadlineksi oli asetettu, että kasat on saatava pois pihalta ennen lumen tuloa. Eli se deadline paukahti eilen, mutta onneksi saimme lumen sulamisen myötä vielä lykkäystä.   

Maunon piti päästä myös tarkistamaan pihaa

Kasoihin ei vielä eilen koskettu, kun kaatopaikka on siirtynyt jo talviaikatauluun, ja se on auki vain arkisin. Sen sijaan eilinen meni ennen kaverin halloween-juhlia Jussin vaihtaessa talvirenkaita autooni ja minun kantaessa pihalle jääneitä asioita talvisuojiin, etteivät ne jäisi seuraavan, ehkä pysyvämmän lumen alle. Toki tehtiin myös toinen, tärkeämpi juttu, joka on jäänyt viime aikoina myös ihan liian vähiin: veimme Maunon ja fretit valjaissa ulos haistelemaan ilmaa ja ihmettelemään tulevaa sesongin vaihtumista. 

Hattara kalliokilpien keskellä

Muuten täällä on ollut nyt projektina koittaa välttää isompia projekteja. Koittaa niiden sijaan keksiä, mitkä olisivat pienimpiä mahdollisia askelia, joilla saisi taas tätä eloa kestävämmille urille. Lisätä askelia arkeen, ja pyrkiä tietoisesti siihen, että viikonloppuisin niitä tulisi vähemmän kuin arkena. Kymppitonniin ei tällä hetkellä päästä edes arkisin, eikä se ole tällä hetkellä edes tavoitteena. Yksikin askel yli tämän hetkisen keskiarvon on enemmän. Aloitin itselleni monivitamiinin ja magnesiumin ja olen koittanut panostaa taas vähän enemmän lemmikkienkin ruokintaan. Jos sitä löytäisi tapoja ja keinoja joilla saisi vedettyä tämän talven sellaisella tasaisella 60-80 prosentin suorituksella, sen sijaan että tempoo frettien tapaan joko sata lasissa tai täysin nollassa, kun akku on vedetty sprintillä tyhjäksi. 

Illalla vaihdettiin hämärähommiin