Alennuslaput ja isot pakkaukset ovat arjen peruspiheilyä |
- Säästöt/sijoitukset. Jos suinkin mahdollista, osa kaikesta tulevasta rahasta kannattaa aina laittaa säästöön erilliselle tilille. Mikäli rahatilanne on lähtökohtaisesti niin tiukka, ettei rahaa ole mahdollista laittaa säästöön yhtään, kannattaa miettiä todella tarkkaan, onko juuri nyt oikea aika hankkia lemmikkiä. Lemmikin peruskuluista kun voi selvitä varsin edullisestikin, mutta kulut nousevat äkkiä, jos eläin esimerkiksi sairastuu.
- Luottokortti. Etenkin jos säästöjä ei ole paljoa, luottokortti kannattaa ehdottomasti hankkia jos siihen on mahdollisuus. Usein luottokortin saaminen edellyttää säännöllisiä tuloja, mutta moni pankki myöntää myös esimerkiksi opiskelijaluottokortteja pienemmällä luottorajalla kun tietty opintopistemäärä on täynnä. Mitä vähemmän tuloja on, sitä isompaa kynnystä kortin käytössä kannattaa pitää. Luottokortti on kuitenkin siinä kohtaa kätevä olemassa, jos eläintä joutuu vaikka viemään äkisti päivytysaikaan eläinlääkärille, ja säästötilin rajat tulevat vastaan.
- Luotettava lainaaja. Pankkien luotonmyönnöllä on rajansa, etenkin jos sattuu olemaan vaikka opiskelija jolla ei ole säännöllistä työtä. Tai vaikka ei olisikaan opiskelija ja olisi säännöllinen työ. Pankista lisälainan saaminen voi myös kestää. Niinpä isomman eläinlauman kanssa ei ole haitaksi, jos joku on valmis tarvittaessa auttamaan taloudellisesti. Meillä on tällä hetkellä Jussin kanssa jo käytännössä yhteiset rahat, ja äiti on luvannut olla tarvittaessa tukena, jos nyt Jussin opintojen loppusuoralla tulisi vielä jokin isompi taloudellinen haaste (ja toki sen jälkeenkin, vaikka sitä tietenkin toivoo, että sen jälkeen taloudellinen tilanne kohenisi kunnolla).
Näin paljon näätiä kiinnostaa säästöjutut. Ne ovat omistajan päänvaiva. |
- Näätätavaroiden inventointi. Tämä menee osittain yhteen kirppismyynnin kanssa, koska osa näätäkaapista poistetuista tavaroista päätyi myyntiin sen kautta. Osa meidän ylimääräiseksi jääneistä eläintavaroista odottaa kuitenkin sitä, että ehdin kirjoitella niistä myynti-ilmoituksia nettiin. Ajattelin kuitenkin jättää sen lähemmäksi seuraavaa näyttelyä, jolloin tavaroiden toimitus/nouto on monen kanssa helpompi sopia.
- Arvat ja lottovoitto. Tämä taktiikka houkuttelee mahdollisuudella kuitata nopeasti niin näätämenot, luotot kuin asuntolainakin. Toistaiseksi tähän on kuitenkin mennyt suunnilleen yhtä paljon rahaa kuin tästä on tullut, joten en voi suositella tätä ensijaiseksi taktiikaksi rahoittaa eläinharrastusta. Samaa voin sanoa lotosta. Lottoon meillä on tosin mennyt enemmän rahaa mitä siitä on ikinä tullut.
- Muiden kulujen pienentäminen. Kaikista peruskuluista, kuten vuokrasta, ei useinkaan ole mahdollista leikata, mutta monelta löytyy kulukategorioita joista voi leikata hetkellisesti, kuten vaatteet, herkut tai muut harrastukset. Opiskeluaikoina uusi isompi häkki rotille tai eläinlääkärireissu saattoi tarkoittaa loppukuun makaroonikuuria (usein sentään ketsupin kera). Näätien kanssa ei olla käyty vielä siinä pisteessä, vaikka tiukempina kuukausina tuleekin hyödynnettyä paljon tarjouksia ja mietittyä ruokia enemmän myös hinta huomioiden.
Joissain tilanteissa kimppa-asuminen voi auttaa kulujen hallinnassa. Tämä ei ole yksi niistä. |
Itsekin pyrkii vähintään kerran-pari vuodessa syöttämään pakastimen tyhjäksi. Saa sitten välillä kunnolla sulatettua sen, ja on tilaa isommalle täydennystilaukselle. Samalla tulee varmistettua, ettei pakastimeen jää mitään ikuisiksi ajoiksi, vaan kaikki sielä oleva on suhteellisen tuoretta.
VastaaPoistaNytkin melkein kaikki vanhat ruuat oli ehditty syöttää pois ennen IceMicen tilausta ja viimeiset viime vuoden puolella hankituista hävisivät kuppiin ennen Vauhti-Raksun tilauksen saapumista.