Jaossa testattuja vinkkejä 0,08-40 kiloisten lemmikkien punnitsemiseen. Meillä asia tuli taas ajankohtaiseksi, kun Mihailin painonnousu pakotti laittamaan vaaka-asiat kuntoon. Nyt jonkin aikaa meillä kun on ollut kotona vain keittiövaaka, joka sopii maksimissaan viisikiloisten lemmikkien punnitsemiseen. Tokikaan lemmikin punnitseminen ei aina vaadi, että vaaka täytyy omistaa itse: mahdollisuuksia lemmikkien punnitsemiseen löytyy myös vaa'allisten kavereiden luona, eläinkaupoissa, eläinlääkäriasemilla... Vaa'an omistaminen muuttuu käteväksi siinä kohtaa, jos punnittavia on paljon tai eläimen tila edellyttää painon säännöllistä seuraamista.
Meillä on tällähetkellä kotona kaksi vaakaa: laukkuvaaka, joka pystyy punnitsemaan 40 kiloon asti 10 gramman tarkkuudella, sekä keittiövaaka, joka pystyy punnitsemaan viiteen kiloon asti gramman tarkkuudella. Koska asia tuli ajankohtaiseksi Mihailin painontarkkailun myötä, aloitetaan esittely laukkuvaa'asta.
Laukkuvaaka
|
Prismasta hankittu laukkuvaaka |
|
Miikkis punnituksessa boksissaan. Päivän lukema 6.66kg |
Laukkuvaaka on itselleni suhteellisen uusi tuttavuus lemmikkien punnitsemisessa. Törmäsin vinkkiin ensimmäisen kerran yhdessä facebookin kissojen raakaruokintaryhmässä, ja pitihän se heti ottaa kokeiluun. Laukkuvaaka toimii yksinkertaisimmillaan siten, että vaa'an hihna vedetään eläimen kantoboksin kahvan ympärille, punnitaan eläimen kantoboksi, taarataan vaaka niin, että se näytä enää boksin painoa ja lisätään punnittava eläin boksiin. Nyt vaaka näyttää vain punnittavan eläimen painon. Tämä toimii erityisen hyvin eläinten kanssa, jotka eivät viihdy hyvin sylissä tai paikoillaan, mutta jotka on helppo laittaa tai houkutella boksiin.
|
Laukkuvaaka toimii myös esimerkiksi ämpärin kanssa |
Boksin sijasta laukkuvaa'alla voi punnita eläimen esimerkiksi laittamalla eläin ämpäriin, pajukoriin, Ikea-kassiin tai kiinni solmitun tyynyliinan sisälle, jos jokin näistä toimii omalle eläimelle kantoboksia paremmin. Meillä esimerkiksi muutama freteistä rakastaa ämpäreitä, joten ämpärin kanssa punnitseminen muuttuu jo melkein leikiksi. Käärmeillä tyynyliina tai kassi toimii usein boksia paremmin. Joskus jos fretit ovat hyvin vilkkaalla päällä, liikkeen voi pysäyttää laittamalla ämpärin pohjalle esimerkiksi nokareen lohitahnaa.
+ Halpa, vaa'an saa monesta paikasta jo 10-20 eurolla.
+ Suhteellisen tarkka, monessa mallissa tarkkuus jopa 10 gramman luokkaa.
+ Vaakaan voi kiinnittää eläimen oman kantoboksin tarpeeksi ison kulhon metsästämisen sijaan.
+ Vaa'an punnitusväli riittää hyvin monenlaisille otuksille.
- Tulos voi heittää paljon, jos eläin ei malta yhtään olla paikoillaan (tämä pätee kyllä melkeimpä kaikkiin vaakoihin...).
- Tarkkuus ei riitä pienimmille otuksille.
Keittiövaaka
|
Eetu pentupunnituksessa meidän keittiövaa'alla. Nyt poika tuskin mahtuisi enää kulhoon. |
|
Hamsteri menee keittiövaa'alle pienessä boksissakin |
Keittiövaaka on meidän tähänastinen luottokapinen kaikkien alle viisi kiloisten otusten kanssa, ja sillä on punnittu niin frettejä, rottia, viljakäärmeitä, kuningaspytoneita, hamstereita kuin muitakin pikkuisia. Yleensä homma hoidetaan meillä metallikulhon kanssa, punnitsemalla taas ensin kulho, taaraamalla vaaka nollille ja lisäämällä eläin kulhoon. Frettien ollessa vilkkaalla päällä, kulhossa paikoillaan pysymistä on taas edistetty lohitahnalla. Pienempien otusten, kuten pienten käärmeiden ja jyrsijöiden kanssa on joskus käytetty kulhon sijaan pientä kantoboksia tai muovirasiaa, jossa eläimen on saanut pysymään paikoillaan. Tämä vaaka on meillä aktiivisimmin käytössä frettityttöjen kanssa, etenkin nyt kun on seurattu pentujen kasvua ja mummuskojen painovaihteluita.
+ Halpa, keittiövaaoissakin hinnat lähtevät noin 13 eurosta, vaikka osa malleista voi maksaa moninkertaisesti sen.
+ Tarkka, mittaustulos luvataan jopa gramman tarkkuudella.
- Eläimen saaminen pysymään vaa'an päällä voi olla haastavaa ilman sopivia apuvälineitä (tai lähempänä viittä kiloa olevien lemmikkien kanssa edes apuvälineiden kanssa).
- Vaa'alla voi punnita vain hyvin pieniä eläimiä.
Henkilövaaka
Henkilövaaka on se, millä lapsuudenkodin kissat aina punnittiin. Henkilövaa'assa punnitus toimii yksinkertaisimmin siten, että otetaan ensin oma paino eläin sylissä, ja sen jälkeen vähennetään lukemasta oma paino ilman eläintä. Tämä toimii parhaiten otusten kanssa, jotka saa napattua hyvin syliin, ja joista halutaan tietää summittainen paino. Mitä pienemmästä otuksesta on kyse, sitä suurempi vaa'an heitto suhteessa on. Tässäkin mallissa eläin voidaan sylin sijaan ottaa mukaan vaa'alle esimerkiksi boksissa, jolloin painosta vähennetään seuraavaksi oma paino tyhjän boksin kanssa.
+ Monelta henkilövaaka löytyy valmiiksi kotoa.
+ Henkilövaa'alla saa kissan ja koiran kokoisista eläimistä suht tarkan painon.
- Eläintä on hankala punnita punnitsematta samalla itseä (tietysti jos molempien laihis on menossa yhtä aikaa kivaan suuntaan, tämä voi olla plussakin).
- Useimmissa henkilövaaoissa tarkkuus on vain sadan gramman luokkaa, ja vanhemmissa vaaoissa tarkkuus voi olla huonompikin.
Lemmikkivaaka
|
Lemmikkivaaka sopii isommillekin otuksille kuin meidän Miikkis |
|
Viime vuonna vaaka näytti vielä parempia lukemia |
Monissa eläinkaupoissa ja eläinlääkärien vastaanotoilla on kävijöiden käytössä olevia lemmikkivaakoja. Esimerkiksi Musteissa ja Mirreissä olevat lemmikkivaa'at sijainteineen löytyvät
listattuina ketjun kotisivuilta. Nämä vaa'at on suunnitetultu erityisesti koirille, mutta niillä pystyy punnitsemaan myös muita lemmikkejä, joko taluttamalla ne suoraan vaa´alle, tai punnitsemalla ensin tyhjä boksi, taaraamalla sen jälkeen vaa'an ja punnitsemalla sitten eläin bokseineen. Lemmikkivaaoissa tarkkuus on usein noin 50 grammaa, eli huonompi kuin laukkuvaa'assa, mutta parempi kuin henkilövaa'assa. Ne siis sopivat varsin hyvin etenkin kissankokoisten ja siitä isompien eläinten punnitsemiseen. Meillä lähilemmikkiliikkeen vaakaa hyödynnettiin Miikkiksen painon seurannassa viime dieettikaudella. Sitten punnitseminen kuitenkin vähän jäi, kun punnitus vaati aina erikseen lähtemistä. Miikkis kun ei ole normisti mukana ostosreissulla poiketessani kauppakeskukselle esimerkiksi suoraan töistä.
+ Monessa paikkaa vaaka on käytettävissä täysin ilmaiseksi.
+ Vaa'alla pystyy punnitsemaan helposti isonkin koiran.
- Punnitseminen ei onnistu kotoa käsin.
- Vaa'an tarkkuus ei riitä pienemmille otuksille.
Irtotavaravaaka
Monesta eläinkaupassa, jossa myydään irtona esimerkiksi kuivalihanameja tai jyväsekoituksia, löytyy myös niille sopiva vaaka. Joissakin liikkeissä näillä on saanut kysyttäessä punnita myös mukana olevan pikkulemmikin, joka on ollut turhan pieni lemmikkivaa'alla punnittavaksi. Tässä voi tosin muodostua haasteeksi se, että koska näitä vaakoja käytetään yleensä muuhun, ei näihin ole yleensä hankittuna mitään punnituskulhoja tms., vaan eläin pitäisi saada pysymään vaakatasolla muuten - mikä ei ole aina pikkulemmikkien vahvinta alaa. Ihan pienimpien, kuten hamsterien yms. kanssa voi tietenkin punnita ensin boksin eläimineen, ottaa sitten eläimen syliin ja punnita pelkän boksin. Sitten eläimen painon saa samoin kuin henkilövaa'alla vähentämällä boksin painon yhteispainosta.
+ Punnitsemistarkkuus riittää yleensä hyvin myös pikkulemmikeille.
- Vaa'at on varattu muuhun käyttöön, eikä kaikissa liikkeissä haluta niillä punnittavan eläimiä, vaikka vaaka putsattaisiin tämän jälkeen. Tämän vuoksi näiden vaakojen käytöstä muuhun kuin ilmoitettuun käyttöön on aina kysyttävä erikseen!